Formació al Saler

Acta de la sessió de formació en Mediació al Saler. Curs 2014-2015

Persones Assistents: 29 persones25 alumnes. 1A (12), 1B (7), 1C (2), 1E (1), 4tA (2). 3 Professores: Àngels Martínez, Rosa Sanchis i Eli Català.

31 de març i 1 d’abril de 2015

Lloc: Casal d’Esplai El Saler.

TEMES DE LA FORMACIÓ:

  • Joc inicial: paracaigudes grupal.
  • Definició de conflicte.
  • Interessos, posicions i necessitats.
  • Estils d’abordatge dels conflictes: Competir (tauró), Col·laborar o Cooperar (mussol), Comprometre’s o Negociar (rabosa), Evitar (tortuga) i Acomodar-se (ós).
  • Les emocions en la mediació.
  • Activitat de confiança: passeig guiat per les dunes.
  • Macroestratègies de gestió de conflictes: Llei, Judici, Arbitratge, Mediació, Conciliació, Negociació i Discussió.
  • Activitat plàstica: pintura amb les mans.
  • Principis de la mediació: confidencialitat, voluntarietat i multiparcialitat.
  • Fases del procés de mediació formal: Entrada (premediació). Iniciar la mediació (obrir). Compartir punts de vista (parlar). Identificar interessos (Escoltar). Crear opcions (refer). Fer pactes (acordar) i Tancar la mediació.
  • Tècniques eficaces en la mediació. L’escolta activa: mostrar empatia, clarificar, parafrasejar, reflectir i resumir. Sintonitzar i compassar. Preguntes estratègiques (circulars i obertes). Reformular.
  • Tècniques ineficaces: interrompre. Interpretar. Sermonejar. Criticar. Donar o llevar la raó. Aconsellar. Ignorar. Consolar. Llevar importància. Amenaçar.

Desenvolupament de la formació

Comencem amb el joc del paracaigudes a les dunes per a testar la cohesió del grup. Estenem un paracaigudes que té un forat al mig i intentem que no caiguen unes boles de tenis. Després, Eli tira damunt de la tela unes targes que indiquen coses bones i dolentes de la mediació i hem de fer caure pel forat les dolentes i quedar-nos amb les bones.

Comencem la formació amb una relaxació on imaginem que dibuixem números en l’arena (del 9 a l’1) i els esborrem.

Definim entre totes i tots què és un conflicte. Observem l’iceberg del conflicte en les fotocòpies i Eli ens va guiant amb diversos conflictes perquè identifiquem els interessos i les necessitats.

Formem 5 grups i cadascun d’ells representa un animal (un estil d’afrontar el conflicte). Busquem exemples de l’institut que mostren la manera d’actuar de l’estil que ens ha tocat i, a partir d’una situació que ens dóna Eli, identifiquem com actuaria el nostre animal. Ho posem en comú. Després, situem els estils en una graella formada a partir de dos eixos: la major o menor importància dels objectius i la major o menor importància de la relació.

Eli ens dóna unes fitxes a les quals els falten paraules i les completem. Per una banda hi ha les frases incompletes i per l’altra uns dibuixos que ajuden a trobar la solució.

Formem dos cercles (un dins de l’altre) i per parelles representem diferents situacions (convidem a eixir l’altra persona, ens disculpem, estem davant d’algú que ens ha vist fer el ridícul…). Després expliquem les emociones que hem sentit en cada cas. Cal reconèixer i posar nom a les emocions, i tractar de buscar-ne la causa. Algunes emocions són: alegria, ira, por, tristesa, vergonya, fàstic…

Amb la darrera parella de l’activitat anterior eixim a les dunes i fem una activitat de confiança: una de les dues persones tanca els ulls i l’altra la guia i li ensenya textures, olors…

Situem la mediació dins del marc de les macroestratègies de gestió de conflictes. Les de dalt donen més llibertat de decisió i més protagonisme a les persones que tenen el conflicte i les de baix posen en mans d’altri la solució al problema.

A partir d’unes fitxes, ordenem i repassem els passos de la mediació formal. Posem l’èmfasi en el fet que l’acord ha de ser just, mesurable i equilibrat (equitatiu).

Comencem la sessió de la vesprada amb un joc on simulem la cavalcada pegant amb els palmells en els genolls i fent diferents gestos i sorolls (cova, foc, toll, aplaudiment, revolt a la dreta o a l’esquerra…)

Per parelles, pintem amb els dits en un paper continu. Una persona pinta de color groc i l’altra de blau. Després ens canviem de lloc i pintem amb el nostre color en el dibuix de la parella. Finalment es mesclen els dos colors i es fa un dibuix conjunt. Tota l’activitat es fa en silenci fins al final, quan la parella es posa d’acord per a posar-li un nom a l’obra conjunta. Quan s’acaba, s’expliquen els dibuixos.

