Tercermundista?

Entrada d’Helena i de Yoana

L’altre dia vaig ser testimoni d’un comentari racista completament innecessari. Estava amb unes amigues i vam escoltar a una persona dir-li a un altra «tercermundista». No sé quina era la raó, si era pel seu color de pell o per la procedència; però no tenia molt de sentit perquè aquesta persona era de l’est d’Europa.

El primer que volia comentar és que la gent no s’informa sobre la resta d’Europa, o del món en general, perquè moltes persones es perden amb els països de l’Est, Amèrica Llatina, Àfrica, Àsia… I estaria bé que sapigueren més i així no dirien tantes ximpleries.

L’altra cosa que més em va xocar va ser el fet de dir-li a una persona «tercermundista». En primer lloc, és una gran falta de respecte cap a aquesta persona. En segon lloc, ningú té el dret de dir-li a una altra persona que és del tercer món. I si ho fora, què més et dóna si aquesta persona és d’aquest lloc?

Tots i totes som persones i som d’on som; ningú ha elegit d’on ser, de la mateixa manera que ningú ha elegit quins pares tindre ni en quines condicions viure. I per aquest fet ningú té dret de dir a altres que són d’un lloc determinat.

Tampoc saps com ho passa o ho ha passat aquesta persona per a estar dient-li d’on és o com és; no saps els problemes que té ni tampoc com li pot afectar el teu comentari estúpid, perquè aquesta persona no va elegir canviar-se de país ni tampoc ha vingut per molestar-te, sinó perquè no podia viure bé en el seu lloc d’origen.

De veritat penseu que les persones que emigren ho fan perquè volem? De veritat penseu que volem separar-nos de les nostres famílies i anar a un altre país per a estudiar un altre idioma que no sabem i conviure amb gent que no coneixem? Ja n’hi ha prou de separar les persones per països, colors, cultures, creences o «races». Perquè hi ha una raça i és la humana, i tothom és igual, independentment del lloc d’on venim.

16 comments

 1. Anònim

  Este comentari podria ser tota una classe de Ciències Socials. Gràcies Helena i Joana . És molt fort que s’insulte o es parle despectivament d’una persona o d’una part de l’Humanitat per haver estat EMPOBRITS, per tal de que el “Primer mon ” s’haja ENRIQUIT. Els rics no son mes llestos, son mes lladres ¡

 2. Anònim

  Recordo el dia que vaig aprendre a l’escola que nosaltres érem el tercer món… que havia un primer i un tercer.. no entenia per què no havia un segon, i per què això era una competició i semblava que ja haviem perdut. Va ser un trauma i vaig trigar molts anys en entendre la realitat.

 3. Luthy de la Barre

  En el text que acabe de llegir, el tema principal que es tracta es el racisme, o més bé el prejudici que tenim molts amb les persones que potser pel seu color de pell o per les seues característiques físiques de seguida diguem sense que ens pregunte ningú d’on pot ser, o encara pitjor, parlar de les condicions del seu suposat pais.

  L’exemple que s’ha posat al text es el de que sent a algú dir que certa persona es d’un pais del tercer món, cosa que era innecesària i de una persona amb poca educació i respecte dir.

  A més, com ja han dit Joana i Helena en la seua entrada, ningú te cap dret a jutjar com es una persona per on es no té cap sentit, principalment perquè ningú eligeix on naix ni la cultura del seu pais.

  En definitiva, el text baix el meu punt de vista tracta de reflexionar sobre com jutjem a les persones pel seu lloc de naixement, i dir-nos que está mal, que tots som humans i que mereixem el mateix tracte siguem d’on siguem.

 4. sandra roussel 1 batch art

  Primer dir que aquest comentari que varen escoltar és de malt gust , una falta d’educació ademes de demostrar la seva ignorància, ja que si busquem que és un país tercer mundista o subdesenrotllat, segons la wikipedia «És un país que ha arribat a un desenvolupament pobre, especialment en l’aspecte polític,social i cultural” i si comprovem al llarg de l’història podem apreciar que tots els països em sigut tercer mundistes ja sigui per les nostres tradicions, les crisis…, fins i tot en l’actualitat en Europa (que pareix de el que és millor del món) hi ha països tercer mundistas, podem arribar a la conclusió ,que tots som tercer mundistes en uns aspectes o en un altre.

  Però de tots modes coincidisc en el pensament de les autores d’aquesta entrada, que més li dóna a la gent d’on vinguis, que mania té la gent de ficar-se on no li criden, millor que se centren el que està ocorrent el seu país que no són ximpleries i deixen a les demes en pau.

