Orgullos@s de ser divers@s

Puta mora, subnormal, “por mucho que te operes y te hormones seguirás siendo una tía”, tonelete, “esta va a ser gorda”,  “si eres bi, ¿te gustan los perros?”,  “no pareces lesbiana”, foca, tortillera, maricón, “lárgate a tu país, indio”,  puta, guarra, etc.

Convocatòria Stop 19-20

La nostra companya de Filosofia Eulàlia Ruiz ens regala aquesta crònica de la primera sessió d’Stop Diverfòbia del curs 2019-20, celebrada el dimecres 2 d’octubre de 2019. Els insults que encapçalen l’entrada són exemples del que es van escriure a la sessió.

“Comença el curs i la nostra companya Rosa Sanchis i el seu equip posen en marxa les reunions d’Stop Diverfòbia. Només tenim mitja hora i cal aprofitar-la. Un grup d’alumnes i professorat, implicats i encuriosits, formem un cercle i som abocats a pensar en els insults que al llarg de la nostra vida ens poden haver dedicat la gent que ens envolta. Aquí no hi ha edats: els insults i la falta de respecte, el menyspreu a la diversitat, són elements encara presents per tot arreu. Quina pot ser l’estratègia a seguir quan ens insulten o presenciem com insulten els altres? Ens hi enfrontem? Passem de llarg? Baixem el cap? Potser el millor és desmuntar l’insult, recolzar la persona insultada amb un somriure, mostrar que no és cert, fent veure que no opinem igual, que ens agrada la diferència, que valorem la diversitat, que estem i som orgulloses de ser diferents.

Un munt de papers de colors son omplerts amb els insults que cadascú ha recordat. Se’ns convida a penjar-los a la paret de la sala classificant-los segons facin referència als rols de gènere, a l’orientació sexual, a la diversitat corporal, a la identitat sexual, a la diversitat intel·lectual…, i  sorprèn el fet que seguim en la línia de sempre: a les xiques no se’ls accepta que estiguin grosses, o que siguin massa sexuals; als xics, que estiguin prims o es comportin efeminadament, i els estrangers no escapen de la xenofòbia… I tot això resulta increïblement descoratjador quan penses en els esforços que fem tots per erradicar aquestes idees i prejudicis; però la llumeta de coratge, la xicoteta esperança que com una flama t’alegra el cor, és veure que els i les alumnes saben de què parlen, entenen els conceptes, els expliquen obertament, es mostren coratjosos i saben omplir les fitxetes de colors també amb un munt de coses xules que empaperen les parets i mostren a tots el seu rebuig a la diverfòbia i la seva defensa i afirmació de la diversitat i la diferència. Com un baluard, la veu d’aquests alumnes s’alça per recordar a tothom que som persones i som lliures, i això no es pot perdre mai. Gràcies per estar aquí.

Eulàlia Ruiz”

Descarrega’t l’activitat “Orgullos@s de ser divers@s.”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s