El meu primer rifle

my_first_rifle

Mireia Manuel de Villena

Bon dia,

Jo he decidit dedicar aquesta entrada a un tema que m’ha sacsejat els budells de tal manera que no em puc callar: vaig a parlar de les armes a Amèrica.

La gota que ha fet vessar el got ha sigut l’última gran genialitat dels americans. Aquesta meravella s’anomena “My First Rifle” (El meu primer rifle). Es veu que “La meva primera cuineta”, “el meu primer cotxe” o “el meu primer bebé” són joguets que ja no estan de moda, i és clar, han hagut d’inventar aquesta bestiesa.

Disculpeu el meu sarcasme, però davant d’aquesta situació no sé certament com reaccionar, i si parle sense cert to irònic puc ferir alguna sensibilitat.

Ja em vaig quedar bocabadada fa temps quan vaig vore com són les seues postals nadalenques familiars, amb tots els membres de la família al voltant d’un meravellós arbre de Nadal, amb un enorme somriure i, per suposat, amb un fusell a la mà.

Quan un dels representants de L’Associació Nacional del Rifle d’Amèrica va dir als pocs dies de que ocorreguera la major tragèdia a una escola dels Estats Units (a Connecticut) que això no hagués passat si les professores tingueren un arma a l’escola, vaig creure que no es podia arribar més lluny ni tindre menys vergonya. Clar, té sentit: en lloc de controlar més la venda d’armes, cal permetre que tot el món tinga un arma a la butxaca. Ull per ull i dent per dent, i al final tots acabarem cecs.

Aquesta mateixa persona és la que als pocs dies del drama de Connecticut  va presentar-se a la ciutat, ignorant les cartes dels dolguts familiars que li pregaven que respectara el seu dol i li demanaven per favor que anul·lara la xarrada. En canvi, es va presentar amb tot el seu orgull i mentre agafava amb força el fusell cridà: “Hauran d’arrancar-me’l de les mans!!”.

Quant més aprenc sobre aquest tema, menys m’ho puc creure. Quan em vaig assabentar que en un determinat banc, si obries un compte bancari, et regalaven un arma no m’ho vaig voler creure, però era cert, per desgràcia.

No sé com reaccionar davant del món en el qual estic vivint. No sé si plorar, si riure incrèdula, o si comprar-me jo també un fusell.

24 comments

 1. Maribel Arenal

  Molt bona entrada Mireia. La veritat és que açò és per a plorar. Es queixen dels delictes, de la violència, volen arribar a un món millor i amb pau, però l’unic que prediquen es guerra i desgràcia. Si fas memòria, l’altre dia parlarem justament de tot açò, sobretot ens centràrem en la pena de mort. Enlloc de tanta pena de mort que no redueix els crimens i a més a més (en la meua opinió) és una bestiesa, podrien il.legalitzar les armes, o almenys que l’accés a elles no fóra tan fàcil, perquè en Estats Units qui no té un arma no és “persona”. Les armes són, ja que per desgràcia estan entre nosaltres, per a casos de vida o mort, precissos i puntuals, i encara així no em pareix bé, però anem a ser realistes, hem de saber que les coses no cambien d’un dia per a un altre. Les coses es fan poc a poc, no radicalment, i no podem llevar les armes de colp. Però tots sabem que si ningú tinguera armes… Qui s’atacaria? Ningú podria escomençar l’atac ni seguir-lo perquè no existirien aquestos artefactes terribles de destrucció.

 2. Maria Laffitte

  Jo sóc de la mateixa opinió. Quan he llegit lo del meu primer riffle no me l’he pogut creure. En si, la venta d’armes legal ja em pareix una barbaritat, ja que no dóna ninguna defensa, com alguns americans volen pensar, si no que tot al contrari, normalitza l’existència d’armes a la vida diària i això augmenta el perill. Com és això de que els xiquets cresquen rodejats de persones amb armes?

  Bé, per si això no fora massa, encara també volen que els professors porten armes per a defensar als xiquets. Per què no ja de pas els apuntem al exèrcit per a que prenguen lliçons d’armament i puguen exercir millor en els centres EDUCATIUS?

  Si una mare vol que el seu fill no siga violent, no pot castigar-ho amb castics físics, quina lògica és eixa?

  Però a la fi, aquesta ideologia es troba molt normalitzada en la societat nord-americana i, encara que hi ha una minoria que lluita pel pacifisme, siguen sent una minoria. Encara que sempre comença tot amb quatre gats, no?