 5. Vanessa Ríos 1 batch cienc.

  Les que escriuen aquest text, Helena i Yoana, fan una reflexió d’aquest arreu d’una situació que observaren al carrer, en la que una persona anomenà a altra <>

  La gent no decideix on naix, ni la cultura que l’envolta quan naix, ni els pares que tenen, ni el color de pell, res relacionat amb açò. Aleshores, la gent no ha de ser repudiada, ni criticada pel simple fet de ser considerat “diferent”, ja que tots som persones humanes, no som iguals en el sentit de què cadascú té el seu costum, els seus gustos, etc., però tots som persones humanes que hem de rebre el mateix respecte per igual.

  A més, la gent que emigra no ho fan per voluntat pròpia, se separen de la seua família, de la gent cercant, del lloc on han viscut la seua vida… en la majoria dels casos; no saps els problemes que han tingut aquestes persones pel simple fet de ser enfront de la societat “diferents”. Tu has de respectar a tothom i no fer que ningú siga menys persona que la resta.

  Si tu decideixes marcar la diferència, podràs marcar la diferència al món. Fes-te una persona respectuosa i seràs una persona més de totes les que volen marcar la diferència.

 6. Adriana

  El text trata del racisme. En concret trata dels comentaris que estan diguent la gent a les persones de l´altre pais i ens donen un exemple d´un comentari ¨tercermundista¨. Li´l han dit aixo perque aquesta persona era d´altre pais be dit, ixa persona era de l´est d´Europa. El problema es que la gent no s´informa sobre la resta del mon o per lo menys sobre Europa i per aixo fan moltes comentaris i de vegades s´equivoquen. I si es de tercer mon no es menys que nosaltres.

  En la meua opinio esta molt be que existen persones que defensen a els de mes i esta molt be defensar a les persones que estan jutjats per la seua pel, idioma o pais perque en realitat som tots iguals i no depen de la color del pel, idioma o de la nacionalitat i em pareix molt mal si un extranger insulta a l´altre extranger. Tots som humans i deberiem ser tractats tots per igual. Les persones es mouen per diferents raons i la gent que fa comentari tipo ¨tercermundista¨ deberien informar-se mes sobre els paisos i damunt els xiquets no poden elegir en que pais van a naixer, que pares van a tindre, en que condicions van a viure etc.. Els comentaris racistes fan mal a les persones. Per aixo no deberiem quedar-nos callats. Quan la gent es mou, en principi es complicat i no es necessari que diguem comentaris racistes o fem algo que pot afectar a aquesta persona.

  Som nosaltres que podem marcar la diferencia. No ens quedem callats.

 7. Adriana Světlá

  El text tracta del racisme. En concret tracta dels comentaris que estan dient la gent a les persones de l’altre país i ens donen un exemple d’un comentari ¨tercermundista¨. Li’l han dit això perquè aquesta persona era d’altre país bé dit, eixa persona era de l’est d’Europa. El problema és que la gent no s’informa sobre la resta del món o per lo menys sobre Europa i per això fan molts comentaris i de vegades s’equivoquen. I si és de tercer mon no és menys que nosaltres.

  En la meua opinió està molt bé que existent persona que defensen als de mes i esta molt bé defensar a les persones que estan jutjats per la seua pèl, idioma o país perquè en realitat som tots iguals i no depèn de la color del pèl, idioma o de la nacionalitat i em pareix molt mal si un estranger insulta a l’altre estranger. Tots som humans i avariam ser tractats tots per igual. Les persones es mouen per diferents raons i la gent que fa comentari tipus ¨tercermundista¨ avarien informar-se mes sobre els països i damunt els xiquets no poden elegir en què país van a nàixer, que pares van a tindre, en què condicions van a viure, etc. Els comentaris racistes fan mal a les persones. Per això no avariam quedar-nos callats. Quan la gent es mou, en principi és complicat i no és necessari que diguem comentaris racistes o fem alguna cosa que pot afectar a aquesta persona.

  Som nosaltres que podem marcar la diferencia. No ens quedem callats.

 8. Maria Addams 1er Batxillerat H

  He elegit aquesta entrada perquè em pareix molt interessant a tractar. Tercermundista? Quina classe de discriminació és aquesta? Com hi ha gent encara que puga ser tan crítica amb el color de la pell de les persones? Estem a ple segle XXI i la societat hauria d’evolucionar, tots som persones siga qual siga la nostra raça, el nostre idioma, el nostre país o el nostre color de pell. Em pareix completament fora de lloc continuar sent així de racistes a hores d’ara.

