Tercermundista?

Entrada d’Helena i de Yoana

L’altre dia vaig ser testimoni d’un comentari racista completament innecessari. Estava amb unes amigues i vam escoltar a una persona dir-li a un altra «tercermundista». No sé quina era la raó, si era pel seu color de pell o per la procedència; però no tenia molt de sentit perquè aquesta persona era de l’est d’Europa.

El primer que volia comentar és que la gent no s’informa sobre la resta d’Europa, o del món en general, perquè moltes persones es perden amb els països de l’Est, Amèrica Llatina, Àfrica, Àsia… I estaria bé que sapigueren més i així no dirien tantes ximpleries.

L’altra cosa que més em va xocar va ser el fet de dir-li a una persona «tercermundista». En primer lloc, és una gran falta de respecte cap a aquesta persona. En segon lloc, ningú té el dret de dir-li a una altra persona que és del tercer món. I si ho fora, què més et dóna si aquesta persona és d’aquest lloc?

Tots i totes som persones i som d’on som; ningú ha elegit d’on ser, de la mateixa manera que ningú ha elegit quins pares tindre ni en quines condicions viure. I per aquest fet ningú té dret de dir a altres que són d’un lloc determinat.

Tampoc saps com ho passa o ho ha passat aquesta persona per a estar dient-li d’on és o com és; no saps els problemes que té ni tampoc com li pot afectar el teu comentari estúpid, perquè aquesta persona no va elegir canviar-se de país ni tampoc ha vingut per molestar-te, sinó perquè no podia viure bé en el seu lloc d’origen.

De veritat penseu que les persones que emigren ho fan perquè volem? De veritat penseu que volem separar-nos de les nostres famílies i anar a un altre país per a estudiar un altre idioma que no sabem i conviure amb gent que no coneixem? Ja n’hi ha prou de separar les persones per països, colors, cultures, creences o «races». Perquè hi ha una raça i és la humana, i tothom és igual, independentment del lloc d’on venim.

Anuncis

8 comments

 1. Anònim

  Este comentari podria ser tota una classe de Ciències Socials. Gràcies Helena i Joana . És molt fort que s’insulte o es parle despectivament d’una persona o d’una part de l’Humanitat per haver estat EMPOBRITS, per tal de que el “Primer mon ” s’haja ENRIQUIT. Els rics no son mes llestos, son mes lladres ¡

 2. Anònim

  Recordo el dia que vaig aprendre a l’escola que nosaltres érem el tercer món… que havia un primer i un tercer.. no entenia per què no havia un segon, i per què això era una competició i semblava que ja haviem perdut. Va ser un trauma i vaig trigar molts anys en entendre la realitat.

 3. Luthy de la Barre

  En el text que acabe de llegir, el tema principal que es tracta es el racisme, o més bé el prejudici que tenim molts amb les persones que potser pel seu color de pell o per les seues característiques físiques de seguida diguem sense que ens pregunte ningú d’on pot ser, o encara pitjor, parlar de les condicions del seu suposat pais.

  L’exemple que s’ha posat al text es el de que sent a algú dir que certa persona es d’un pais del tercer món, cosa que era innecesària i de una persona amb poca educació i respecte dir.

  A més, com ja han dit Joana i Helena en la seua entrada, ningú te cap dret a jutjar com es una persona per on es no té cap sentit, principalment perquè ningú eligeix on naix ni la cultura del seu pais.

  En definitiva, el text baix el meu punt de vista tracta de reflexionar sobre com jutjem a les persones pel seu lloc de naixement, i dir-nos que está mal, que tots som humans i que mereixem el mateix tracte siguem d’on siguem.

 4. sandra roussel 1 batch art

  Primer dir que aquest comentari que varen escoltar és de malt gust , una falta d’educació ademes de demostrar la seva ignorància, ja que si busquem que és un país tercer mundista o subdesenrotllat, segons la wikipedia «És un país que ha arribat a un desenvolupament pobre, especialment en l’aspecte polític,social i cultural” i si comprovem al llarg de l’història podem apreciar que tots els països em sigut tercer mundistes ja sigui per les nostres tradicions, les crisis…, fins i tot en l’actualitat en Europa (que pareix de el que és millor del món) hi ha països tercer mundistas, podem arribar a la conclusió ,que tots som tercer mundistes en uns aspectes o en un altre.

  Però de tots modes coincidisc en el pensament de les autores d’aquesta entrada, que més li dóna a la gent d’on vinguis, que mania té la gent de ficar-se on no li criden, millor que se centren el que està ocorrent el seu país que no són ximpleries i deixen a les demes en pau.

 5. Vanessa Ríos 1 batch cienc.

  Les que escriuen aquest text, Helena i Yoana, fan una reflexió d’aquest arreu d’una situació que observaren al carrer, en la que una persona anomenà a altra <>

  La gent no decideix on naix, ni la cultura que l’envolta quan naix, ni els pares que tenen, ni el color de pell, res relacionat amb açò. Aleshores, la gent no ha de ser repudiada, ni criticada pel simple fet de ser considerat “diferent”, ja que tots som persones humanes, no som iguals en el sentit de què cadascú té el seu costum, els seus gustos, etc., però tots som persones humanes que hem de rebre el mateix respecte per igual.