Treballem les habilitats mediadores, especialment les tècniques eficaces. Per a mostrar empatia podem assentir, somriure, mirar la persona, dir mots crossa com per exemple “t’entenc…”. És important la gestualitat i la postura corporal.

Per a clarificar ens són molt útils preguntes com: “A què et refereixes amb…?”. Cal fer preguntes obertes (On?, quan?, com?, qui?…) però no “Per què?”.

Reflectir és explicitar els sentiments i permetre que es ventilen.

Per a reformular, cal preguntar pels sentiments, pensaments i accions: “Com t’hauries sentit si…?”, “Què hauries pensat si…?” i “Què hauries fet si…?”.

Per grups, assagen la mediació sobre el conflicte “Sangre de bote” i Eli ens grava.

A la nit fem un joc per les dunes.

A l’endemà, juguem al tabú amb paraules de la mediació. Després les expliquem al grup.

Acabem la sessió triant una pedreta o petxina que recorde els dos dies de formació i convivència, les posem al mig  i ens felicitem per la feina ben feta.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

10 comments

  1. Sandra Becker

    Jo vaig ha anar a la formació del Saler , va ser una gran experiència perquè varen ha aprendre a conviure ,ha conèixer millor als nostres companys etc .Varem anar dos dies , el albergue estava situat al costat duna platja i cada dos per tres estarem en la platja .
    Varem fer molts llocs on apreníem a treballar en equip , també hi havia una part teòrica on ensenyaven les normes de una mediació i com teníem que tranquil·litzar als que han tingut el conflicte.
    El lloc que mes en va agradar de la part teòrica era el de dibuixar en un mural amb les mans , va ser molt divertit perquè a tots li agrada embrutar-se les mans ……..
    El lloc que mes en va agradar de tots va ser el de la nit on teníem que guanyar 10 cigrons per a guanyar.
    Peró aquesta experiència va ser molta agradable perquè hi havien dos xiques que no coneixem i ara son dos amigues mes i espere que tenguem moltes mes experiències com aquesta.

  2. Lucia Trsitan

    Hola

    Jo vaig anar a la formació de mediació al saler, va ser molt divertida i varen fer diferents activitats. Jo vaig aprendre moltes coses sobre la mediació, els passos ordenadament es el que més vaig a prendre, i el que més varen treballar.

    Quan varem arribar, varem fer una activitat, (el paracaigudes), era una tela amb forma redona i tots varen agafar-nos d’un trosset. La xica que ens explicava les activitats va posar unes pilotes al paracaigudes i nosaltres teníem que controlar-les sense que es caigueren. El resultat no va ser roí però tampoc va a ser perfecte. Després varen fer una altra activitat i al acabar-la ens varen donar unes fixes i varen començar a treballar.
    Varem estar tot el matí treballant fins l’hora de dinar, i després del descans varem continuar, per la vesprada ens varen deixar anar a la platja fins l’hora de sopar. Després de sopar varen estar jugant fins que va començar el joc col·lectiu, que els dos majors varen preparar, va ser molt divertit encara que varen aver uns pocs accidents. Jugaven en grups, quan un grup va guanyar, que afortunadament va ser el meu, va acabar el joc i ens anàrem a dutxar, i a dormir, en cara que això de dormir…

    Quan es varem despertar ens varem arreglar, i fer-nos la maleta, i ales nou anar a desdejunar. Varem continuar amb les activitats i ja una vegada acabades ens varem anar al institut.

    Aquesta activitat em a agradat moltissim, i la vull repetir, a part de passar-m’ho molt bé també e après molt, a sigut una experiència molt divertida.

  3. Lucia Becker i Rubén Kent

    Nosaltres varem anar al Saler i ens va agradar molt, perquè varem aprendre moltes coses sobre la mediació.
    Hem aprengut a començar i a finalitzar una mediació, a aprendre unes petites pistes per a poder fer molt millor la mediació.
    El que ens va agradar molt va ser el vídeo que varem fer amb un cás de mediació per a tindre un poc de experiencia en una mediació de veritat.
    Tambe el que ens va agradar va ser quan per la nit jugarem al joc que van fer dos alumnes de tercer, i els volem felicitar perquè el joc va ser molt divertit.
    La nostra opinió es que ens va agradar molt i que si feu un altre viatge com aquestos a nosaltres ens agradaria molt anar.

