Més que motxilles

Ahir, 5 de maig, es va llegir a l’IES Isabel de Villena un manifest pel dia del medi ambient.  Concretament, un fragment del discurs que va fer l’adolescent sueca Greta Thunberg davant l’Assemblea Anual del Fòrum Econòmic Mundial, al gener del 2019:

“La nostra casa està en flames. Estic ací per a dir que la nostra casa està en flames.

Segons l’IPCC, estem a 12 anys de poder resoldre els nostres errors. A Davos, a la gent li agrada parlar sobre l’èxit, però el seu èxit financer ha tingut un preu inimaginable, i pel que fa al canvi climàtic, hem de reconèixer que hem fracassat.

Tots els moviments polítics en la seva forma actual, ja ho han fet, i els mitjans de comunicació no han aconseguit generar una major consciència pública sobre el tema. Però l’homo sapiens encara no ha fallat. Sí, estem fallant, però encara hi ha temps per canviar-ho tot. Encara ho poden arranjar. Encara ho tenim tot al nostra abast.

Al voltant de l’any 2030, d’ací 10 anys, 229 dies i 12 hores, estarem en una posició on haurem iniciat una irreversible reacció en cadena més enllà del control humà. És hora de parlar clar: resoldre el canvi climàtic és el desafiament més gran i complex que ha enfrontat l’homo sapiens. La solució, però, és molt simple, que fins i tot un nen petit podria entendre. Hem d’aturar les nostres emissions de gasos d’efecte hivernacle (…)

O bé, evitem que les temperatures augmentin sobre els 1,5 °C o no ho fem. O evitem la reacció en cadena dels ecosistemes que es desfan o no ho fem. O triem continuar com a civilització o no.

Dieu que res a la vida és blanc o negre, però això és mentida; una mentida molt perillosa: o bé evitem que les temperatures augmenten un grau i mig o no; o evitem que s’inicie la reacció en cadena o no ho fem.

Les persones adultes diuen: Hem de donar esperances a la propera generació. Però no vull la teva esperança, ni vull que la tingues. Vull que entres en pànic, que sentes la por que jo sent cada dia, i després vull que actues.

Vull que actues com ho faries en una crisi. Vull que actues com si la teua casa estiguera en flames, perquè això és el que està passant.”

————-

Ací us deixem també una iniciativa extraordinària que va tindre Thato Kgatlhanye, a qui la plataforma Red Bull Amaphiko ha donat suport.

Les motxilles estan fetes amb bosses de plàstic reciclades i hi inclouen una placa solar. Quan les xiquetes i els xiquets caminen cap a l’escola, la placa es carrega i així poden usar-la de nit. Molta gent que viu en zones amb pocs recursos no disposa d’electricitat i el querosé o els ciris poden ser productes perillosos. En canvi, l’energia solar és gratis i ecològica.

One comment

 1. Espe Thompson 1BAA

  Mai he comentat a una entrada de ELS PUNYS NO PARLEN i no volia acabar el curs sense haver deixat un comentari a aquest vlog. No sé perquè mai havia fet un comentari d’alguna entrada d’ací però, mai és tard.
  L’entrada “Més que motxilles” me ha agradat molt. Un dels problemes que tenim per tot el món de de fa ja molt de temps és la contaminació del medi ambient. Avui en dia s’està fent més forta la denúncia cap a la contaminació i s’estan prenent mesures per poder fer front a ella. Com he dit abans, mai és tard, així que espere que per a acabar amb la destrucció del medi ambient tampoc ho siga.
  El plàstic. Aquest és un dels problemes més problemàtics quan parlem de contaminaciò. Està per totes parts: a les carcàsses dels mòvils, a les botelles d’aigua, als paquets de mocadors, als bolígrafs, als llibres, etc. Pareix que siga imposible nofer gast d’aquest material. Però, la veritat és que sí. A més podem prendre mesures per reduir el nostre consum de plàstic.

  Al vídeo de l’entrada és veu com una dona, amb les bosses de plàstics que alguns xiquets utilitzen per dur els llibres a classe, fabrica un tipus de motxilla. A més a més, aquesta motxilla du incorporada una batería sola portàtil. Aquesta batería és molt útil per als xiquets. Com que ells viuen en països molt pobres no tenen a penes diners per poder pagar energía, així que aquesta batería solar els és molt pràctica per a que l’utilitzen per la nit després de que es carregue al dia.

  Avui en día, hi han moltes persones que conciencien a la gent a reduir el seu consum de plàstics. El que fem avui millorarà el nostre món endemà. Pot ser siga més costós trobar coses que no utilitzen res de plàstic però una vegada comences i t’acostumes, ja serà, en paraules valencianes, un pet fer-ho al dia a dia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s