L’Observatori de la Convivència
0. L’Observatori de la Convivència 2015-2019
En aquesta àudio-presentació, volem explicar-vos quina ha sigut la història de l’Observatori de la Convivència de l’IES Isabel de Villena.
1. 6 anys de vida
Com podeu vore en la diapositiva, l’Observatori té 6 anys de vida i va començar a caminar l’any 2015.
2. Fortaleses: els superpoders de l’Observatori
En la primera sessió que férem, a l’octubre de 2015, vàrem pensar en les qualitats de les observadores i observadors, millor dit, en els seus superpoders, i havien de posar-se un nom de superheroi o superheroïna.
- Per exemple, hi havia Tallafocs, que tenia el poder de parar els rumors i que no seguiren fent mal.
- Hi havia Anticipadora, que sabia preveure les situacions conflictives i intervindre abans que esclatara el conflicte.
- Hi havia Superlupa, que amb el seu potent visor, era capaç de vore el sofriment de les altres persones.
- Teníem a Antiexpansió, que sabia buscar col·laboració perquè el conflicte no es fera més gran.
- I hi havia Imant, Despertadora, Mentalista, Mim, Cadena humana o Separator. I tots aquestos superherois o superheroïnes eren qualitats que té o hauria de tindre una persona Observadora de la Convivència.
3. Les persones observadores no són xivates
També es va voler deixar clar, en aquelles primeres sessions, que les persones observadores no eren unes xivates, ja que posar en coneixement d’una persona adulta una agressió no és delatar, sinó denunciar una injustícia. A més a més, es necessita molta valentia i un grau de maduresa important per a saber calibrar la naturalesa d’un conflicte i, en conseqüència, decidir si actuar (a soles o en companyia) o bé delegar en una persona adulta la solució del problema.
En definitiva, que les persones observadores tenen una funció molt important!
4. 6 anys de vida (16-17)
Durant el curs 2016-2017, vàrem posar-nos a analitzar el clima del centre amb l’objectiu de proposar les acciones de millora més adequades. Amb aquest propòsit, vàrem anotar les fortaleses i debilitats, primer de cada classe i després del centre: quines coses passaven en cada classe que perjudicaven la convivència: insultar, fer bromes pesades, criticar, maltractar el material d’altres… I també quines coses passaven en cada classe que feien la vida de les persones més agradable: ajudar sempre, tindre bon humor, compartir, no marginar a ningú, etc.
5. Mapa de convivència del centre
Després, dibuixàrem un mapa de l’institut i allí anàrem apegant notes adhesives que assenyalaven espais de bon tracte o de maltracte: a l’aula, al pati, als corredors, a l’entrada, als lavabos…
Finalment, vàrem treballar un protocol d’actuació davant de les situacions conflictives i practicàrem amb diferents situacions per tal de valorar si s’havia d’intervindre o era millor derivar el problema a una persona adulta: directora, cap d’estudis, professorat de mediació, tutora o tutor, alumnat mediador més major, etc.
Tot això ens va servir per a donar resposta a dues preguntes:
- Quins problemes ens afecten en l’Isabel de Villena?
- És el nostre institut un espai segur o un espai discriminador, masclista, racista…?
6. 6 anys de vida (Curs 17-18. Els ODC)
L’any 2017-2018 vàrem treballar per a establir els nostres Objectius de Convivència inspirant-nos en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides.
7. Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)
Com ja sabreu, l’any 2015 vora 200 països es van ajuntar per tal d’acomplir, abans de 2030, una sèrie d’objectius (17 en total), que teniu en aquesta diapositiva: Erradicar la pobresa; acabar amb la fam; garantir una bona salut; una educació de qualitat; la igualtat de gènere, etc.
A més, a més, igual que hi ha observadors/es que fan informes per a l’ONU sobre l’acompliment dels ODS en els diferents països, doncs aquesta també es va convertir en una funció important. Per tant, una persona observadora tenia i té una funció doble:
- Detectar conflictes.
- Supervisar que els ODC es treballaren a classe.
8. Els nostre ODC (Objectius de Convivència)
Els 11 ODC triats i consensuats pels observadors/es del curs 2015-2016 varen ser els següents:
ODC 1. Promoure i vetllar per l’equitat de gènere
ODC 2. Acabar amb l’assetjament escolar
ODC 3. Combatre l’LGBTIfòbia i celebrar la diversitat
ODC 4. Utilitzar la mediació en la resolució de conflictes
ODC 5. Promoure el bon ús de les xarxes socials
ODC 6. Evitar la marginació i l’aïllament de companys/es
ODC 7. Promoure les crítiques constructives
ODC 8. Convertir els corredors en espais segurs per a tot el món
ODC 9. Convertir el pati en un espai segur, acollidor i igualitari
ODC 10. Fomentar la neteja i cura del material i del mobiliari
ODC 11. Promoure la intervenció per a parar les bregues
9. 6 anys de vida (Curs 2018-2019)
Durant el curs 2018-2019 seguírem donant formació als Observador@s de la Convivència: en educació emocional (per exemple, per a saber les emocions que entren en joc en un conflicte); com calibrar la gravetat dels conflictes, quines actuacions són pertinents, etc.
