El racisme que no es veu

Entrada de Lucia T. (1r Bat. Científic)

Si prens la decisió de llegir aquesta entrada, que siga amb la ment oberta; no et prengues la paraula “racista” com a “persona que va agredint pel carrer i enviant al seu país d’origen tots els negres perquè venen a furtar-nos el treball”, perquè la veritat és que no és així. El problema del racisme ve perquè gran part de qui té comportaments racistes no és conscient del que comporta. També vull aclarir que tot el que diré és perquè conec el tema, de fet, el visc dia a dia en la meua pròpia pell. Dit açò, comencem.

És irònic que penses que la societat segueix sent racista però que tu, especialment, no tens cap comportament racista –els tinc jo cap als negres i sóc negra. Inclús sent lleus, és irònic que digues que el racisme segueix molt present, però que no actues quan l’escoltes o el veus. Per què quan alguna cosa va malament, tots en formem part. El racisme segueix present, i tots, en distints graus, el mantenim.

Tens actes racistes quan t’incomoda dir la paraula “negre” o “mulato” i utilitzes diminutius per evitar-la com ara “negrito”, o bé paraules  com “morenet”. Eres racista quan fas acudits racistes o bé et rius d’ells; quan veus injustícies racistes i únicament et pares a observar, continues caminant o bé ho graves per publicar-lo en xarxes socials; quan li preguntes a un negre “d’on eres?” i et respon que “de València” i li repeteixes la pregunta: “però, de veritat, d’on vens?” És racisme perquè significa que no consideres “normal” el seu color de pell, la seua vestimenta, etc.

Hi ha un pas intermedi entre la falta de respecte i el racisme que s’anomena incomoditat. La incomoditat pel fet que et toquen el pèl pel simple fet de ser afro, sense demanar cap permís; pel fet que anomenes el teu pare ‘pare’ i, com que és blanc, et pregunten “però és ton pare? Valore l’admiració que molta gent té cap als negres, cap a la pell negra, el pèl afro, les cames llargues, les corbes d’una dona africana…, però hi ha vegades que eixos comentaris d’admiració es converteixen en incomoditat.

Finalment vull parlar de la paraula “nigga”. Per què no hem de dir la paraula “nigga”? En primer lloc, és un terme tabú que simbolitza la dolorosa història de segregació racial dels Estats Units. Explicat senzillament: aquest terme és utilitzat o era utilitzat entre els negres, es va popularitzar en la cultura general del rap i del hip hop de barri, en la comunitat afroamericana, i servia per a comunicar-se de negre a negre de forma col·loquial i amistosa: “Què passa, germà?” El problema és quan aprens que “nigga” significa “negrata”; sí, com ho lliges: no significa ni germà ni negre, sinó negrata, i és molt despectiu i humiliant.

Així que analitza el teu racisme i desfés-te d’ell. Tots eixirem guanyant.

6 comments

 1. Lucia Becker 1BACH C

  “Negra”, és el mot amb el qual jo i les meues amigues nomenen a Lucia, la nostra amiga d’origen sud-africà, la que ha realitzat aquesta entrada. Hem pareix un nom molt normal, que es pot utilitzar sempre que siga amb respecte, però quan es fa amb intenció roïna i passa a ser un insult cal parar-ho.

  Estic d’acord en tot el que diu l’entrada la veritat, i això em pareix que és roí, ja que si aquestes situacions no passaren, no estaria d’acord. Però lamentablement, el racisme és un problema actual que continua vigent des de fa moltíssims anys i pareix que la situació no canvia tot i l’esforç de les persones, des de campanyes contra el racisme fins a denúncies en situacions observades al carrer.

