Activisme menstrual per a la igualtat

No has pensat estudiar el cicle superior de Tècnic/a en Promoció d’Igualtat de Gènere? A més de necessària, la titulació té moltes eixides professionals i els projectes que es duen a terme són ben interessants!!

Taca’t les bragues‘ és el nom de l’exposixió que s’ha inaugurat aquest febrer al centre cultural la Bohèmia de Castelló, una mostra qualificada d’”activisme menstrual” i duta a terme per l’alumnat de segon curs del Cicle Superior en Promoció d’Igualtat de Gènere de l’Institut Francisco Ribalta de Castelló. L’exposició, tot i ser la més jove i multitudinària de la història d’aquest centre cultural, no ha estat exempta de polèmica, i algunes persones han arribat a insultar l’alumnat per les xarxes socials.

‘Taca’t les bragues’ ha estat una iniciativa de l’alumnat mateix, i respon a una inquietud sobre la vivència de la menstruació i els tabús que encara hi existeixen. N’és un exemple de la falta de naturalitat en el tractament de la regla, el fet que la publicitat sobre compreses i tampons estiga formada per anuncis asèptics –protagonitzats per dones joves, primes, actives i sempre felices– on no es mostra la varietat de sensacions i experiències al voltant de la menstruació, ni tampoc la sang.

En l’exposició, hi ha obres sobre la menopausa, un vídeo amb entrevistes, cronologies que mostren l’evolució dels elements d’higiene femenina al llarg de la història, un estenedor amb bragues tacades de sang, etc. L’alumnat ha desenvolupat aquest projecte d’investigació dins del mòdul d’Informació i Comunicació amb perspectiva de gènere del cicle formatiu.

Tal com explica en una entrevista Cèlia Viñado –professora del cicle de Promoció d’Igualtat de l’IES Ribalta i tutora del projecte expositiu–, aquests estudis estan tenint cada vegada més protagonisme. L’escenari laboral per als titulats/es s’ha ampliat enormement i poden treballar en entitats públiques (ajuntaments, centres educatius, residències de menors i majors, etc.), però també, a nivell privat, en empreses de més de 250 treballadors/es, que han de tindre un pla d’igualtat i garantir-ne l’aplicació. A més, per a aconseguir premis o reconeixements, les institucions valoren cada vegada més disposar d’un segell d’igualtat com a prova de la qualitat de l’empresa. Viñado subratlla també que “malgrat que la primera promoció d’aquest cicle encara no ha acabat, ja ens arriben ofertes de treball des de bosses d’ocupació, fet que deixa constància de l’important dèficit d’aquesta figura”.

A més de l’IES Ribalta de Castelló, el cicle es pot estudiar en tres instituts d’Alacant i en cinc de la província de València; per exemple, l’IES La Misericòrdia (València), l’IES Pou Clar (Ontinyent), etc.

2 comments

 1. Ángela Wolf 1º Bach C.

  Fa menys d’un mes vaig tindre un petit altercat amb la regla. Mentre que estava en classe vaig començar a notar que em feia mal la panxa i els ovaris, però no li vaig donar importància i vaig continuar atenent a classe. Al final de la classe, quan em vaig alçar de la cadira, vaig veure que havia deixat tota la cadira manxada de sang, M’HAVIA BAIXAT LA REGLA! Va ser una situació molt vergonyosa per a mi perquè estava tota la meua classe, però per a la meua sorpresa, els meus companys no es van alarmar, sinó tot el contrari, varen actuar com si fóra alguna cosa normal i em varen ajudar a netejar la cadira.

  Tot i que l’exemple que he posat pot significar o reflectir que finalment la menstruació de la dona s’ha normalitzat o ha deixat de ser un tema tabú vull recalcar que no, que de cap manera, ja que continua sent un tema molt controversial, però volia contar aquesta petita història o anècdota per demostrar que un canvi sí que és possible. Si els meus companys, de 17 anys, varen reaccionar davant aquesta situació d’eixa manera tan meravellosa, perquè no ho podem fer tots?

  Encara que la menstruació siga un procés natural per a les dones que ocorre durant gran part de la seua vida, encara continua sent un tema tabú i moltes l’oculten com si fóra una cosa vergonyosa. Si donem una ullada arrere, ens podem adonar que el temor a la regla podria, fins i tot, haver-hi estat present des de la Prehistòria. Es creu que els homes prehistòrics, com a caçadors, temien que la sang menstrual propiciara atacs d’animals perillosos. Plinio el Vell, per part seua, en el segle I d. de C., es va encarregar d’estendre la idea que la menstruació era un instrument poderós “per al bé i per al mal”.

