Com explicaries què és la mediació?

Com explicaries què és la mediació? Amb aquesta pregunta, Elena, de l’ONG Cultura de Pau, comença la sessió de formació del nostre equip de mediació. La sessió té lloc el 12 de febrer de 2020, i hi assisteixen 12 alumnes de primer d’ESO, 7 de segon i 6 de tercer.

Les bafarades que ha repartit Elena per grups s’omplin de bones idees: som persones que faciliten que altres puguen solucionar els seus problemes sense violència, mitjançant el diàleg, però sense donar-los la solució; també ajudem a restaurar la comunicació; procurem que les persones en conflicte troben punts en comú; propiciem que s’entenguen els sentiments que entren en joc en una situació conflictiva; promovem l’empatia, etc.

Des de quina edat és una persona empàtica?, pregunta, de nou, Elena. Cadascú diu la seua, però la formadora ens explica que si tenim un entorn que ho fomente, l’empatia és una capacitat humana, i als 2 anys ja podem ser empàtiques.

Després d’aquestes interessants preguntes, Elena reparteix per grups tires de frases perquè les situem com a adequades o no en la mediació. Tot el món té clar les que clarament no són pròpies de la mediació:

  • Fem la mediació en qualsevol lloc, no importa si hi ha soroll o persones al voltant.
  • S’utilitzen insults i crits.
  • Els renyem per barallar-se.
  • Donem suport a la persona que més ens agrada.
  • Ens riem i/o burlem del que diuen.
  • Els diem com han de solucionar el seu problema.

Les que sí que són pròpies de la mediació són les següents:

  • Ajudem perquè puguen dialogar amb respecte. Respecte.
  • El que diem en mediació es queda en mediació. Confidencialitat.
  • El animem a col·laborar per a solucionar el conflicte.
  • Les persones s’escolten tranquil·lament.
  • Les parts decideixen el que faran per a solucionar-ho. Compromís amb la solució.
  • Les persones tenen ganes de solucionar el conflicte.
  • Ajudem perquè pensen opcions per a solucionar el conflicte. Facilitació.
  • S’han de trobar després per vore com van els acords. Revisar el compromís.
  • Les persones mediadores no donen la seua opinió. Neutralitat i imparcialitat.

En mediació creem espais de confiança i de respecte. Les persones que usen habitualment la violència, no han tingut possibilitat d’aprendre què és la confiança. Pensen que la violència és una ferrament de resposta per a solucionar els seus conflictes, però en realitat els empitjora. També hi ha gent a qui mai han escoltat amb tranquil·litat, ni han tingut en compte les seues emocions; i quan els passa per primera vegada, que algú els atén i els escolta, els canvia la cara.

Quines frases podem dir per animar a participar en la mediació? pregunta Elena. Els nostres mediadors i mediadores ofereixen frases d’ànim: En mediació et podràs desfogar i aconseguiràs que l’altra persona t’escolte; Pots contar-ho, estem per ajudar; Al final et sentiràs més alliberat; Tot anirà millor

L’hora passa volant i ho deixem per a la següent sessió, que serà més pràctica. Un plaer, com sempre.

One comment

  1. Noemí Salvador

    Jo definiria la mediació com una xicoteta però important oportunitat per a poder resoldre problemes o conflictes que tingues amb algú, siga pel que siga, és molt probable que finalment pugues solucionar el problema amb una persona i inclús tornar a tindre una bona relació o amistat amb eixa persona. Mai he estat en mediació, i que jo sàpia no conec ningú pròxim que haja estat però si que m’han parlat molt d’això tant per si hi ha algun problema o si es vol participar per a solucionar algun problema d’una altra persona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s