 3. melinewolf

  Aquesta entrada és interessant, ja que no fa ni mitja hora que en les noticies acaben de transmetre que hi ha hagut un tiroteig en Estats Units, i que hi ha hagut 15 ferits.

  El que m’impacta és que la compravenda d’armes siga tan fàcil als Estats Units, personalment crec que caldria controlar més aquestes coses, ja que sempre els que ixen malparats són els innocents.

  Pel que respecta a l’home que va donar aquell horrorós discurs en el que deia que no hi hauria passat res si els mestres també hagueren tingut un arma, em pareix una barbaritat, ja que en una escola hi ha xiquets i no és gens intel·ligent guardar armes prop d’ells ja que és molt perillós, perquè un dels xiquets podria agarrar-lo i anar disparant sense voler als seus companys. També em pareix una falta d’educació dir tot això davant dels pares que varen perdre als seus fills en aquest acte, perquè no és gens fàcil perdre un fill, i menys si va ser fa no res.

  Jo personalment canviaria aquesta llei i em donaria igual que s’oposaren, perquè la vida d’una persona no és un joguet, i si hi ha alguna cosa que la posa en perill ho llevaria.

 4. ESTELA MARSTON

  Tens tota la raó Mireia, regalar un fusell al xiquet que ha complit els 10 anys (per exemple), és una barbaritat i amb això esta clar que eixa societat no pot viure en pau. Com vol la gent (en general) que hi haja menys mortandat, però si ells mateixos la estan provocant.

  Jo no sabia que al obrir un compte bancari, en aquest país et regalaren un arma, fins a que punt hem arribat? Estem bojos o que?, hi han coses que encara no canvien i pareix mentira!!

 5. Adrià Wolf

  La cosa de les armes a Amèrica es impressionant, això s’ha de dir. Em pareix lògic fins a un cert punt que es posseeixen armes de “balins” per a l’ús “lúdic” d’aquestes, però no entenc per que s’ha de donar o de permetre que la població civil tinga armes que estan fetes per a causar mal i per matar. No te ninguna lògica, en un principi els ciutadans d’un país no necessiten o no deurien necessitar d’aquestes armes per a res; per a això es suposa que no deuríem de témer per la nostra persona fins a aquestos punts.

  A més a més, està la facilitat amb la qual s’aconsegueixen aquestes armes en països com para Amèrica. L’idea de “el meu primer rifle” em pareix una estupidesa. Tal volta siga un poc cruel en el meu següent comentari, però en seré sincer: Després tot son plors, però si escomençen regalant armes de foc amb aquestes edats, veig normal que 2 o 3 al final perguen el cap i terminen pegant-se de tirs als col·legis, amb les corresponents víctimes col·laterals.

 6. Mario Roussel

  Bon dia,

  aquest tema de la venda de armes a Amèrica a mi hem te molt al·lucinat, no entenc que en aquest segle això siga així.

  Jo com la companya Maribel també vull fer referencia a una classe que vam donar a l’assignatura de filosofia sobre la pena de mort. Varem vore un capítol del programa Salvados en el que anava als estats units i en un moment li preguntava a un ciutadà que hi ha a un parc que que pensava sobre la pena de mort, i aquest li contesta que si en eixe moment apareguera un home i disparara a una dona que passava per allí aixo li impressionaria tant que voldria que li aplicaren la pena de mort, i per aixo, explicava ell, existia aquest llei en el seu país. A mi em va paréixer un raonament bastant inútil. No tendria mes sentit que prohibiren que tot el mon poguera tindre armes així perquè si?

  A banda de això, jo mai he utilitzat un arma de foc, però em pareix que no es gens fàcil i es algo que no pot fer qualsevol, ha agut molts casos de morts i ferits per aquesta causa, per això tampoc en pareix una raó el tindre un arma per defensar-se. Jo conec un cas en el que un xiquet del meu poble accidentalment es va foradar el peu amb un rifle de caça del seu pare, i això en un país en el que no es gens fàcil tindre un arma d’aquestes, no m’imagine el que podria passar si ací fora com en Amèrica.

 7. Xavi Thompson

  Ja saps com són els americans amb aquestos temes de les armes, crec que hi ha molta gent que es rebel·la i volen que s’eradiquen les lleis que estan a favor de les armes però sempre hi ha una cosa que uneix a molts americans que és la relació entre ells i les armes. Pareix mentira que després de mils d’atemptats que han hagut en USA es siga permitent les armes. Sempre hi haurà algú que diga; hi han crims per culpa de les armes però que també aquesta salven vides, però com van a salvar vides les armes si el que fan és matar a algú? Salvarà alguna vida però sempre assassinant a un altre.