  A part que la paraula TERCERMUNDISTA és un insult molt despectiu, el pitjor de tot és que, qui ho utilitza ni tan sols ho fa en el context correcte. Més d’un i més d’una hauria de plantejar-se que és el que vol dir i si ho fa amb les paraules adequades, és molt fàcil dir-li a un jove que és tal o qual cosa sense pensar en la repercussió que això pot arribar a tindre en la seua vida o inclòs sense saber que és el que eixe/a jove ha pogut passar al llarg de la seua vida.
  Cap de nosaltres elegeix la seua vida “Tots i totes som persones i som d’on som; ningú ha elegit d’on ser, de la mateixa manera que ningú ha elegit quins pares tindre ni en quines condicions viure “, i per això mateix ningú té dret a dir res als demés. A cap li agrada haver de deixar la seua família, amics, etc. per a emigrar a altre lloc on probablement es trobarà a soles. S’han de mesurar molt les paraules abans de dir-les.

  Aquest text tracta de reflexionar i de fer recapacitar a les persones sobre com jutgem als demés sense pensar que, com cita el text tots som humans: “Perquè hi ha una raça i és la humana, i tothom és igual, independentment del lloc d’on venim”, aquesta citació caldria que més d’una persona l’aplicara, ja que a ningú li hauria de fer gents de gràcia que el discriminaren. Cal posar fi a tota classe de distinció de races.

 9. Roby de Gouges y Valentina de Burgos.

  La societat de hui en dia jutja a un ser específic per la seua raça, per la seua manera de pensar, per la manera en la qual viu, sense saber concretament en la que està viuen. Els éssers humans al llarg de la seua vida, s’encarreguen de transformar l’entorn i la perspectiva en la qual viuen, ja que, al nàixer, no varen escollir la manera més còmoda per ell per a viure.

  En aquest text, s’enfoca en el testimoni d’unes persones, basada en una conversació en la qual s’insulten pel que fa al lloc on venen. Això passa diàriament, persones s’insulten a altres pel lloc d’on venen, pels estereotips, per les creences, en general per la seua ‘’raça’’, sense plantejar-se que tots tenim la mateixa raça, que és la humana.

  En conclusió, aquestes faltes de respecte es deuen a l’ignoracia de les persones respecte al reste del món, no es preocupen per les necessitats ni per la manera de viure del reste.

 10. Andrei De Pizan

  Comentari de text

  Em crida l’atenció la paraula “tercermundista´´ perquè es la primera vegada que l’escolte i a mi no me l’havien dit mai. He triat aquesta entrada perquè m’ha despertat curiositat. En aquest tema no puc dir la meua experiència o curiositat perquè com he dit anteriorment no m’havia passat mai.

  En la meua opinió a ningú haurien de dir-li “tercermundista´´ perquè es una gran falta de respecte, no tinc l’opinió de ningú company. La segona opinió es que no saps res d’aquesta persona com per exemple si te problemes amb els seus pares o ha passat per alguna situació difícil .

  No estic d’acord amb les persones que li diuen a algú tercermundista perquè be de països com Àfrica, Àsia, etc…

  En conclusió com he dit abans no estic d’acord amb la paraula ni amb el funcionament que la gent el dona.

 11. Lucia Becker i Jorge Davidson

  Bona vesprada som Jorge Davidson i Lucia Becker i volem comentar aquesta entrada perquè el racisme ens pareix un tema molt greu que no hauria d’existir.

  En primer lloc volem donar suport als arguments que han donat Joana i Helena sobre el racisme. Ja que ningú hauria d’aguantar cap comentari negatiu o discriminatori sobre el seu lloc d’origen perquè vinguem d’on vinguem tots som iguals, els nostres orígens són vàlids.

  El tema d’aquesta entrada és un comentari racista cap a una persona de l’Est d’Europa que pels seus trets pareixia pot ser d’algun país definit com a «tercermundista». «Tercermundista» significa, del tercer món o relacionat amb aquest conjunt de països subdesenvolupats. Aquest adjectiu no és positiu, ja que aquests països estan relacionats amb la pobresa i la persona que rep eixe comentari pot sentir-se malament.

  D’altra banda volem que quede clar que nosaltres no relacionem el tercer món amb una paraula discriminatòria, ja que cap regió del món s’ha de considerar un insult, tinga els trets que tinga. És a dir, pertànyer a un país pobre o a un país ric no és motiu perquè això done pas a ser un comentari racista.

