L’Observatori al primer trimestre 19-20
L’Observatori de la Convivència
Qui ens inspira
L’any 2015, 193 països van acordar a la seu de l’ONU (Organització de Nacions Unides) establir 17 ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible), que s’havien d’acomplir abans de 2030: fi de la pobresa; fam zero; salut i benestar; educació de qualitat; igualtat de gènere; aigua neta i sanejament; energia neta i assequible; treball digne i creixement econòmic; indústria, innovació i infraestructures; reducció de les desigualtats; ciutats i comunitats sostenibles; consum i producció responsables; acció climàtica; vida submarina; vida terrestre; pau, justícia i institucions sòlides, i aliances per als objectius.
Amb els ODS es pretén avançar cap a un món més sostenible, però que no solament té a veure amb la conservació i cura de la naturalesa sinó també amb les persones i amb el fet de relacionar-nos de manera sana i sense violència.
Per a vetllar per l’acompliment dels ODS, hi ha persones (observadors/es) que fan informes en els diferents països membres.
En aquest vídeo de poc més de tres minuts, s’expliquen els ODS.
Les funcions dels observadors/es de la convivència
De la mateixa manera que a l’ONU, els/les observadores de la convivència de l’IES Isabel de Villena tenen diverses funcions, entre les quals destaquen:
- Prendre nota de les accions que es duen a terme en la seua classe i en les diferents matèries encaminades a l’acompliment dels ODC.
- Recordar a la classe i al professorat la necessitat de treballar els ODC.
- Dinamitzar i/o proposar accions encaminades a l’acompliment dels ODC.
- Observar i/o detectar conflictes en la seua classe, i actuar o derivar si no els poden solucionar (comunicar-ho al tutor/a, equip de mediació, direcció…).
La nostra història
- Curs 2015-2016. Definició de la figura de l’observador/a i les seues fortaleses. Desmuntem mites: no són chivatos/es.
- Curs 2016-2017. Anàlisi del clima del centre i de les situacions que perjudiquen la convivència. Fem també un mapeig de las debilitats i fortaleses de l’institut. Establim un protocol d’actuació davant de situacions conflictives (com actuar o derivar).
- Curs 2017-2018. Elaborem els Objectius de Convivència de nostre centre.
- Curs 2018-2019. Comencem a avaluar trimestralment el compliment dels ODC per part de cada curs. Seguim formant els observadors/es en educació emocional (emocions que entren en joc en una situació conflictiva), com calibrar la gravetat dels conflictes i les actuacions pertinents; xarxes socials, etc.
- Curs 2019-2020. Seguim en marxa…
Els nostres ODC
- ODC 1. Promoure i vetllar per l’equitat de gènere
- ODC 2. Acabar amb l’assetjament escolar
- ODC 3. Combatre l’LGBTIfòbia i celebrar la diversitat
- ODC 4. Utilitzar la mediació en la resolució de conflictes
- ODC 5. Promoure el bon ús de les xarxes socials
- ODC 6. Evitar la marginació i l’aïllament de companys/es
- ODC 7. Promoure les crítiques constructives
- ODC 8. Convertir els corredors en espais segurs per a tot el món
- ODC 9. Convertir el pati en un espai segur, acollidor i igualitari
- ODC 10. Fomentar la neteja i la cura del material i del mobiliari
- ODC 11. Promoure la intervenció de companys/es quan hi ha bregues
Preguntes per a avaluar el trimestre
Què hem fet en la meua classe durant aquest trimestre?
Escriurem tants post-its com activitats s’hagen realitzat en la nostra classe. Cada activitat l’hem d’escriure dues vegades; una l’apegarem en el cartell dels ODC i l’altra, en el cartell per cursos.
En cada post-it posarem la matèria i l’actuació, com a l’exemple. Si volem, podem posar també l’ODC que es treballa i el curs.