  Hi ha una cosa concreta que m’ha cridat l’atenció, no m’havia adonat que moltes persones (incloguen-me) diguem: “La societat és molt racista, però jo no el sóc”. Ja assoles per dir açò, crec que hem perdut la nostra raó. I és que és molt cert que tots som racistes o almenys fem -siga volent, o sense voler- actes que poden ferir a una persona d’altre origen diferent de nosaltres. Quan et rius d’un acudit que denigra a un moro; quan veus a un negre per un carrer i et canvies de vorera o quan veus que estan insultant a una persona d’un altre lloc i no fas res, assoles mires i pot ser que animes la situació inclús, això és racisme i aquests exemples són molt pocs dels milers que hi ha.

  D’altra banda, com volem normalitzar la presència de persones que no siguen del nostre mateix origen, si inclús les pel·lícules i anuncis són racistes? Se suposa que aquestos mètodes de distracció haurien de donar exemple no? Doncs, no trobe el sentit que en moltes sèries i pel·lícules utilitzen negres perquè facen el paper de delinqüents, o quan explota una bomba i haja sigut un moro.

  Per a finalitzar, m’agradaria incloure que s’ha de normalitzar la integració de les persones de fora dins de la nostra situació. A més a més, cal servir de model per als més menuts, perquè ells fan i diuen el que aprenen dels majors i de la televisió sobretot. Ja que si en eixe mitjà, assoles observen racisme i de la nostra boca assoles escolten males paraules respecte a altres persones, aprendran a augmentar aquestes situacions i mai podrem acabar amb el racisme.

 2. Martín de Gourney

  Mentre pensava com fer una introducció correcta per a aquesta crítica cap al racisme directe i indirecte, em vaig sorprendre de la quantitat de paraules que utilitzen l’adjectiu “negre” per a referir-se a coses roïnes. “humor negre” o “diners en negre” o fins i tot “el costat obscur de la força”- demane disculpes, sòc un friqui-. La persona que escriu algun document per tu és un “negre”, i la bandera de l’ISIS és totalment negra.

  Quin problema hi ha amb el negre? Bé, la millor resposta que puc donar és perquè és un fet cultural. Espanya fins ara mai ha sigut una nació que destaque per respectar les diferents cultures; sols necessites viatjar en el temps cap a l’edat mitjana o mirar només 80 anys enrere. Per això part del lèxic ha evolucionat cap a aquesta direcció tan políticament incorrecta.

  La veritat és que en l’actualitat poca gent és racista en el sentit pur de la paraula però com ha dit Lucia seguim dient i fent micro racismes. Jo pense que el racisme és qüestió de perspectives. Per exemple els àrabs consideren als moros ( procedents de l’Africa del Nord) com éssers inferiors. O durant la segona guerra mundial els japonesos es consideraven més intel·ligents que els xinesos.

  Jo sóc racista? Sincerament no ho sé però a mi em dóna igual que una persona siga negra, oriental,eslava o mediterrània, jo valore més la bondat, la noblesa i el respecte. A més a més que importa del color que sigues si en el fons a tots ens agraden les mateixes coses.

  Per finalitzar el meu comentari tractaré de justificar perquè no coincideix amb Lucia respecte a la paraula nigga. Jo també tinc amics negres i ells també pensen que aquesta paraula no es ofensiva si el dius amb afecte.

 3. Mireia Addams

  Encara que molta gent pense que el racisme ha desaparegut quasi per complet no és així. Racisme no són solament casos extrems com pegar a una persona d’altra nacionalitat pel simple fet de vore-la pel carrer. N’hi han actituds racistes que no es veuen tan bé com per exemple comentaris com: “per ser negra eres molt bonica” o per exemple al enfadar-se la gent usa molt la paraula negre com insult. En el futbol per exemple he escoltat comentaris com: “el puto negre de merda” com si fora roin se d’aquesta etnia.