  El racisme, des del nostre punt de vista encara hi és alt als nostres dies per què observem diàriament casos a l’institut, al carrer i fins i tot a la televisió. En moltes pel·lícules ix la figura del «negre» com un marginat social o un delinqüent; una persona àrab és considerada terrorista simplement per vindre d’un país on hi ha agut cas de terrorisme. I així n’hi ha molts casos més.

  Això és la veritat problema del racisme a la nostra societat, que molta gent prefereix passar de l’assumpte, riure amb una broma d’aquest tipus o fins i tot provocar aquesta activitat. Per això l’hem de fer perquè el racisme acabe és lluitar contra les persones que el provoquen, d’eixa manera aconseguirem que això disminuïsca fins a fer-lo desaparéixer.

  És cert que des que va aparéixer fins als nostres dies, el percentatge de casos racista a baixat i es pot observar fàcilment, per exemple abans hi havia llocs per a negres i llocs per a blancs, ara ja no, però encara així molts sud-africans, àrabs, en resum gent del tercer món moltes persones són explotades pels grans empresaris. Això passa perquè aquestes persones necessiten diners i no saben com aconseguir-lo de manera que són obligades a treballar baix les ordres d’un explotador.

  D’aquest mode, insultar a una persona pel seu país d’origen no està gens de bé, ja que no sabem com l’està passant eixa persona.

 12. Raul Paul

  Unes xiques varen sentir dir a una persona a un altre, procedent de l’est d’Europa, Tercermundista. Cosa que pot haver-li danyat, cosa que no hi diu en el testimoni de les dues xiques que varen fer el text.

  Pense que cap persona té dret de dir a un altre tercermundista, siga de quin país o regió que siga. Perquè jo, sóc procedent del mateix lloc com el del xic anomenat tercermundista, i crec que ningú té dret d’haver-li dic el ue li va dir aquella persona, perquè aquella persona no està aquí perquè vulga, sinó per necessitats, i que no va tindre altre remei que anar-se a un altre país, sense saber la llengua, ni tampoc la gent, ni la zona.

  Es pot veure que aquella persona que va dir aquella ximpleria, que no sap que es passar per problemes greus, com a passat l’immigrant o per les necessitats que va passar, cosa que mai no se l’imaginaria, com el que va passar perquè puga arribar a aquest país.

  Crec que hi ha molta gent en aquest món, que no te cap idea, pel que passa un immigrant, perquè aquesta gent no va passar mai per les necessitats dels immigrants, perquè va tindre una bona vida amb tot que deseaba, o simplement aquella persona es botja o imbecil, perquè no ha pensat en aquell immigrant, per la raó que estiga així o com he dit, els necessitats que va tindre per a passar pels problemes, que passa tot immigrant.

 13. Sheila Butler

  Bon dia, hui comentaré aquesta entrada perquè considere el racisme com un tema important que hauria de desaparèixer, ja que pense que ningú hauria de ser jutjat pel seu color de pell.
  L’entrada parla de què l’autor va ser testimoni d’un comentari racista, una persona li va dir «tercermundista» a altra per simplement la seua procedència. A mi m’agradaria fer una reflexió: les persones que no passem per situacions com aquestes diàriament realment podríem saber que és o el mal que es passa?

  Jo crec que podríem aproximar-nos si és posem en el lloc de l’altre, si per una sola estona ens parem a pensar si estem fent tot bé com a societat en conjunt, perquè és molt més fàcil passar de tot i mirar per a altre costat però a l’hora de la veritat, al finalitzar el dia estarem bé amb la nostra ànima?
  L’altre dia vaig llegir una frase que deia que nosaltres com a persones tenim dues parts, la part bona i la part mala i que ix a llum la part que nosaltres alimentem. Aquesta frase té molta veritat, per a ser persones bones hem de fer accions bones, que ens queda de la vida si no és ajudar a la resta? A lluitar contra persones que estan alimentant malament la seua anima?

  Jo pense que a aquesta societat li falta empatia, entre moltes altres coses, perquè si totes les persones em pararen a fer alguna cosa i no deixarem passar aquestes situacions que veiem contínuament podríem parar-ho ràpidament, perquè en la meua opinió les persones racistes són la minoria, no obstant això, són els que més soroll fan. M’agradaria posar-me en la ment de totes aquelles persones racistes perquè per moltes voltes que li done no puc arribar a comprendre depreciar a una persona pel seu color de pell o la seua procedència. Tot som persones i tot mereixem respecte.

