Compartim ADN o humanitat?

En aquesta campanya del cercador de viatges Momondo (2016) es mostra un experiment: 67 persones de diferents nacionalitats se sotmeten a una prova d’ADN. En una entrevista prèvia veiem que en general són tots molt patriotes; però quan arriben els resultats de la prova genètica, es troben amb una inesperada sorpresa.

Sense dubte, el vídeo està molt ben fet, i els participants s’emporten una gran lliçó. Però trobe que té un rerafons massa biologicista i em venen preguntes: Compartir la mateixa sang és la raó per a estimar-nos? Si no fora així, en lloc d’amics seguiríem sent enemics? És necessari compartir ADN per a respectar i estimar les altres persones?

10 comments

 1. Héctor New 1º Bach Ciencias

  A aquest vídeo, “El viaje del ADN”, es mostra a un grup de gent molt patriota dels seus propis països com Gran Bretanya, Cuba, França, Islàndia, etc. Tots defenen que son 100% del país que procedeixen i de cap altre. Aquestes persones passen per un estudi del seu propi ADN. Quan reben els resultats els participants s’adonen que no són tan “purs” com ells creien. Ningú d’ells és més d’un 40% pertanyent al seu país i tenen part de les nacionalitats que al principi del vídeo diuen que no els agraden.

  El racisme es un altre problema que al segle 21 hauria d’estar solucionat. Actualment, hi ha gent amb menyspreu cap a altres cultures o races i aquestes persones es pensen que son millors que eixes cultures pel simple fet d’haver nascut en un lloc diferent, com si es triara on o de qui es naix.

  Aquest experiment, el que es mostra al vídeo, es un gran mètode per a convèncer a la gent de que també tenen part de eixes races que critiquen. Al fer-les veure que ells també formen part d’eixos grups de gent als que deprecien, veient-se ells com els depreciats, perden eixe patriotisme radical i se n’adonen que en realitat tots som humans que vivim al planeta Terra.

  Es veritat que la forma de fer que el racisme s’acabe és la de consistir a ensenyar a la gent a respectar-se entre si pel simple fet de ser persones i no per una prova d’ADN. Però estudis com aquests ajuden a conscienciar als més radicals de que no hi ha races pures i ningú es 100% d’algun lloc, sinó que tots som de totes parts.

  En conclusió, opine que la gent s’ha de respectar entre si per ser humans, dona el mateix el lloc de procedència, el sexe, l’orientació sexual o el que es desdejuna pels matis. Tots i totes som persones i ens mereixem ser tractats com tals.

 2. Vanessa de Arco 1º BachC

  Aquesta entrada tracta sobre l’ADN, la relació que guarda l’ADN de cada u amb la resta de les persones que habiten al món. La gent realment no sap la seua procedència, hi ha’n estudis que es dediquen a estudiar detalladament el teu ADN, esbrinant la relació que tens amb els països del món.

  Les persones es posen la seua procedència, però el que no saben és que tots estem relacionats amb tots els països i,per tant, amb totes les persones. La gent es sorprendria si sabera el percentatge que té de cada nacionalitat. En aquest vídeo es presenten una sèrie de reaccions reals davant els resultats d’aquests.

  Les persones que intervinguen en aquest vídeo, responen a la pregunta sobre si no li agrada alguna nacionalitat en concret, si no es porta bé amb alguna… i alguns donaren noms concrets de països. I en els resultats eixiren un percentatge d’aquest país en el seu ADN.

  Amb açò voldria destacar la vertadera importància que té aquest. No s’ha d’infravalorar cap nacionalitat, ni menysprear, etc., perquè tots vivim en un mateix món, amb cultures diferents, però tots estem connectats, i una prova molt característica d’aquest és l’anàlisi de qualsevol ADN. Tots tenim una menudeta part de tot el món, i una més gran que és la que consideràvem nostra única nacionalitat. Aleshores, aquest fet ens fa recapacitar que no som més que ningú, tinguem la nacionalitat principal que tinguem, no som més que ningú, ací entrarien temes de racisme.

  En conclusió, el nostre ADN ens pot sorprendre molt més del que ens podem imaginar, fins al punt de mostrar-nos científicament el relacionat que estem els uns amb els altres. I amb açò ens dóna la lecció de què no hi ha nacionalitats inferiors o superiors, i si et penses el contrari, ací estarà la ciència per recordar-te que tu també formes part d’aquell lloc que estàs infravalorant.