  En el meu curs ni ha molta gent d’altres paisos i sí que es nota l’etiqueta que molts lis posen per ser d’altres paisos. Molts dels que tenen confiança fan brometes com per ser rumá di: “no em vajes a furtar la cartera eh” o fer brometes amb narcotraficants per ser de Colombia.
  Situacions als transports publics de no sentar-se ningú al costat d’una persona d’un altra etnia o agrarrar més fort la bossa de ma. Quan coneixes a un grup que algú pregunte al xic o a la xica : i tu, d’on eres? I que aquesta persona es veua obligada a explicar perque té el seu color de pell.

  No sé si això molestara a les persones de color pero és tipic que la gent veia el monyo d’aquestes persones com alguna cosa exòtica i que tots volen tocar.
  Respecte a les persones musulmanes, a partir dels atemptats molta gent lis “tatxa” com que són tots terroristes i no és així, poden tindre la mateixa religió pero aixo no vol dir que no siguen vones persones.

  Fa poc vaig vore un video que un xic va grabarlo per tindre probes de la seguent injusticia: N’hi havia un home de seguretat en la estació de Sants( Barcelona) i no li va pedir la documentació a ningú menys a un home negre que passava per ahí( un home de seguretat no pot pedir la documentació i en el cas que alguna persona no haja pagat el seu billet ell el que por fer és cridar a la policia la qual si que pot demanar la documentació. Aquest home si que tenia el billet però es va negar a donar-li la seua documentació degut a que l’home de seguretat no tenia el dret de demanar-ho.

  Va ser en aquell moment quan el de seguretat va començar a espentar-ho i a insultar-li amb comentaris racistes dient-li que eixera al carrer per pegar-li una palissa. Finalment van deixar anarse al xic que va aguantar aquesta humillació i actitud racista i en canvi al de seguretat li van echar del treball per tindre una conducta com aquesta.

 4. Òscar Campoamor

  Per a vosaltres que és el racisme? Què significa tindre racisme? Doncs açò és el que la meua companya Lucia ha definit i ha pogut aclarir millor les coses. El meu nom és Òscar Campoamor i vaig fer un cometari sobre aquesta entrada la qual parla sobre el racisme.

  Principalment dir que estic acord amb què ha dit Lucia, és a dir, que tot el que ha dit és veritat, hui en ple segle XXI, açò ocorre i a vegades la gent passa o no fa res, i en la meua opinió estan fent malament. Per exemple l’altre dia vaig veure a Instagram un vídeo on un seguretat del metro li demanava la targeta d’identificació a un xic normal però, que assoles per ser negre ja molestava al seguretat, ell havia pagat el seu viatge i no havia fet res, com tampoc van fer res les persones que estaven al costat d’ells dos. Això em pareix molt denigrant, ja que no entenc la manera d’actuar de les persones i, ja que pel fet que assoles per ser negre és d’una raça inferior. Quan vaig veure aquest vídeo em vaig quedar amb mal corp., amb les ganes d’anar a l’estació on aquesta situació havia ocorregut i fer-li el mateix a l’home racista. També parlar que hi ha racisme sempre, com dir que una persona és moreneta o qualsevol cosa per l’estil.

  En la meua opinió crec que el racisme sobra i molt, és a dir, no fa falta distingir a una persona negra de les altres persones, assoles per ser negra. Mireu per exemple el cas de Tommy Hilfiger, el qual va dir que mai faria coses amb negres, és a dir, que mai un negre seria model de la seua marca, ell per dir açò va perdre molts guanys, ja que la gent no és tan racista, és racista en els casos que ha dit la meua companya, com el de dir moreneta, etc. I finalment va haver de recular i donar disculpes a tot el món, i en l’actualitat, ahir 2 de març de 2019 ha llançat una col·lecció amb Zendaya!!!, una xica negra i on les models eren negres!!! en aquests casos tots hem de mirar a totes les persones per igual.

  Per finalitzar demanar que la gent òbriga els ulls, que soms els mateixos, ‘’pixem i caguem del mateix color’’ com va dir uns dels directors de la NASA.