  Solament deurien de portar armes les persones que estén qualificades, és a dir, soldats, coronels, policies i tanmateix deurien de fer-lis proves mediques per a saber si tenen una conducta rara o malébola que poguera fer danys en un futur.

 8. María (Edu) Kent

  Mireia Manuel, Opine com tu. Em pareix una barbaritat el simple fet de que s’haja tingut l’idea de crear aquest… joguet? Jo no crec que una arma siga un joguet. Molt ironicament faltava que l’etiquetaren com a arma educativa.

  A més, els Estats Units esta en un pedestal com a model a seguir arreu del món, model de què? De crueltat? de violència? de… “democràcia? No crec que en un lloc en el qual els conflictes es solucionen de manera violenta, ràpida i sense preguntar siga un lloc democràtic.

  Per una altra banda estem escoltant constantment als telediaris desgracies que tenen relacions amb armes i els Estats Units (encara que de segur que n’hi han moltes que no ens conten). Açò no els deuria fer reflexionar? Per que amb la matança en l’escola infantil de Connecticut molta gent va començar a comprar compulsivament armes (encara que una minoria sensata va decidir desfer-se de les seues armes) per a “protegir-se”? I per que els líders dels partits no fan res per a canviar aquesta situació prohibint les armes? Tenen por de que els deixen de votar?

  Personalment no entenc la postura de molts americans amb les armes com a “defensa”. Defendre’s de que no et maten o ferisquen significa matar o ferir al teu agressor? En la meua opinió sobre aquesta política (per que tans sols es tracta d’açò, de política) crec que als Estats Units es te massa por; por de la resta de països i por de ells mateixos, por a la veritat, a la revolució o a la diversitat d’opinions.

  En conclusió els Estats Units necessita una llei que regule (o millor dit, prohibisca les armes) i amb açò s’acabaria amb aquesta violència característica (desgraciadament) d’aquest país.

 9. Adrià Feijoo

  Jo ja no se si els cotxes, els ninots, les cuines i de molts altres joguets estan de moda, perquè fa temps vaig deixar de jugar aço i vaig escomençar a baixar al parc amb els amics o a jugar als videojocs. Tornant al tema no em pareix bé que hi construixen eixos joguets per als xiquets, més majors als 11 o 12 anys pot ser que siga més normal pels videojocs i aço, aleshores és molt casual que es fabriquen i es comprén més.

  La culpa no la tenen ni els fabricants ni els xiquets que el volen, perquè si les agrada no és culpa seua, la majoria de la culpa la tenen els pares, perquè sabent que els seus xiquets són tan xocotets perquè les compren eixes coses.

  No estic dacord amb els pares que comprén aquestos joguets.

  Àdeu.

 10. Xara Stone

  Bon dia.

  Hi han moltes coses dels americans que no entenc però n’hi ha una que no la trague: Com pot ser que una persona de setge anys puga tindre un arma? Peró no nomes un xiquet o una xiqueta si no tots en general, “collins” que les armes maten, que no donen res bo. No l’hi trobe el sentit…
  I a les hores, un xiquet que tinga problemes mentals pot tindre un arma? O i si compra un arma i es trastorna… Quan algú empunya un rifle, metralleta o pistola en general pot decidir sobre la vida d’algú en qüestions de pressionar el gallet, això es llogic? Jo pense que no.
  Aquesta es la meua opinió.
  Adéu

 11. Alba Becker

  Teniu raó no es te que usar les armes on mes accidents amb armes hi ha es en america la gent se sent “segura” si tenen armes per a defencar-se pero si tots pensem que nesesiten armes, fusils…Tota acabatam mal, sobretot amb aixo de ull per ull,dent per dent.

  La gent sol pensar que es millor la vengança, jo tambe tin ganes de fer vengança cuan una persona em fa mal, (pero m’ intente aguantar).La gent no te per que usar tantes armes sobretot perque despres cau en mans de una persona roïna o botja, i molta gent (inclous xiquets inocents) acaben morts per aixo!!
  Aixo es el que deuriem de evitar, Adeu.