 3. Adriana Světlá

  Aquesta entrada tracta sobre l’ADN, en concret, la relació entre les paises i gent. A cada u li fan una prova d’ADN i així aconsegueixen esbrinar sobre la relació entre la gent i diversos països perquè la gent realment no sap d’on procedeixen.
  Aquesta prova consisteix en el fet que han escollit diferent gent de diferent nacionalitat que són patriotes, és a dir, són molt orgullosos del seu país. Ni es poden imaginar que estigueren d’una altra nacionalitat. Els científics han preguntat si no els agrada un país en concret i van a respondre tots. U va dir que odia Alamània, l’altra que ni agrada Turquia, no per la gent sinó que pel govern, etc. A alguns li va a salir un percentatge d’aquest país. La gent estava molt sorpresa dels resultats i una xica que és de Kurd que és un poble indoeuropeu va tindre un cosí entre els participants que ni sàpiga que existeix.
  També crec que està molt bé i està bé que hi ha científics que es dediquen a aquest estudi perquè així podem conéixer la nostra arrel i la nostra procedència. Això és una prova important perquè si tots anàvem a conéixer aquestes dades no hi havia tant racisme i patriotes perquè tots tenim procedents de diverses paises i per això si em vaig nàixer en un pais no significa que sóc d’aquest país. En realitat tenim més en comú als països del que ens creguem. Tenim més d’una nacionalitat i això hi ha de tindre en compte.

 4. Lucía Stone

  La veritat és que aquest vídeo m’ha impactat. Ens adonem que pots tindre sang de diferents països i això és impressionant i tindre al teu cosí en la mateixa sala sense saber-ho. Està la típica gent que odia un determinat país o que és un patriota (el seu país és el millor) i després s’antera que té sang de països que odia, un dels casos que més m’ha commocionat.
  Si ens donem compter som persones a la vegada de diferents països, com ens mostra el vídeo. Sempre estan aquelles persones que odien una determinada raça en concret, pels fets que hagin passat antigament, per l’educació que li han donat a la persona o finalment pels valor o coneixements que li ha donat la família, religió, etc…
  No hi ha que tindre por, fàstic, rencor o qualsevol altra cosa a NINGUNA RAÇA pels fets que hagin passat antigament. Personalment crec que d’ací ix el racisme; ideologia amb la que penses que una raça és superior a altra. Aquesta ideologia és vergonyosa, no és té perquè humiliar, agredir o qualsevol altra cosa pel fet de pertànyer o ser d’una raça que a tu no t’agrada.
  TOTES les races són valides i tenen que ser respectades, no tens perquè deixar de banda a ningú per ser d’una determinada raça. Hi ha que intentar en el segle que ens encontrem, deixar de fer aquestes coses sense raó.
  En conclusió, al meu punt de vista aquest vídeo ens toca la moral, és a dir, ens mostra com cadascú no som d’un país només, sinó que tenim sang de diferents nacions i ens fa tindre per exemple família en la mateixa sala sense que tu ho sàpigues. Deixem de pensar que el nostre país és el millor i que els demés no valen per a res, perquè d’aquest pensament naix el racisme.

 5. Carlos de Beauboir

  En aquesta entrada es parla de la diversitat de l’ADN independentment de la nacionalitat, ja que hi ha gent que diu que és cent per cent del seu país però els entrevistadors ho posen en dubte i els diuen que si volen saber de veritat d’on procedeixen, i evidentment aquestes persones els diuen que si, i que ho poden fer assoles escopint. Dues setmanes després arriben els resultats de les proves i tots queden perplexos.
  A mi em pareix que aquesta iniciativa és molt bona perquè hi ha gent que discrimina a gent d’altes països ja siga per motius bèl·lics, racials, personals o simplement perquè hages tingut una mala experiència amb alguna persona d’aquest país i per altra banda perquè a mi, sincerament, m’agradaria saber d’on provenien els meus avantpassats encara que jo siga espanyol.
  Açò podria ajudar al fet que el racisme s’erradicara de la nostra societat i del planeta sencer, ja que la gent prendria consciència de què es pot discriminar a una persona per la seua nacionalitat, ja que segurament tu tingues alguna arrel en comú amb aquesta persona i t’estaries discriminat a tu mateixa.
  Però encara que el vídeo dóna una lliçó de vida molt important no és un motiu pel qual la gent hauria de portar-se bé en altres persones d’un país diferent del seu perquè compartir arrels significa que probablement van tindre un avantpassat en comú, res més. El que sí que hauria de ser universal independentment de les arrels, els avantpassats i qualsevol raó biològica hauria de ser el respecte.
  En conclusió que no hi ha raó per a discriminar perquè tots vam tindre un avantpassat comú i no perquè siguem d’un país significa que siguem cent per cent d’un país. El respecte és una necessitat atàvica i tots hauríem de complir-la.

 6. Izan Stone

  A mi, des de petit, el tema de la descendència sempre m’ha paregut molt interessant.
  Conèixer d’on ets, i on pots tindre família resulta súper impactant.
  Algun dia m’agradaria fer-me alguna prova pareguda a aquesta i veure d’on tinc procedència.

  El vídeo m’ha encantat, sobretot l’última part on n’hi ha dos persones participants de l’experiment que resulten familiars i quan la dona francesa explica que hauria de ser obligatori fer-se aquestes proves ja que així no hi hauria cap persona nacionalista i perquè, en la meua opinió, pot ser desapareixeria el racisme.