I començàrem a fer l’avaluació trimestral del compliment dels ODC per cursos.
10. Avaluació
Com fèiem aquesta avaluació? De dues maneres:
- En primer lloc, havíem de flexionar al voltant de 3 qüestions: 1) quines actituds vulneraven cada dret, 2) quines activitats o accions es proposaven, i 4) quin era el treball educatiu que calia fer per facilitar-ne l’acompliment.
- Per exemple, per a promoure la igualtat (ODC 1), el que vulnera aquest dret poden ser comentaris masclistes, insults com foca o guarra, el fet que als llibres de text no es parle de dones (no arriben ni al 8%), etc. Algunes accions són llegir llibres feministes o posar noms de dones a les nostres aules. I, en el treball educatiu, pot ser útil conéixer el concepte de micromasclisme, els tipus de violència, o els mites de l’amor romàntic.
- En segon lloc, havíem de mesurar què es feia en cada classe, i, com a mínim, s’havia de fer una acció cada trimestre.
11. Panell 1
I com sabem quines accions es fan a l’Isabel de Villena? Doncs potser heu vist que a la planta baixa hi ha un paper gran on estan tots els ODC i els cursos i ací podem vore, per la quantitat de notes adhesives que hi ha apegades, quin és l’ODC que més s’ha treballat i en quins nivells.
12. Panell 2
En realitat hi ha un segon paper gran que permet vore amb detall què s’ha treballat en cada classe. Aquestes accions marcades amb les notes adhesives són les que es van fer en el segon trimestre del curs 2019-2020. I el que cal posar en cada nota és l’assignatura, una breu descripció de l’activitat, l’ODC que es treballa i la classe.
13. Propostes de revisió i de nous ODC. (19-20)
Finalment, l’any passat pensàrem que ja era hora de revisar els ODC i hi hagué algunes propostes que no s’arribaren a materialitzar perquè vingué la pandèmia:
- En l’ODC 8. CONVERTIR ELS CORREDORS EN ESPAIS SEGURS PER A TOT EL MÓN, es va proposar afegir: “lavabos i vestidors”, de manera que quedaria així: CONVERTIR ELS CORREDORS, lavabos i vestidors, EN ESPAIS SEGURS PER A TOT EL MÓN
Es va proposar afegir dos ODC més:
- ODC 12. PROMOURE LA SORORITAT. Per a dur-lo a la pràctica, es proposava un grup de xiques per compartir vivències i experiències, tal com existeix un grup d’hòmens.
- ODC 13. OBRIR-SE A ALTRES CULTURES PER A EVITAR LA XENOFÒBIA I EL RACISME. Es proposa un canvi curricular perquè s’aprenga més d’altres cultures.
L’última proposta va ser la de revisar o llevar l’ODC 11. PROMOURE LA INTERVENCIÓ DE COMPANYS/ES QUAN HI HA BREGUES.
14. Foto de la formació
Aquesta és una foto del primer any de l’Observatori.
15. Etiqueta “Observatori” del blog Els punys no parlen
I per a qui vulga més informació, en el blog “Els punys no parlen”, en l’etiqueta “Observatori”, es poden trobar les actes de totes les sessions des del principi.
16. Organització de l’equip de mediació
I tot açò ha sigut possible perquè tenim un equip de mediació fantàstic que ha treballat molt portant endavant el que podeu vore en aquesta diapositiva:
- El grup de mediació, que, des de 2004 forma alumnes perquè facen mediacions.
- Els Activistes pels Drets Humans
- L’Observatori de la Convivència, que ja hem explicat.
- El grup de teatre L’alegria del Villena i la seua obra estrella: Com cuinar un conflicte amb violència. Des de 2010.
- Els grups Stop Diverfòbia (des de 2015), i el Grup d’Hòmens per la igualtat (des de 2019)
- I el blog, que sempre ens ha acompanyat per a donar visibilitat a les accions.
I ara us deixem amb tres imatges de les convocatòries de Mediació, Stop Diverfòbia, i el grup d’hòmens per la igualtat del curs passat.
Moltes gràcies per la vostra atenció. I que visca l’Observatori!