  A més, la gent que emigra no ho fan per voluntat pròpia, se separen de la seua família, de la gent cercant, del lloc on han viscut la seua vida… en la majoria dels casos; no saps els problemes que han tingut aquestes persones pel simple fet de ser enfront de la societat “diferents”. Tu has de respectar a tothom i no fer que ningú siga menys persona que la resta.

  Si tu decideixes marcar la diferència, podràs marcar la diferència al món. Fes-te una persona respectuosa i seràs una persona més de totes les que volen marcar la diferència.

 6. Adriana

  El text trata del racisme. En concret trata dels comentaris que estan diguent la gent a les persones de l´altre pais i ens donen un exemple d´un comentari ¨tercermundista¨. Li´l han dit aixo perque aquesta persona era d´altre pais be dit, ixa persona era de l´est d´Europa. El problema es que la gent no s´informa sobre la resta del mon o per lo menys sobre Europa i per aixo fan moltes comentaris i de vegades s´equivoquen. I si es de tercer mon no es menys que nosaltres.

  En la meua opinio esta molt be que existen persones que defensen a els de mes i esta molt be defensar a les persones que estan jutjats per la seua pel, idioma o pais perque en realitat som tots iguals i no depen de la color del pel, idioma o de la nacionalitat i em pareix molt mal si un extranger insulta a l´altre extranger. Tots som humans i deberiem ser tractats tots per igual. Les persones es mouen per diferents raons i la gent que fa comentari tipo ¨tercermundista¨ deberien informar-se mes sobre els paisos i damunt els xiquets no poden elegir en que pais van a naixer, que pares van a tindre, en que condicions van a viure etc.. Els comentaris racistes fan mal a les persones. Per aixo no deberiem quedar-nos callats. Quan la gent es mou, en principi es complicat i no es necessari que diguem comentaris racistes o fem algo que pot afectar a aquesta persona.

  Som nosaltres que podem marcar la diferencia. No ens quedem callats.

 7. Adriana Světlá

  El text tracta del racisme. En concret tracta dels comentaris que estan dient la gent a les persones de l’altre país i ens donen un exemple d’un comentari ¨tercermundista¨. Li’l han dit això perquè aquesta persona era d’altre país bé dit, eixa persona era de l’est d’Europa. El problema és que la gent no s’informa sobre la resta del món o per lo menys sobre Europa i per això fan molts comentaris i de vegades s’equivoquen. I si és de tercer mon no és menys que nosaltres.

  En la meua opinió està molt bé que existent persona que defensen als de mes i esta molt bé defensar a les persones que estan jutjats per la seua pèl, idioma o país perquè en realitat som tots iguals i no depèn de la color del pèl, idioma o de la nacionalitat i em pareix molt mal si un estranger insulta a l’altre estranger. Tots som humans i avariam ser tractats tots per igual. Les persones es mouen per diferents raons i la gent que fa comentari tipus ¨tercermundista¨ avarien informar-se mes sobre els països i damunt els xiquets no poden elegir en què país van a nàixer, que pares van a tindre, en què condicions van a viure, etc. Els comentaris racistes fan mal a les persones. Per això no avariam quedar-nos callats. Quan la gent es mou, en principi és complicat i no és necessari que diguem comentaris racistes o fem alguna cosa que pot afectar a aquesta persona.

  Som nosaltres que podem marcar la diferencia. No ens quedem callats.

 8. Maria Addams 1er Batxillerat H

  He elegit aquesta entrada perquè em pareix molt interessant a tractar. Tercermundista? Quina classe de discriminació és aquesta? Com hi ha gent encara que puga ser tan crítica amb el color de la pell de les persones? Estem a ple segle XXI i la societat hauria d’evolucionar, tots som persones siga qual siga la nostra raça, el nostre idioma, el nostre país o el nostre color de pell. Em pareix completament fora de lloc continuar sent així de racistes a hores d’ara.

  A part que la paraula TERCERMUNDISTA és un insult molt despectiu, el pitjor de tot és que, qui ho utilitza ni tan sols ho fa en el context correcte. Més d’un i més d’una hauria de plantejar-se que és el que vol dir i si ho fa amb les paraules adequades, és molt fàcil dir-li a un jove que és tal o qual cosa sense pensar en la repercussió que això pot arribar a tindre en la seua vida o inclòs sense saber que és el que eixe/a jove ha pogut passar al llarg de la seua vida.
  Cap de nosaltres elegeix la seua vida “Tots i totes som persones i som d’on som; ningú ha elegit d’on ser, de la mateixa manera que ningú ha elegit quins pares tindre ni en quines condicions viure “, i per això mateix ningú té dret a dir res als demés. A cap li agrada haver de deixar la seua família, amics, etc. per a emigrar a altre lloc on probablement es trobarà a soles. S’han de mesurar molt les paraules abans de dir-les.

  Aquest text tracta de reflexionar i de fer recapacitar a les persones sobre com jutgem als demés sense pensar que, com cita el text tots som humans: “Perquè hi ha una raça i és la humana, i tothom és igual, independentment del lloc d’on venim”, aquesta citació caldria que més d’una persona l’aplicara, ja que a ningú li hauria de fer gents de gràcia que el discriminaren. Cal posar fi a tota classe de distinció de races.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s