Un vídeo per la cultura de pau en les xarxes socials

L’Observatori de la Convivència es forma en Cultura de pau a les xarxes socials.

En la segona sessió de formació de l’Observatori de la Convivència d’aquest trimestre, seguim amb el programa En som Més, amb l’ajuda de Pilar i de Laura, de Jóvenes y Desarrollo. Té lloc el dimecres 15 de gener i hi assisteixen 24 observadores i observadors de 1r A, 1r D, 1r E, 2n A, 2n B, 2n C, 2n D, 2n E, 3r A, 3r B, 3r C, 3r PEMAR, 4t A, 4t B, 4t C, 4t PEMAR, 1, Bat. Cien. 1r Bat. Hum. 2n Bat. Cient.m 2n Bat. Hum., 1r FPB Adm., 2n FPB Inf. i 2n FPB Adm.

Els i les observadores formen grups de 4 i es posen a pensar sobre la temàtica del vídeo, la cultura de pau en les xarxes socials. El vídeo no pot tindre una duració superior a 2 minuts.

Els temes que es proposen són:

Anonimat en les xarxes socials. Aquest permet ocultar la identitat i possibilita accions que no es realitzarien si foren públiques.

Viralització del discurs d’odi. Ocorre quan una informació o contingut adquireix la capacitat de reproduir-se exponencialment, gràcies a les comparticions que es fan, sovint sense pensar. Vídeo recomanat: “The Cyberbullying Virus“.

Aporofòbia. És la por, rebuig o aversió cap a la pobresa o les persones pobres, sense recursos o desemparades.

Xenofòbia. És la por, rebuig o odi cap a les persones estrangeres, que es tradueix en accions com ara culpabilitzar-les de la crisi, el menyspreu, les amenaces o les agressions.  El vídeo “Las etiquetas son para las latas” us pot servir d’orientació.

Odi interracial/racisme. Sentit de superioritat d’una ètnia davant d’una altra, que sol motivar discriminació o persecució. El vídeo “Think For Yourself” us pot servir d’orientació, tant per al racisme com per a la xenofòbia. També és molt bo “Posa el racisme al seu lloc“.

Homofòbia. És la por, el rebuig, la discriminació o els prejudicis cap a l’homosexualitat o les persones homosexuals. També existeix la bifòbia i la transfòbia. El vídeo Stand Up! us pot servir d’orientació.

Masclisme. És la ideologia que sosté que l’home o tot allò masculí és superior a la dona. Engloba el conjunt d’actituds, conductes, pràctiques socials i creences destinades a promoure aquesta idea. Vídeos: “Cavernícola“, “Museo futuro“,  “Guantes” o  “No quiero ser como usted porque…“.

Radicalisme religiós: conjunt d’idees i preceptes que pretenen adaptar l’ordre polític, moral, científic, o qualsevol altre aspecte, a uns preceptes religiosos determinats (sovint propis de temps passats), sense possibilitat de qüestionament.

No respecte a la diversitat. Aquesta pot ser cultural, sexual, religiosa, corporal… i inclou, per exemple, la discriminació a les persones grosses, amb diversitat funcional, intersexuals, etc. El vídeo “Tot el que compartim” us pot servir d’orientació.

Incompliment del codi ètic. Un codi ètic consisteix en una indicació expressa i precisa dels valors, principis i pautes de comportament en un àmbit concret. En el nostre àmbit, pretenem recuperar el codi ètic per a mantenir la pau i la convivència. Vídeo recomanat: “Riure’t et fa còmplice“.

Pas 1. Elecció del tema. Cada membre del grup tria un discurs d’odi d’entre els anteriors. En total, 4. Després, escriuen de forma individual per a cada tema: idees, sentiments, reflexions, valors, vivències… En acabar, expliquen a la resta del grup el que han escrit i després de comentar i reflexionar, s’elegeix un sol tema.

Pas 2. Elaborem el guió. El grup ha de pensar:

 • Idea força. Quina és la idea o missatge principal del vídeo? Han de pensar una idea força.
 • Destinataris/àries. A qui s’adreça el vídeo?  El llenguatge s’hi ha d’adaptar.
 • Inici-final. Com comença el vídeo? Com acaba?  S’ha de tindre clar abans de gravar, ja que ajuda a centrar-se.
 • Protagonistes. Qui són els o les protagonistes del vídeo? Què els passa? No tenen perquè ser persones físiques, poden ser playmobils, titelles…
 • Ubicació. On ocorre l’acció? En quins llocs gravareu?
 • Conflicte/realitat. Quin problema o conflicte s’esdevé? Recordeu que l’heu de vincular als discursos d’odi i a les xarxes socials.
 • Resolució. Com el resolen donant-li un final positiu al vídeo?