  N’hi ha una cosa que no acabe d’entendre, i es perquè n’hi ha gent que odia a altres països, cultures o ciutadans, o siga, cadascú és d’una manera i naix en un lloc diferent, cal respectar. Pot ser penses que per diferents raons, com la calitat de vida o el continent on et trobes, el teu país es millor que altres, però no per això n’hi ha que discriminar a altres llocs o persones.

  Jo tinc familiars vivint en Argentina, Bèlgica i Australia, a banda de ciutats i pobles d’Espanya i de segur que jo tinc ADN de molts llocs més del món, i es meravellós, perquè si només seguérem d’un país, què avorrit no?

  En conclusió: Tots som ciutadans del món, venim de molts llocs encara que sols naixem en un, i les diferencies de cultures i ètnies i la mescla d’aquestes, és el que fa que el món on vivim siga preciós.

 7. Yael Davidson

  COMPARTIR ADN
  En este vídeo es pot veure a un grup de persones, molt orgulloses del seu origen nacional, alguns inclús caient en el pedant, sobretot l’irlandés que es creu millor que les altres persones, per a mi és un clar exemple de racisme. El que no tinc clar si açò és fictici o és real, és a dir, si són actors i s’ha fet a propòsit. Els proposen fer-se un test d’ADN i ells accepten, tenint clar al cent per cent qual serà el resultat (ací ve el paròdic i el còmic) . Després d’unes quantes setmanes els donen l’anàlisi i per a la sorpresa de tots, estos indiquen que el ser humà és una mescla de tot el món i ningú és d’una nacionalitat per complet. Les cares són un poema, tots estan sorpresos, sobretot l’anglés i l’irlandés. Al meu parer no cal compartir la sang per a voler una persona d’una altra cultura.

  Per acabar…

 8. Mireia Addams

  Aquest video comença amb un grup de persones opinant sobre la seua nacionalitat i les altres nacionalitats. Tots fan comentaris extremadament nacionalistes menyspreant altres paisos i dient coses com: “sóc més fort que tu perquè sóc d’aquest país”.

  Seguidament els proposen fer-se una prova d’ADN, ells accepten i una setmana després obtenen els resultats. Tots es troben molt nerviosos i quan descobreixen que són descendents d’altres paisos (inclouent els que odiaven) al·lucinen.

  És en aquest moment quan tots s’adonen de que és ridícul menysprear a les persones per la seua nacionalitat o inclús al país sencer. És molt trist que s’haja d’arribar a aquesta situació per a que la gent puga respectar a altres nacionalitats. És realment necessari que tots es ferem un test d’ADN per a respectar? Em pareix molt trist.

  Cada país tenim els nostres costums i les nostres caracteristiques; i pot ser que molts creuen que les seues tradicions són molt millors a la d’altres paisos. Però, no som tots humans? Per què s’ha d’odiar una persona per la política del seu pais o les seues tradicions?.

  El pitjor de tot és que moltes persones veuen completament normal els factors comentats anteriorment i no s’adonen de el estúpid que es veu des de fora.
  El nacionalisme no és roin fins que porta a la discriminació. Tots vivim en un mateix món i no per tindre diferent religió i idioma una persona és mijor o pitjor.

  És completament necessari que a ple Segle XXI el racisme s’acabe i em pareix molt ve que hajan fet aquest vídeo i experiment per a intentar disminuir-ho, a pesar de que jo crec que seria molt més factible que s’educara (molt més del que es fa) als xiquets des de xicotets en contra del racisme.

 9. Yael Davidson

  En aquest vídeo es pot veure a un grup de persones, molt orgulloses del seu origen nacional, alguns inclús caient en el pedant, sobretot l’irlandés que es creu millor que les altres persones, aquest acte, per a mi és un clar exemple de racisme. El que no tinc clar es si açò és fictici o és real, és a dir, si són actors i s’ha fet a propòsit o de veritat han reunit gent de tot el món.

  Els proposen fer-se un test d’ADN i ells accepten, tenint clar al cent per cent qual serà el resultat (ací ve el paròdic i el còmic) . Després d’unes quantes setmanes els donen l’anàlisi i per a la sorpresa de tots, aquestos indiquen que el ser humà és una mescla de tot el món i ningú és d’una nacionalitat per complet. Les cares són un poema, tots estan sorpresos, sobretot l’anglés i l’irlandés. Hi ha un moment molt màgic i emocionant, que és quan li diuen a la xica kurda que entre el públic té un cosí que és turc.

  Al meu parer no cal compartir la sang per a voler una persona d’una altra cultura, és més a vegades les persones que no compartixen la teua mateixa sang t’ajuden més que els de la teua pròpia sang (val més un bon veí que parent ni cosí). També crec que açò hauria de ser obligatori i així no existiria gent tan curta de ment, com hem pogut apreciar al principi del vídeo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s