Dia del poble gitano

El 8 d’abril es commemora el Dia del Poble Gitano.

Fins fa no res (encara l’any 2015) la RAE incloïa en la seua definició de ‘gitano’ l’accepció ‘trapacero”, terme que es refereix a algú que “con astucias, falsedades y mentiras procura engañar a alguien en un asunto”.

El vídeo “Yo no soy trapacero” correspon a una campanya de sensibilització que va realitzar l’any 2015 el Consell Estatal del Poble Gitano, amb finançament del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i del Fons Social Europeu.

Afortunadament, recentment la RAE ha afegit que ‘trapacero” és ofensiu o discriminatori; així, ningú podrà seguir pensant que aquest terme és sinònim de gitano.

One comment

  1. Rebeca Wieck

    El vídeo ens mostra uns quants xiquets a qui els fa buscar la paraula “Gitano” en el diccionari de la RAE. Quan troben el significat d’esta paraula no els agrada que la gent els considere d’esta manera, com uns “trapaceros”, és a dir, gent que enganya i menteix. “No m’agrada que diguen açò en el diccionari! Els gitanos no som així! M’estan insultant! No em pareix just!”, estes són algunes de les respostes d’estos xiquets, i tenen raó. Cal evitar posar etiquetes a la gent. No totes les persones són iguals, encara que pertanyen a una ètnia o un grup, no tots ens comportem de la mateixa manera i no ha de veure discriminació. Tots som éssers humans i mereixem respecte de qualsevol persona. Abans d’emetre juí contra algú a la que ja estem acusant per pertànyer a un cert grup o ètnia, hem d’intentar conéixer eixa persona, d’on ve, per què o com es comporta així, i el més segur és que ens portem una grata sorpresa. Mai discriminem ni de paraula ni amb fets, i mai recolzem a aquells que intenten condemnar a altres tan sols pel que senten o els han ensenyat. Hem de respectar i saber conviure sempre que es puga.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s