Pas 3. Dibuixeu l’storyboard.

Alguns consells per al vídeo:

 • Intenteu arribar a la part emocional.
 • Utilitzeu contrastos i contradiccions amb el discurs i de manera visual, és a dir, mostreu el que és i el que hauria de ser.
 • Repetiu el missatge o frase clau perquè cale en la persona destinatària. En el discurs de Martin Luther King, el clàssic “Tinc un somni” es repeteix 6 vegades.
 • Recordeu donar un missatge positiu al final, per exemple, “Totes i tots podem canviar les xarxes socials, implica’t”.

Tips tècnics:

1- Tipus de plànols. Si voleu donar dinamisme al vídeo, graveu diferents tipus de plànols per a muntar-los després com vulgueu: Primeríssim primer pla, primer pla, pla mitjà, pla complet… No graveu “escombratges” molt llargs. És millor que feu plànols fixes amb un poc de moviment, que feu pauses en la gravació o plànols solts. Graveu en horitzontal. Com més plànols graveu, millor, encara que després en descarteu alguns; així podreu donar ritme al vídeo alternant-los.

2- Plànols recurs. Utilitzeu-los en algun forat que quede en el vídeo. Es tracta de gravar i tallar clips deixant només postures (ajuntar les mans, fer que s’òbriga un llibre, mirar cap avall i cap a munt, paisatges…). Es poden afegir després missatges de veu en off.

3- Enquadrament. Enquadreu bé els vostres plànols seguint la regla dels terços.

4- Il·luminació i so. Il·lumineu bé les escenes; eviteu el contrallum. Si graveu a l’exterior, no ho feu entre el sol i l’ombra. Vigileu el so ambienti el so del vídeo; es pot usar el micro dels auriculars portant-lo amagat en la samarreta.

5- Com comunicar el missatge. Tingueu clara la idea força que voleu transmetre. Useu frases curtes, concises, clares, concretes. Empreu el llenguatge corporal (no us quedeu parats o parades davant de la càmera, però tampoc us mogueu massa. Useu les mans per a expressar-vos. Somrigueu. Vocalitzeu, parleu amb cura.)

6. Per a editar. Passeu d’allò general a allò particular. Per exemple, si una acció és en una aula d’un col·legi, mostreu primer la porta, els corredors, fins a arribar a la classe. Busquen la part del plànol amb més moviment intern. Per exemple, si esteu en el metro, tindrà més moviment un plànol amb un tren arribant. Utilitzeu com a suport rètols atractius.

7. Com ho faig amb el mòbil? Algunes APP: Open Camera, Edicion Filmora Go.

Resumint

 • Planifica la gravació (Storyboard, Guió)
 • Il·lumina bé les escenes.
 • Estabilitza la gravació.
 • Cuida el so.
 • Deixa que els teus enquadraments respiren.
 • Canvia el plànol.
 • Grava preses de detall.
 • Equilibra els teus enquadrament.
 • Millora la teua pel·lícula en post-producció.

Pas 4. Checklist

 • Llenguatge inclusiu i no sexista. Hem evitat el llenguatge sexista en el guió? Les dades que utilitzen ens donen a conèixer la realitat específica de les dones. Les activitats eviten o qüestionen l’ús de rols tradicionals entre homes i dones?
 • Criteris medioambientals. Hem reduït al màxim la despesa de recursos de la nostra acció? Podem reutilitzar els materials utilitzats en la preparació i desenvolupament del vídeo? Hem evitat utilitzar materials perjudicials per al medi ambient?
 • Diversitat cultural. Evitem l’ús d’imatges estereotipades de col·lectius que puguen afavorir la discriminació? El contingut és respectuós amb diferents col·lectius socials i culturals? Mostrem la diversitat com un fet positiu i enriquidor per a totes les persones?
 • Aspectes tècnics. Estan ben il·luminades les escenes? S’escolta bé el vídeo? Tenim diferents plànols gravats? Dura 2 minuts o menys?
 • Criteris de les bases del concurs. Està relacionat amb la temàtica del concurs? Fa referència a les xarxes socials, al discurs d’odi i a les formes de combatre? El contingut és positiu i mostra el compromís actiu de la joventut davant del discurs d’odi? És original i estètic?

En la sessió només tenim temps de fer els pas 1 i el pas 2.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s