Per una masculinitat creadora d’igualtat

Justificació 

Per combatre les violències, no són suficients les polítiques destinades a la protecció de les dones; cal adreçar-se també als barons perquè reflexionen i es qüestionen la seua implicació en la violència. A més, és important que els homes prenguen consciència que el model de masculinitat tradicional els ofereix privilegis però també té costos, i limita el que un home té dret a ser o a fer: no sigues gallina, els homes no ploren, no jugues com una nena, no sigues marica…

La nostra campanya vol posar el focus en els xics joves i adolescents, tant en els que exerceixen violència com en els que no diuen res quan veuen actituds masclistes de companys o amics. Pretén també conscienciar i donar veu a aquelles masculinitats creadores d’igualtat que qüestionen els seus privilegis, comparteixen la cura, i renuncien al domini i a les violències.

Material

  • (Opcional) Article: “48 frases que todo hombre escucha a lo largo de su vida (y nos perjudican a todos)”. Enllaç: https://bit.ly/2OVMoE8
  • (Opcional) Campanya ‘Reacciona! Bloqueja el masclisme al teu mòbil’ (2017, Govern de les Illes Balears).

Desenvolupament

Vegem el vídeo “48 frases que los hombres escuchan a lo largo de su vida”. Triem una frase (que hagem sentit, que ens hagen dit, que ens haja impactat….) i pensem i escrivim una resposta igualitària. Per exemple:

  • Frase: “Ya veo quien lleva los pantalones en tu casa”.
  • Resposta: “A ma casa porta pantalons qui vol portar-los. I estic pensant a posar-me falda perquè crec que aniria molt fresquet a l’estiu. Vols que anem junts a comprar-nos-en una?”

Després, agafem una cartolina i escrivim la frase masclista i la nostra resposta. Podem fer-la més vistosa, fent un dibuix o apegant una fotografia que hi tinga relació.

A les cartolines haurà d’aparèixer la frase de la campanya: “Per una masculinitat creadora d’igualtat”.

En acabar, fem una foto a la cartolina i la pugem a Instagram, fem una piulada, la compartim en Facebook o en qualsevol altra xarxa social.

Podem fer l’activitat individualment o per parelles. I podem fer més d’una cartolina. També podem donar respostes igualitàries a diverses frases en veu alta amb el grup classe, abans de fer el treball individual.

Descarrega’t l’activitat ací:  Masculinitat creadora d’igualtat 25 novembre 2018 IES Isabel de Villena

Un comentari

  1. Jaume Ward

    Bona vesprada, soc Jaume Ward de primer de batxillerat de humanitats i vaig a comentar dos vídeos que he vist del blog « els punys no parlen».

    Els vídeos que he vist anomenen 48 coses que escolten les dones i els homes al llarg de la seua vida. He escollit aquests vídeos per a comentar, perquè pense que encara existeixen molts estereotips masclistes en la societat, i açò es un problema que s’ha de canviar.

    En el vídeo de les dones es pot observar frases que lis diuen de normal a les xiques, son frases que donen a entendre que les dones han de ser sumisses, sensibles i delicades, cuidant la manera en la que vesteixen, la forma de parlar. També se lis tracta com si només valgueren per a tindre fills, i per a fer els cuidats domèstics. En quant a la sexualitat nomenen alguna frase com «ningú va voler tindre relacions a una verge» tot açò deixa a les dones com si foren molt dèbils i la seua vida depenguera i gira al voltant del home.

    En quant al vídeo de les quaranta-vuit frases que escolten els homes al llarg de la seua vida se els diu coses com: no sigues marica, no plores, tires com una nena, has de ser fort, no sigues calçasses, vas ha deixar eixir a la teua filla així vestida?

    Podeu pensar, De veritat hi ha gent que pensa així? I el problema mes greu es que no es ningun cas aïllat, son frases comuns que escoltem les dones i els homes normalment, encara hi ha molta gent que te una ideologia molt masclista i retrograda, aquest es el càncer real de la societat, que encara continua vigent per desgracia, però si tots fiquem de la nostra part podem acabar amb aquest problema que afecta a tothom.

  2. Andrei De Pizan

    Comentari de text

    El tema d’aquests vídeos és les frases que els homes escolten però les dones no i al revés les frases que les dones escolten però els homes no, diuen que les dones són delicades, sensibles tranquil·les, afectuoses, etc i que no poden fer coses que els homes fan un exemple és: jugar al futbol perquè els homes pensen que sols és per a homes i no per a xiques. D’altra banda estan els homes que li diuen frases com: no tires com una nena, no sigues ”marica´´, etc.

    Com ja he dit en el primer paràgraf pensen que els homes en general no poden fer coses que fan les dones com: ballar, cuinar, etc. Deu haver-hi una igualtat per a tot el món i que ningú per fer alguna cosa fóra lo normal siga ”raro/a ´´ perquè ara quasi tot el món et crida ”raro/a´´ per fer coses que no són normals tant si eres un home com una dona. Tinc una experiència en el meu antic col·legi que jo anava a ballet i era com si fóra ”raro/a´´ per a altres però per a mi no.

    En conclusió vaig a dir que tot el món té dret a fer coses ”fóra de lo normal´´ tant com si fores dona o home no t’acovardisques de: ballar si eres home i jugar al futbol si eres dona aquest és un missatge per a les persones que s’acovardeixen de fer quelcom.

