El racisme que no es veu

Entrada de Lucia T. (1r Bat. Científic)

Si prens la decisió de llegir aquesta entrada, que siga amb la ment oberta; no et prengues la paraula “racista” com a “persona que va agredint pel carrer i enviant al seu país d’origen tots els negres perquè venen a furtar-nos el treball”, perquè la veritat és que no és així. El problema del racisme ve perquè gran part de qui té comportaments racistes no és conscient del que comporta. També vull aclarir que tot el que diré és perquè conec el tema, de fet, el visc dia a dia en la meua pròpia pell. Dit açò, comencem.

És irònic que penses que la societat segueix sent racista però que tu, especialment, no tens cap comportament racista –els tinc jo cap als negres i sóc negra. Inclús sent lleus, és irònic que digues que el racisme segueix molt present, però que no actues quan l’escoltes o el veus. Per què quan alguna cosa va malament, tots en formem part. El racisme segueix present, i tots, en distints graus, el mantenim.

Tens actes racistes quan t’incomoda dir la paraula “negre” o “mulato” i utilitzes diminutius per evitar-la com ara “negrito”, o bé paraules  com “morenet”. Eres racista quan fas acudits racistes o bé et rius d’ells; quan veus injustícies racistes i únicament et pares a observar, continues caminant o bé ho graves per publicar-lo en xarxes socials; quan li preguntes a un negre “d’on eres?” i et respon que “de València” i li repeteixes la pregunta: “però, de veritat, d’on vens?” És racisme perquè significa que no consideres “normal” el seu color de pell, la seua vestimenta, etc.

Hi ha un pas intermedi entre la falta de respecte i el racisme que s’anomena incomoditat. La incomoditat pel fet que et toquen el pèl pel simple fet de ser afro, sense demanar cap permís; pel fet que anomenes el teu pare ‘pare’ i, com que és blanc, et pregunten “però és ton pare? Valore l’admiració que molta gent té cap als negres, cap a la pell negra, el pèl afro, les cames llargues, les corbes d’una dona africana…, però hi ha vegades que eixos comentaris d’admiració es converteixen en incomoditat.

Finalment vull parlar de la paraula “nigga”. Per què no hem de dir la paraula “nigga”? En primer lloc, és un terme tabú que simbolitza la dolorosa història de segregació racial dels Estats Units. Explicat senzillament: aquest terme és utilitzat o era utilitzat entre els negres, es va popularitzar en la cultura general del rap i del hip hop de barri, en la comunitat afroamericana, i servia per a comunicar-se de negre a negre de forma col·loquial i amistosa: “Què passa, germà?” El problema és quan aprens que “nigga” significa “negrata”; sí, com ho lliges: no significa ni germà ni negre, sinó negrata, i és molt despectiu i humiliant.

Així que analitza el teu racisme i desfés-te d’ell. Tots eixirem guanyant.

Anuncis

One comment

 1. Lucia Becker 1BACH C

  “Negra”, és el mot amb el qual jo i les meues amigues nomenen a Lucia, la nostra amiga d’origen sud-africà, la que ha realitzat aquesta entrada. Hem pareix un nom molt normal, que es pot utilitzar sempre que siga amb respecte, però quan es fa amb intenció roïna i passa a ser un insult cal parar-ho.

  Estic d’acord en tot el que diu l’entrada la veritat, i això em pareix que és roí, ja que si aquestes situacions no passaren, no estaria d’acord. Però lamentablement, el racisme és un problema actual que continua vigent des de fa moltíssims anys i pareix que la situació no canvia tot i l’esforç de les persones, des de campanyes contra el racisme fins a denúncies en situacions observades al carrer.

  Hi ha una cosa concreta que m’ha cridat l’atenció, no m’havia adonat que moltes persones (incloguen-me) diguem: “La societat és molt racista, però jo no el sóc”. Ja assoles per dir açò, crec que hem perdut la nostra raó. I és que és molt cert que tots som racistes o almenys fem -siga volent, o sense voler- actes que poden ferir a una persona d’altre origen diferent de nosaltres. Quan et rius d’un acudit que denigra a un moro; quan veus a un negre per un carrer i et canvies de vorera o quan veus que estan insultant a una persona d’un altre lloc i no fas res, assoles mires i pot ser que animes la situació inclús, això és racisme i aquests exemples són molt pocs dels milers que hi ha.

  D’altra banda, com volem normalitzar la presència de persones que no siguen del nostre mateix origen, si inclús les pel·lícules i anuncis són racistes? Se suposa que aquestos mètodes de distracció haurien de donar exemple no? Doncs, no trobe el sentit que en moltes sèries i pel·lícules utilitzen negres perquè facen el paper de delinqüents, o quan explota una bomba i haja sigut un moro.

  Per a finalitzar, m’agradaria incloure que s’ha de normalitzar la integració de les persones de fora dins de la nostra situació. A més a més, cal servir de model per als més menuts, perquè ells fan i diuen el que aprenen dels majors i de la televisió sobretot. Ja que si en eixe mitjà, assoles observen racisme i de la nostra boca assoles escolten males paraules respecte a altres persones, aprendran a augmentar aquestes situacions i mai podrem acabar amb el racisme.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s