 5. Pau Goldman i Jorge Davidson

  Bona vesprada, sobre aquest tema del racisme pensem que mai deixarà de ser polèmic ja que tot el món és encara que no s’adone una mica racista, ja que diem molts comentaris ofensius sense adonar-nos.

  Moltes persones encara que diem moltes vegades frases racistes són sense voler no ens considerem racistes perquè estem en contra dels que de veritat ho son, que per a nosaltres són totes les persones que ho fan amb el sentiment de fer patir a la persona de diferent raça o religió i que volen expulsar a les persones immigrants dels països al que han aplegat per buscar-se i guanyar-se un futur. Per nosaltres aquestes persones deurien de tindre una multa econòmica ja que totes les persones ja siguen blanques, negres, musulmanes, cristianes, jueus o d’on siga que vinguen han de tindre les mateixes oportunitats.

  En relació al que ha dit la meua companya Lucia estic d’acord en molts dels aspectes que ha dit, com que no hem de sentir-nos incomodats al cridar a alguna persona negre o negra així, ja que per a nosaltres dir-li negret o alguna cosa pareguda. També estem d’acord en que no s’ha de dir la paraula «nigga» ja que la gent l’utilitza sense saber el seu verdader significat i la seua procedència, ja que aquesta paraula prové dels barris més pobres dels Estats Units per a burlar-se d’aquesta gent negra que vivia al carrer perquè no podia ni pagar-se una vivenda. Tota aquesta moda prové d’una nova moda de rapers als estats units que utilitzaren la paraula nigga com una paraula bona perquè ells havien sigut insultats amb eixa paraula de més joves i l’utilitzaven per dir que ells havien eixit d’eixe lloc i havien aplegat molt lluny en la seua vida i que ara tenien molt diners.

  Per finalitzar volíem dir que tot el mon deuria de pensar molt més abans de parlar per no dir comentaris que puguen ser ofensius per a altres ja que poden sentar molt mal. Aleshores la gent ha de ser molt més tolerant i pensar no soles en ells mateixos sinó un poc més en la resta del mon per què s’acabe el racisme d’una vegada de totes.

 6. Santiago Paul 1º Humanitats

  Hola, avui vaig a parlar sobre el racisme que és un tema que està molt de moda i que continua sent un problema en la nostra societat, ja que hi ha gent que parla de les persones negres de manera molt despectiva i les molesta que estiguen en el seu país.

  Estic d´acord amb el que ha dit la meua companya Lucia, ja que hi ha persones que en ple segle XXI encara segueixen mirant a un costat quan hi ha una situació de racisme, en comptes d´actuar i ajudar a la persona. Altra situació que fa molta gent, és quan algú fa un comentari molt racista cap a una persona negra i els altres siguen amics o companys de classe, en comptes de dir-li no digues això que estàs humillant-la, es riuen i a vegades sense fer-les gràcia però com tot els demés es riuen, ells també. No obstant això, pense que fer una broma entre companys o amics a una persona negra no passa res però sempre amb respecte i sense dir “negro o negra” de manera despectiva com hi ha gent que ho fa.

  A la qüestió de que si em considere racista, crec que no, però no vaig a negar que alguna vegada em rigut d´algú comentari o broma racista però sempre amb respecte i sense males intencions de molestar a la persona. Per exemple,en el col·legi que abans anava tenia un company a classe que li déiem “negro” i no s´enfadava perquè sabia que li lo déiem de broma i a més a més, ell mateix feia bromes amb lo de negre.

  Per últim, pense que el racisme ha d´acabar en la nostra societat, ja que tots som iguals i dóna igual el color de pell que tinga una persona, vestimenta que porte,etc. A més a més, les persones que són racistes podrien pensar que els negres no són roïns ni venen al seu país per a quitar-les el treball, etc,sino que venen per a poder viure millor i que si algú posa un mot com en el cas de Lucia que siga amb respecte i sense males intencions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s