Alboraig 2018

vaixell 2

vaixell 1

El dimarts 4 i el dimecres 5 de desembre de 2018 anàrem al  l’alberg Actio d’Alboraig per a fer la formació d’un grup de 23 alumnes d’ESO (6 de primer, 10 de segon, 4 de tercer i 3 de 4t). El professorat acompanyant fou J.F. Calabuig i K. Machado, i la formadora, Maria Jovani. Isquérem de l’institut a les 9.30 i a les 11 ja estàvem a punt per a començar la formació.

A llard del matí, Maria va fer activitats de coneixement de grup, practiques per escoltar de forma activa, exercicis de revisió del paper dels observadors/es de la mediació i pràctiques inicials de mediació entre alumnes, i entre professorat i alumnat.

En acabar de dinar, partírem el grup en dos i cada grup es va imaginar com seria l’institut si fora un vaixell, i com es veien (a ells i als altres) dins d’aquest vaixell. Després, es van explicar les diferents visions i es va obrir un debat ben interessant al voltant de les mirades diverses sobre el centre.

Després del berenar, repassàrem els passos de la mediació. Primer, cada grup va treballar un pas del procés. A continuació, es formaren nous grups amb “experts/es” de cada pas, i tot seguit, practicàrem situacions de mediació, sempre amb un alumne/a addicional que feia d’observador/a del procés. De forma pràctica, s’analitzaren els passos i les complicacions que podien aparèixer en una mediació real.

Després de sopar, vérem el documental “56”, que explicava el treball d’una ONG que estava construint una escola per a xiquets i xiquetes en una aldea de Madagascar. En acabar, férem un xicotet debat, i a les 11 tot el món estava ja a l’habitació.

A l’endemà, després del desdejuni, férem una excursió per la zona, fins a la Cova dels Coloms; però ens va ocupar més temps del previst i no poguérem fer l’activitat sobre el full d’acords de mediació. Queda pendent, doncs, per a una propera sessió de formació. La visita a la zona natural va tindre un efecte molt positiu en la cohesió del grup.

Després de dinar, tornàrem a l’institut.

La valoració global de l’estada a l’alberg és molt positiva per molts motius. En primer lloc, per la qualitat de la formació i pel  comportament excel·lent de tot l’alumnat, que va mostrar molt interès i va participar activament en les activitats plantejades per Maria Jovani –podem dir que hi ha almenys quatre parelles d’alumnes que ja poden realitzar mediacions senzilles entre companys. En segon lloc, que l’activitat es realitze en un entorn diferent a les aules afavoreix la cohesió de grup i permet establir relacions interpersonals entre els membres de l’equip –ara tots/es coneixen els companys mediadors/es. Ens queda pendent, com hem comentat abans, aprendre a omplir el full dels acords de mediació, repassar el seguiment posterior a una mediació i, com a proposta, ens queda lliurar un diploma que acredite la formació com a alumne/a mediador.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s