 12. Nacho Mott

  Hola bon dia a tots i totes,

  En primer lloc m’agradaria donar-li l’enhorabona a Mireia per traure aquest tema. És increïble com el tu ben has dit, que en ple S.XXI segueixin ocorrent aquestes coses de descerebrats i que cada vegada vaja a pitjor.

  Personalment, em sembla ridícul que els Estats Units obre d’aquesta manera en aquest camp. És cert que ens han donat molts avanços i molts exemples a seguir. Però aquest no és el cas ni la forma. És indignant que el seu origen es modifiquet. És indignant saber com poden seguir milions i milions de persones recolzant es armes. Com pot anar des d’un tema de protecció a negoci. Com l’única cosa important per a bancs, organitzacions a favor etc sigan els dolars. És una embena segellada amb fonament en els ulls de centenars de milers de persones, una ignorància davant edls drets i lo moralment humà. Se suposa que els humans hem viscut i avançat durant tants anys per una qüestió de cap i de convivència, no de la llei del més fort. Aquesta època ja va passar, i la por no pot apoderar-se de les persones, i menys passar de generació en generació aquesta educació que de cap manera l’entendran criatures de 5 anys sense raó de ser. PER FAVOR, QUE A ALGÚ SE LE OCORRA PARAR-HO! Si no els EEUU i tot el planeta es convertiran en un caos.

 13. manu arenal

  Donarli la enorabona a Mireia.
  Es un tema de lo mes interesant aunque sigue un poc penos per la forma de viure en isos paisas.Yo crec que el ministre o qui siga tendria que proiver aixo en ise pais perque si seguim aixi asta els xiquets aniran a l’escola amb armes de foc.

 14. Andrea Alejandra :))

  Jo crec que això de tindre armes en els Estats Units no és molt normal, la veritat…
  Això de “my first rifle” no ho veig molt normal, més que res perquè allí els xiquets i xiquetes estan més per civilitzar i no tenen alguns el control de si mateixos.

  Això de l’accident a l’institut per culpa d’un xiquet tampoc ho veig normal… Crec que ni les professores tindrien perquè tindre un arma a classe per si de cas, i els xiquets tampoc tindrien el perquè tindre armes sense el control de ningú.

  Jo sé que en este món hi ha gent per a tot tipus de coses i que cadascú és com és però tampoc hi ha que ser tan salvatge ni fer pagar als demés per coses que no han fet.

  Jo sé que no hi puc fer res per a impedir-ho, per tant de moment l’únic que puc fer és callar i aguantar, en fe de que tot passe.

 15. Sara Stone

  Jo pense que en Estats Units és molt greu el que està passant, comprenc que allí siga perillós però que fins i tot en Nadal les famílies hagen de portar armes em pareix molt fort. I ja sí que no puc suportar que un xiquet o xiqueta de per exemple 5 anys porte un arma, això és molt greu, per a mi que als xiqu@ts, al donar-los un arma, els fiquen més por i crec que els pares haurien de protegir d’una altra forma als seus fills.

  Amb l’accident del col·legi també és greu perquè els professors no prohibeixen les armes i això és molt perillós.

 16. RaP$Gamer

  Me pareix molt vergonyós que als Estats Units hi haja tantes armes i que s’anconseguisquen tan facilment, crec que això haurien de prohibir-ho i que només certes persones puguen comprar armes. Aixi baixarien els delits i les morts de dones, homens i xiquets que no tenen la culpa.

 17. Halley Brandoy

  Per a estes coses no es pode pararlo una persona , se necesite més de una persona per a impedir-ho.Jo pense que es molt greu que una xiqueta molt joveneta utilice un arma,ella pensa que es juguete i ella es pode matar o matar a les persones i les pares ha de pagartot el dany que a fet.

  Jo espere que esta situacio se solucioneen el futur , de moment la gent sa de callar.

 18. Vera Arenal

  Em pareix increible que als Estats Units es permita vendre i portar armes damunt. No es suficient amb insultar-se i pegar amb el cos com per a permetre també anar armat. I més fort em pareix encara que a una escola, on la finalitat és l’educació, tinguen un arma com a arma de defensa a la clase… Qué estem fent amb el mon? Cada vegada em sorprén més el que aconseguix fer l’esser humà, però em sorpén per a mal en lloc de per a bé.

 19. Javier Bebel

  Les desgràcies sempre es poden evitar, i als EEUU no fan res per fer-ho.

  La gent estatunidenca es deuria conscienciar de que les armes són perilloses i que si les armes són fàcils d’aconseguir, els delinqüents ho tindran també més fàcil per aconseguir-les, de manera que es igual que als altres països en els quals aconseguir un arma es difícil, es difícil que l’aconseguisca una persona normal que un delinqüent.