  3. Santiago (Paul)

    Hola avui parlaré sobre els dos vídeos que apareixen en aquesta entrada i en els quals es pot observar que hi ha una diferència entre el que escolta una dona i el que escolta un home al llarg de la seua vida.
    En el vídeo dels homes apareixen comentaris com: Els xics no ploren, tires com una xica, que et passa ¿eres marica?,¿encara eres verge?,etc. En canvi, en el vídeo de les dones apareixen comentaris com: El teu pare haurà de llevar-te als xics de damunt quan sigues major, no et poses això per a anar a classe perquè distrauràs als xics, no sigues una ”guarra´´, deixa de cridar l’atenció,etc.
    El que pense sobre això, és que encara vivim en una societat molt masclista, on els homes han de ser els forts i les dones les dèbils, a més a més hi ha pares que encara li diuen a les seues filles que no es posen pantalons curts o camises que se li vegen un poc les tetes perquè semblen unes guarres i a més a més van provocant als xics. Aleshores,¿aquests pares no poden pensar que les seues filles van a la moda com moltes xiques de la seua edat?.
    Respecte al tema del masclisme pense que ha d’acabar, perquè les coses no són com antigament, on les dones havien de viure al costat d´un home durant tota la seua vida i on l’home era el més fort i tenia el control sobre la dona. Ara en ple segle XXI la dona pot viure sense la necessitat de tenir a un home, però encara hi ha homes que fan comentaris molt masclistes i a més a més no accepten que la dona puga valer-se per si sola.
    Per últim, pense que no passa res perquè un xic plore, no li agrade el futbol, encara no haja tingut relacions sexuals,etc ja que els xics som humans i no fa falta que fem coses que no ens agraden, només perquè sinó sembles un estrany en la societat.

  4. Carles de Beauboir

    En aquest comentari parlaré sobre dos vídeos que es diuen “48 frases que els homes escolten al llarg de la seua vida” i “48 coses que les dones escolten al llarg de la seua vida”. Em sembla un tema a tindre en compte en l’actualitat hui dia perquè jo, per exemple, algunes d’estar frases o me les han dites, les he dites o les he sentides sense saber que eren frases que promovien el masclisme.

    En el vídeo per als homes quasi totes les frases són positives o els fan quedar per damunt d’altres homes atribuint-los qualitats perquè destaquen com per exemple: Ensenya-li qui mana”, en canvi en moltes altres posa l’accent en comportaments o actituds com per exemple: “No sigues marica”, “eres molt sensible per a ser un oncle”, mentre que moltes de les frases de les dones són com per a, en certa manera, deixar en evidència davant situacions que perfectament es podrien prendre com a quotidianes o frases que s’han normalitzat que actualment es prenen com a floretes com per exemple: “Eres tan bonica”, “No et poses això per a anar a classe, distrauràs als xics” o un altre tipus de frases que atribueixen que certes coses a les dones en comptes dels homes com per exemple: “El teu marit cuina? Li tens ben entrenat”.

    Des del meu punt de vista aquests dos vídeos haurien de fer-se famosos per internet, ja que ajudaria molt a la societat actual, especialment als homes, a reflexionar sobre que frases o similars poden promoure comportaments masclistes sense que la persona que els fa siga conscient.

    En conclusió, totes aquestes frases que ens mostren aquests dos vídeos són frases que s’han normalitzat en la nostra societat i de cap manera han de tolerar-se, cal conscienciar a la gent que aquest tipus de comportaments només promouen masclismes i discriminacions cap a l’altre sexe.

  5. Óscar Campoamor i Lucía Stone

    Som Lucía i Óscar de primer de batxillerat científic i anem a comentar dos vídeos que hem vist del blog « els punys no parlen». Aquests vídeos ens pareixen interessants, ja que anomenen 48 coses que escolten les dones i els homes al llarg de la seua vida. Escollir aquests vídeos per a comentar, és pel simple fet que pensem que encara existeixen molts estereotips masclistes en la societat, i açò és un problema que s’ha de canviar.

    En el vídeo de les dones es pot observar frases que els diuen de normal a les xiques, són frases que donen a entendre que les dones han de ser sumisses, sensibles i delicades, cuidant la manera en la qual vesteixen, la forma de parlar. També es lis tracta com si només valgueren per a tindre fills, i per a fer els cuidats domèstics. Quant a la sexualitat nomenen alguna frase com «ningú va voler tindre relacions a una verge» tot açò deixa a les dones com si foren molt dèbils i la seua vida depenguera i gira al voltant de l’home. Molta gent pensa que aquest tema ja és aigua passada i que ja no importa, però per desgràcia, encara hi ha estereotips i frases que humilien a la dona i fan d’ella un objecte.

    En referènçia al vídeo de les frases que escolten els homes al llarg de la seua vida se’ls diu coses com: «no sigues marica» , «no plores», « tires com una nena», «has de ser fort» i moltes frases mes. De veritat podem aguantar aquestes humiliacions? Que no pot ser cadascú lliure, sigues home o dona? Ens trobem ja al segle XXI i encara escoltem coses així i aquesta situació és molt trista.

    Per altra banda que la societat contínuament tinga que recordar-te el que eres, posant models a les quals tens que segui, posant característiques, metes, prototips de com tens què ser és una cosa humiliant. Perquè qualsevol em té que dir si sóc home o dona pel que faig o dic? No te mena de sentit comú. Pots ser un home i plorar, pots ser una dona i jugar al futbol, perquè no pel que fas tens que ser jutjat.

    En conclusió ens trobem davant una societat que no ha evolucionat i no fa millora del seus coneixements com a comunitat i que no té gana d’evolucionar troban-nos en el segle que ens trobem.

Deixa un comentari