 14. Martin de Gourney

  Pense el mateix que aquestes xiquetes . Voler fer mal a una persona amb una actitud tan xenòfoba és signe de ser un maleducat. Però en un sentit literal , molta gent ha rebut una educació on l’immigrant és una cosa negativa que deu ser erradicada. Per això els seus comentaris racistes no semblen tan roïns perquè el consideren una veritat.

  Per si no n’hi haguera prou , el comentari que va fer és incorrecte , perquè una persona de l’Est no rep el nom de «tercermundista» sinó reben el nom de «segonmundista» a causa de la seua antiga aliança o participació en L’URSS ( unió de repúbliques socialistes soviètiques). Per això segons un ús correcte de la llengua un tercermundista seria un habitant de l’Africa o de la part pobre d’Amèrica llatina.

  Pot ser que encara de ser una persona de l’est , tinga la nacionalitat espanyola o el seu país d’origen forme part de la unió europea . Tenim la sort de poder passar les fronteres dels països que pertanyen a la UE.

  En la meua opinió insultar a una persona pel seu lloc de procedència és un acte ridícul , perquè en el fons dóna igual el nostre lloc de procedència perquè mai estarem per sempre en un mateix lloc . Especialment al segle XXI on tot el món està connectat.

 15. Carles de Beauboir

  L’entrada de la qual vaig a fer un comentari és l’entrada de “Tercermundista”, aquesta entrada parla de què una xica va sentir que una persona li deia a altra tercermundista i no sabia quina era la raó però no tenia sentit perquè aquesta persona era de l’est d’Europa.

  A mi em pareix que dóna igual que aquesta persona siga de l’est d’Europa, del nord d’Àfrica o d’on siga, no hi ha justificació per a dir-li a una persona tercermundista independentment del seu lloc de procedència, el seu color de pell o qualsevol característica que puga indicar que aquesta persona tinga menys diners o que vinga d’un país menys desenvolupat que el teu.

  És una falta de respecte molt gran dir-li això a una persona, imagina’t que ets tu a la persona que li han dit tercermundista i tu has fet un esforç molt gran per migrar del teu país ja siga per qualsevol mena de situació, a cap persona li agradaria que es ficassen en ella per qualsevol motiu però encara menys per la seua procedència. Eixa persona potser ha migrat del seu país perquè la situació que hi havia era insuportable, a lo millor ha fet coses inimaginables per a arribar a un país més desenvolupat (suposadament) en alguns aspectes i que et vinga una persona i et diga tercermundista per tota la cara no fa gens de gràcia i a més a més no hi ha motiu per insultar a una persona dóna igual quin siga el motiu.

  En conclusió que totes les persones estan al mateix nivell social independentment del seu lloc de procedència, característiques físiques, color de pell… No cal insultar a ningú, perquè la gent que ho fa normalment ho fa per sentir-se mes que altra persona però amb aquestes actituds el que es demostra és que aquestes persones no tenen gens de trellat i que intentant quedar per damunt d’altra persona queden molt més per davall.

 16. LUCÍA STONE

  Crec que aquesta entrada era necessària. Principalment perquè parla del racisme, no ens adonem però hi ha un gran nivell de racisme en el món. El racisme és una ideologia que fa que una raça siga superior a altra. El que passa és que en el món que vivim hi ha molt de racisme, tant en la televisió, treballs (no et contra ten perquè eres d’una determinada raça), etc.

  Solen dir que no hi ha racisme en Espanya, però això és mentida, hi ha frases típiques que són molt racistes com “vaig vestit com un gitano”, “treballe com un negre”, “vete al teu país”, etc. Aquestes frases que escoltem dia tras dia, són racistes. Tots som iguals, però molta gent no ho entén. Jo per exemple sóc negra i he sofrit molt racisme i no entén que per ser solament negra, tinguen que insultar-me, pegar-me, etc. Però no solament a mi, sinó a la majoria de persones negres, gitanes, musulmans, etc.

  Per al meu punt de vista, crec que no hi ha diferencia entre races i entre persones, dona igual si tu ets, negre, blanc, blau o com sigues. El que importa d’una persona és el seu ser, és a dir, com és, la seua personalitat, etc. Moltes persones pensen que per ser diferents d’ells, ja tenen menys drets, i són per així dir-lo inferiors.

  Però per què? Per què la gent té aquests pensaments? No hi ha dret a què una persona es haja de sentir superior a altra pel simple fet de ser d’altra raça. En conclusió la gent de hui en dia és una mica racista i no és dona compte, però espere que algun dia ja no existia el racisme o hi haja menys en el món. És una pena que és tracte amb inferioritat a una persona que no és de la teua mateixa raça.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s