  Les armes als EEUU hauríen ser prohibides.

 20. julia campoamor

  Hola, Rosa
  Jo pense que no es normal que li regalen un rifle a una xiquet de 10 años, perque a saber el que farà, pero si que em pareixeria normal que si una persona viu sola si l’intenten robar si acas entra algún lladre que es puguen defendren’s.

 21. maria anthony

  Molt bona entrada Mireia. Quan l’estava llegint m’he quedat bocabadada, no veig normal el que van dir de que això no hauria passat si tots els professors tingueren un arma, i com ha dit, això no passaria si controlaren la venda d’armes. I no veig normal que per obrir-te un compte bancari et regalen una arma, no em puc creure que això siga veritat,i ja per rematar, les postals nadalenques de la família amb un fusell a la mà. No entenc com la gent veu això normal.

 22. sergi camp.

  Hola Rosa,
  no em pareix bé que els de EEUU deixen la venta d’armes perquè poden pasar moltes desgràcies com matar a persones innocents. Per a mi no són concients de lo que pot passar. Per què si un home ha begut una copa de més, pot fer alguna imprudencia. Per exemple en un poble un home estaba en la cafetería i va dir que s’anava a casa a per l’escopeta de caçar i aixì ho va fer i va a matar a dos persones.
  El món estaría millor sense pistoles, escopetes etc.
  Els ciutadans dels Estats Units no tendrien que vendre armes perquè si els delinqüents el tendrien més fácil per aconseguir-les i podre atracar bancs i robar els diners. També en la televisió va eixir un xiquet disparant en un descampat, pensé que això es maleducar als xiquets/-es.
  Adeu a tots i a totes.

 23. Jlo Mill

  Bon dia a tothom,

  Primerament felitar-te per l’entrada i perquè des d’el primer moment que vares dir “el meu primer rifle´´ em va agradar el tema.

  Aquesta entrada parla de les apreciades armes als EUA i com no, cal que els xicotets comencen a practicar amb aquestes armes! Segons els defensors de les armes, aquestes són fonamentals per a sobreviure, però és realment cert?

  Si no s’hagueren inventat les armes nuclears tal vegada no havrien mort 300.000 persones amb Little Boy i Fat Man a Hiroshima i Nagasaki! Doncs tal vegada si no hagueren unes lleis tan febles, no hagueren mort diverses mestres i tota una classe a Connecticut.

  Una imatge que reflexa la realitat als EEUU és aquesta:

  i la resta del món el que pensa és:

  La solució no és qui més tinga i millor les controle continuarà vivint sinó que s’ha evitar que qualsevol tinga una arma! Les armes no solucionen res o és que per matar a la humanitat ja s’han acabat els problemes?

  Però sobre aquest problema que fa el govern dels EUA???, diguen el remei és que els mestres tiguen un arma però, tal vegada si ensenyaren als xiquets que les armes no són indispensables i que els problemes es resolen de manera pacífica.

  Per aquest motiu, ja el govern dels EEUU considerava als Hippies als 60 com una amenaça per defensar els lemes: Peace and Love (Pau i Amor) i Make Love, Not War (Fes l’amor, no la guerra).

  Particularment les armes no hi fan res, si matar gent, però remediar els conflictes no per açò, s’ha de reduir la seua producció i distribució als EEUU i a la resta del món.

  Les armes no han de ser un negoci per a cap país i sobretot organitzacions com la ONU no sols condemnar aquestes situacions sinó intervenir amb eficacia.

 24. Dario Campoamor

  Hola Mireia, m’ha agradat molt la teua entrada perquè aquest tema sempre m’ha paregut molt trist, el de les armes a EEUU, és un tema molt aborronador, que a xiquetes de 7 o 8 anys o encara menys edat, els seus pares els regales fusells, amb això l’únic que els pares conseguixen és promoure la violència i que tot el món tinga una pistola.

  Les armes de foc són objectes molt perillosos, perquè si la gent no sap controlar-les, pot ocórrer moltes desgracies, com ja hem vist, molts tirotejos i atemptats. M’agradaria que la gent faça més campanyes per a conscienciar a la gent del perill que te tindre un arma a casa i no vendre les armes a tota la gent que vullga. Pense que EEUU hauria de replantejar-se aquesta llei de les armes i procurar ser més tolerants.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s