  A més, i no sent tota eixa desinformació o ignorància suficient, en el vell testament, es diu que qui toca una dona amb la menstruació quedarà impur, i tampoc s’aconsellaven les relacions sexuals durant el període. També, en l’Edat mitjana, el bisbe Teodor de Tars va prohibir que les dones amb la menstruació visitaren les esglésies. Surrealista, no creieu?

  No obstant això, tot i que ja han passat diversos segles des de l’Edat mitjana, la menstruació continua sent estigmatitzada. Estem en ple 2019 i les dones continuem avergonyint-nos del nostre cicle menstrual. Continuem amagant el tampó o la compresa a les mans quan anem al bany perquè ningú ens el veja, ens mirem a l’espill constantment per si s’ha escapat alguna cosa i se’ns han tacat els pantalons i abaixem la veu o murmurem sempre que tenim dir que ens ha vingut la regla o per a preguntar a les nostres amigues si ens hem tacat.

  La meitat de la humanitat, durant uns 40 anys de la nostra vida, tenim la regla una vegada al mes, no obstant això, sembla que ningú vol parlar d’això en veu alta. Per a no referir-nos a la regla com a tal, utilitzem eufemismes com “tinc el per iode”, “tinc la tomaca”, “estic indisposada”, “estic en els meus dies”, “ha vingut la meua cosina”, “ha vingut Inés”, i mil expressions més que utilitzem en comptes de referir-nos a la regla com a tal. Sí, tenim la REGLA, que passa?

  D’altra banda, la regla també és i ha sigut des de sempre vista com una cosa bruta, que taca, produeix dolor, fa mala olor…quan en realitat es tracta d’un procés de neteja mensual que elimina bacteris del sistema reproductor i indica que la dona es troba bé físicament.

  D’aquesta manera, perquè una cosa tan normal i beneficiosa per a la dona és tan mal vista per la societat? Com a dones que som, tenim dret a expressar-nos lliurement i, si tenim la regla, no hem de tindre por de dir “Tinc la regla”, de la mateixa manera que els homes no s’avergonyeixen en dir que s’han masturbat. Aquesta mala concepció de la menstruació i tots els mites que porta associats són conseqüència de la societat masclista en la qual vivim. Si els homes menstruaran igual que les dones, hui tindríem un altre sistema social i laboral. I tal vegada s’hauria investigat més la regla. I potser no s’acceptaria el dolor com a ‘normal’. Que penseu vosaltres?

 2. sandra roussel 1 batch art

  En la meva opinió es una gran idea aquesta exposició, per que estic d’acord, encara existeixen molts tòpics al voltat de la paraula “menstruació” i ja seria l’hora de acabar amb aquestes, per que realment tots aquestes suposicions ens afecten d’una forma indirecta, com per exemple que tindre la regla et cause vergonya, quan es una cossa totalment natural i que la gent hauria d’entendre. Jo fins y tot vaig veure a una dona que agafava la seua sang i la varretxaba amb aigua , per a després arruixar les seves plantes per que «es mes natural», al principi em va paréixer una cossa fastig-ossa, el fet de mostrar la seua sang per les xarxes socials , i això es un problema ja que com jo, pensa molta gent i amb aquestes exposicions ajudaran a normalitzar la menstruació.
  També haguera estat be que donaren classes o charles sobre alguns aspectes de la menstruació, com; que li passa a la persona quan la te, formes de alleujar el dolor, diferents utensilis dels quals disposem, com per exemple la copa menstrual, les compreses de tela, encara que es mes tediós, son igualment una bona opció a mes a mes respectuosa amb el medi ambient.
  Per altre lloc m’ha sorprès molt el fet de que exista un cicle de formació per a la promoció de la igualtat de genere i no se si cap a be o cap a mal, per que s’haja tingut que crear un cicle per això, es que estem davant d’un problema aun matjor del que pensàvem. Hi ha molts moviments a les xarxes socials i estic d’acord en que es veur que no es suficient, ja que hi ha moltes persones que son discriminades per el seu genere o assassinen a dones molt a menut .

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s