  4. pau claramunt

    Jo he participat en l’excursió del Saler, hem après a respectar més als altres i posar-nos al lloc de l’ altre. Per la nit vam jugar a un joc que es diu “El dimoni i àngel” va estar molt be perquè anava de fer una prova si era l’àngel i et donava judies i si et pillava el dimoni et quitava.
    Per mi el millor va ser la nit perquè ens divertíem i ens espantàvem però això no ve al cas, però bé la nit va ser el millor perquè havia gent d’altres habitacions en altres habitacions. Al següent dia ens despertem cansats per no dormir i van anar a la platja i agafarem una pedra per a recordar ixe dia.

  5. Pau Kollontai i Adrian Zetkin

    Hola anem a comentar l’excursió de mediació a «EL SALER»:

    Som Pau Kollontai i Adrian Zetkin dos alumnes de 1ºA que vam estar en l’excursió.
    L’excursió va ser molt divertida i molt peculiar perquè vam aprendre coses que nosaltres fins ara no sabiem, i que ens a ajudat molt aquestos dies d’excursió. Ens vam relacionar amb gent de les altres classes com Dani i Alejandro dos xiquets molt simpàtics que estaven preparant un debat sobre les descarregues «PIRATAS». Quan vam anar a la platja el vam passar molt bé perquè vam estar buscant pedres i petxines molt boniques per al record del viatge. La veritat es que vam estar molt junts.

    Opinions:

    «PAU» La meua opinió es que el vam passar molt bé tot el temps menys per la nit perquè el vam fer molt mal, sobretot els xics i vam fer molt mal en molestar a Dani i Alejandro perquè estaven estudiant, demanem disculpes a tots.

    «ADRIAN»Jo pense el mateix que Pau que el vam passar molt bé però per la nit el vam fer molt mal pel soroll vam molestar als majors i a tots els professor demanem disculpes a tots.

  6. Rodrigo de Burgos i Joan

    Jo soc un dels participants del Equip de Mediació del IES Isabel de Villena, València i vaig acudir a la formació del Saler.
    Vaig aprendre molts de trucs i moltes coses que desconeixia i varem fer diferents jocs .
    A mi el que mas me va agradar va ser quant varem fer el joc que es diu: «El dimoni i el àngel» perquè ens varem divertir molt i com era per la nit no veiem res i estàvem obligats a usar les linternes, érem grups de dos o tres persones. El joc tractava de que hi havia una persona bona i una altra roina, la bona ens donava mongetes al encontrar-lo i el roin ens tenia que pillar mitjançant una linterna. Al principi cada equip tenía tres mongetes, i el dimoni (el roin) ens las quitava.

  7. pablo thomnson

    Jo vaig anar a aquesta excursió i ma va agradar molt-tisi , però me anguera gustat mes anar a ver a l’albufera, però vam fer unes coses molt divertides m’entres estabem aprenen com el paracaigudes, el de els animals ( el tauró, la rabosa, la tortuga, el os i el mussol ) , el de les cartes, el del cercle, el del fer un vidie i el de la nit de les faves i que recorde res mes.

  8. Lucía Becker i Rubén Kent

    Nosaltres vàrem anar al Saler i ens va agradar molt, perquè vàrem aprendre moltes coses sobre la mediació.

    Hem aprés a començar i a finalitzar una mediació, a utilitzar unes petites pistes per a poder fer molt millor la mediació… El que ens va agradar molt va ser el vídeo que vàrem fer amb un cas de mediació per a tindre un poc d’experiència en una mediació de veritat. També el que ens va agradar va ser quan per la nit jugàrem al joc que van fer dos alumnes de quart, i els volem felicitar perquè el joc va ser molt divertit.

    La nostra opinió es que ens va agradar molt i que si feu un altre viatge com aquestos a nosaltres ens agradaria molt anar.

  9. Pau kollontai i Adrian zetkin

    Som Pau Kollontai i Adrián Zetkin dos alumnes de 1r A que vam estar en l’excursió.

    Aquesta va ser molt divertida i molt peculiar perquè vam aprendre coses que nosaltres fins ara no sabíem, i que ens ha ajudat molt aquestos dies de viatge. Ens vam relacionar amb gent de les altres classes com Dani i Alejandro, dos xiquets molt simpàtics que estaven preparant un debat sobre les descàrregues «PIRATES». Quan vam anar a la platja, ho passàrem molt bé perquè vam estar buscant pedres i petxines molt boniques per al record del viatge. La veritat es que vam estar molt junts.

    La meua opinió (sóc Pau) és que ho vam passar molt bé tot el temps menys per la nit perquè ho férem molt malament, sobretot els xics i vam fer molt mal en molestar a Dani i a Alejandro perquè estaven estudiant, i demanem disculpes a tots.

    Jo pense el mateix que Pau (sóc Adrián) que ho vam passar molt bé però per la nit ho vam fer molt malament pel soroll i vam molestar als majors i a tots els professor i demanem disculpes a tot el món.

  10. Retroenllaç: Els punys no parlen 2014-15 | Els punys no parlen

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s