Què és l’ecologia emocional? (1)

Mercè Conangla i Jaume Soler són dos psicòlegs experts en l’ecologia emocional. Diuen que és l’art de gestionar les nostres emocions de tal manera que siguem capaces de reorientar l’energia que aquestes emocions ens proporcionen per tal de créixer com a persones, millorar les nostres relacions i cuidar millor del món que ens envolta. Alguns conceptes bàsics de l’ecologia emocional són els següents:

  • La contaminació està provocada per retrets, queixes, rumors, negativitat, mal humor, ressentiment, rancúnia, crítiques negatives…
  • Les vitamines emocionals provenen dels besos, agraïments, somriures, abraçades, reforços positius…
  • Les conserves emocionals són reserves energètiques a les quals podem recórrer en moments difícils, com ara records agradables, missatges positius que ens han donat…
  • Els desert emocional el sentim en situacions de crisi o en aquelles circumstàncies en les quals pensem que ens manquen recursos i no podem fer front al que ens passa.
  • El forat d’ozó psicoafectiu apareix quan les nostres defenses emocionals han fallat, estem sense protecció i tot ens fa mal –fins i tot els xicotets comentaris–, la nostra autoestima està sota mínims i som hipersensibles al judici de les altres persones.
  • Els reciclatge de sentiments. L’ecologia emocional ens ensenya a convertir adaptativament determinades emocions a fi de positivitzar la seua energia; per exemple, convertir la ira en energia per a millorar o construir.
  • Les reserves naturals emocionals són entorns format per persones que són capaces de valorar-nos i amb les quals podem construir ponts emocionals, en lloc d’haver-nos de defensar aixecant murs.
  • La neteja emocional consisteix a apartar-nos d’aquelles relacions que són fictícies i insanes que dificulten el nostre creixement personal.

Les emocions mal gestionades són una font de contaminació; per això, és important reduir els contaminants emocionals, netejar el nostre entorn apartant-nos de les relacions que ens fan patir, reciclar els recursos i les emocions, repartir vitamines, crear i cuidar les reserves naturals, replantar els deserts emocionals i evitar que el forat d’ozó afectiu es faça més gran.

One comment

  1. Retroenllaç: Necessitem ecologistes emocionals! | Els punys no parlen

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s