Per una masculinitat creadora d’igualtat

Justificació 

Per combatre les violències, no són suficients les polítiques destinades a la protecció de les dones; cal adreçar-se també als barons perquè reflexionen i es qüestionen la seua implicació en la violència. A més, és important que els homes prenguen consciència que el model de masculinitat tradicional els ofereix privilegis però també té costos, i limita el que un home té dret a ser o a fer: no sigues gallina, els homes no ploren, no jugues com una nena, no sigues marica…

La nostra campanya vol posar el focus en els xics joves i adolescents, tant en els que exerceixen violència com en els que no diuen res quan veuen actituds masclistes de companys o amics. Pretén també conscienciar i donar veu a aquelles masculinitats creadores d’igualtat que qüestionen els seus privilegis, comparteixen la cura, i renuncien al domini i a les violències.

Material

 • (Opcional) Article: “48 frases que todo hombre escucha a lo largo de su vida (y nos perjudican a todos)”. Enllaç: https://bit.ly/2OVMoE8
 • (Opcional) Campanya ‘Reacciona! Bloqueja el masclisme al teu mòbil’ (2017, Govern de les Illes Balears).

Desenvolupament

Vegem el vídeo “48 frases que los hombres escuchan a lo largo de su vida”. Triem una frase (que hagem sentit, que ens hagen dit, que ens haja impactat….) i pensem i escrivim una resposta igualitària. Per exemple:

 • Frase: “Ya veo quien lleva los pantalones en tu casa”.
 • Resposta: “A ma casa porta pantalons qui vol portar-los. I estic pensant a posar-me falda perquè crec que aniria molt fresquet a l’estiu. Vols que anem junts a comprar-nos-en una?”

Després, agafem una cartolina i escrivim la frase masclista i la nostra resposta. Podem fer-la més vistosa, fent un dibuix o apegant una fotografia que hi tinga relació.

A les cartolines haurà d’aparèixer la frase de la campanya: “Per una masculinitat creadora d’igualtat”.

En acabar, fem una foto a la cartolina i la pugem a Instagram, fem una piulada, la compartim en Facebook o en qualsevol altra xarxa social.

Podem fer l’activitat individualment o per parelles. I podem fer més d’una cartolina. També podem donar respostes igualitàries a diverses frases en veu alta amb el grup classe, abans de fer el treball individual.

Descarrega’t l’activitat ací:  Masculinitat creadora d’igualtat 25 novembre 2018 IES Isabel de Villena

Anuncis

2 comments

 1. Jaume Ward

  Bona vesprada, soc Jaume Ward de primer de batxillerat de humanitats i vaig a comentar dos vídeos que he vist del blog « els punys no parlen».

  Els vídeos que he vist anomenen 48 coses que escolten les dones i els homes al llarg de la seua vida. He escollit aquests vídeos per a comentar, perquè pense que encara existeixen molts estereotips masclistes en la societat, i açò es un problema que s’ha de canviar.

  En el vídeo de les dones es pot observar frases que lis diuen de normal a les xiques, son frases que donen a entendre que les dones han de ser sumisses, sensibles i delicades, cuidant la manera en la que vesteixen, la forma de parlar. També se lis tracta com si només valgueren per a tindre fills, i per a fer els cuidats domèstics. En quant a la sexualitat nomenen alguna frase com «ningú va voler tindre relacions a una verge» tot açò deixa a les dones com si foren molt dèbils i la seua vida depenguera i gira al voltant del home.

  En quant al vídeo de les quaranta-vuit frases que escolten els homes al llarg de la seua vida se els diu coses com: no sigues marica, no plores, tires com una nena, has de ser fort, no sigues calçasses, vas ha deixar eixir a la teua filla així vestida?

  Podeu pensar, De veritat hi ha gent que pensa així? I el problema mes greu es que no es ningun cas aïllat, son frases comuns que escoltem les dones i els homes normalment, encara hi ha molta gent que te una ideologia molt masclista i retrograda, aquest es el càncer real de la societat, que encara continua vigent per desgracia, però si tots fiquem de la nostra part podem acabar amb aquest problema que afecta a tothom.

 2. Andrei De Pizan

  Comentari de text

  El tema d’aquests vídeos és les frases que els homes escolten però les dones no i al revés les frases que les dones escolten però els homes no, diuen que les dones són delicades, sensibles tranquil·les, afectuoses, etc i que no poden fer coses que els homes fan un exemple és: jugar al futbol perquè els homes pensen que sols és per a homes i no per a xiques. D’altra banda estan els homes que li diuen frases com: no tires com una nena, no sigues ”marica´´, etc.

  Com ja he dit en el primer paràgraf pensen que els homes en general no poden fer coses que fan les dones com: ballar, cuinar, etc. Deu haver-hi una igualtat per a tot el món i que ningú per fer alguna cosa fóra lo normal siga ”raro/a ´´ perquè ara quasi tot el món et crida ”raro/a´´ per fer coses que no són normals tant si eres un home com una dona. Tinc una experiència en el meu antic col·legi que jo anava a ballet i era com si fóra ”raro/a´´ per a altres però per a mi no.

  En conclusió vaig a dir que tot el món té dret a fer coses ”fóra de lo normal´´ tant com si fores dona o home no t’acovardisques de: ballar si eres home i jugar al futbol si eres dona aquest és un missatge per a les persones que s’acovardeixen de fer quelcom.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s