Patiment psicològic

Neizan, 19

Soc Neizan, un noi de 19 anys trans. Fa bastant de temps que tinc molta ansietat i tot el que sento o penso no ho dic. Sento que ningú m’entén i això fa que cada dia parli menys o parli molt malament a la gent del meu entorn. No sé com gestionar les coses ni res. He arribat al punt de no tindre ni ganes de viure. M’agradaria tindre ajuda però em fa por i tampoc sé com començar. Sento que cada dia tot és més difícil.

Aquest és el testimoni que un adolescent va deixar a la pàgina No és culpa meva, una iniciativa del col·lectiu Obertament que, des de 2010, lluita contra l’estigma i la discriminació que pateixen les persones a causa d’algun problema de salut mental.

De la pàgina del projecte No és culpa meva, hem extret aquest vídeo i la reflexió que el segueix.

Per què no es parla i s’atén el patiment psicològic?

Hem extret aquestes paraules de la pàgina del projecte:

Sovint es parla de la salut física, però es parla molt poc de la salut mental. És la part de la salut que fa referència a l’equilibri entre la persona i l’entorn i que garanteix la participació laboral, social i intel·lectual, així com la possibilitat d’establir relacions sanes amb les altres persones. Amb una bona salut mental podem assolir benestar i qualitat de vida.

La crisi derivada de la COVID-19 té efectes en la salut física, però també en la mental. La situació sanitària actual ha desenvolupat nous problemes i ha accentuat molts dels que ja hi havia.

Ens ha tocat viure moments molt difícils, en els quals és absolutament natural trobar-se en situacions angoixants, com ara ansietat i preocupació per la salut, per la por al futur, per la impossibilitat de sortir, per la pressió social i familiar o senzillament per voler ser joves i viure totes les “primeres vegades” que vulguem.

Totes aquestes situacions afecten la salut mental, més que més quan encara l’envolta el tabú que els altres ens jutgin o estigmatitzin quan diem que no estem bé.”

També podem veure el vídeo Sense Culpa Talks | Salut Mental a l’àmbit educatiu (44′), una conversa-debat on els activistes d’Obertament parlen de com abordar el patiment psicològic en l’àmbit educatiu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s