Un rap contra el masclisme

Entrada de Carles Claramunt (1r Batxillerat)

El passat divendres, fent zàping, em vaig trobar per casualitat amb un programa de televisió d’una cadena que no solc veure mai per la seua emissió vulgar (parle de Telecinco i de Factor X). Abans de canviar de canal, vaig decidir donar-li dos minuts al programa per tal de veure si eixia quelcom interessat que em poguera entretenir una mica. I així va ser: una grata sorpresa.

Factor X és un reality-show dedicat a la recerca de talents musicals. De sobte, em vaig trobar amb la presència de dos rapers, que en la seua presentació al jurat deien que cantarien un rap contra el masclisme; i això ja va ser prou per a atraure la meua atenció, fet pel qual no vaig canviar de programa. El rap podria haver estat millor? Doncs segurament (tampoc puc opinar si ho feren bé o malament perquè realment no és un gènere musical que m’interesse massa), però tenia una història per contar. Una història molt significativa i que, com més tard va dir el jurat, podria ajudar en un futur a totes aquelles dones que han de patir les conseqüències del masclisme en la seua pell. Els rapers van repetir en diverses ocasions la importància de trucar al 016 davant de qualsevol mostra de violència de gènere que evidenciem.

És més, el reconegut showman Risto Mejide va proposar d’incloure la cançó en la iniciativa “12 meses” de Mediaset, projecte social que la cadena du a terme des de l’any 2000, i que posa el  focus dels continguts a sensibilitzar els espectadors sobre assumptes socials des d’un punt de vista solidari, amb temes com la lluita contra la violència de gènere, el càncer, la drogoaddicció, l’assetjament escolar i la pirateria, el foment de la lectura, l’esport, la música, els hàbits de vida saludables, la igualtat, la conducció responsable, el suport als majors, els xiquets, els que conviuen amb l’Alzheimer…

I a vosaltres, què us sembla la cançó? Us ha aplegat el missatge?

9 comments

  1. Daniel Goldman

    El vídeo de l’entrada és una cançó reivindicativa, sorprenentment aparegut en un canal com “Telecinco”. Com diu Carles, l’autor del text, aquesta cadena es caracteritza per la seua ordinària programació, però és veritat que té hi ha algun concurs entre tants on realment es valora les qualitats de les persones. Encara que “Factor X” no és el programa perfecte, cal reconéixer que ens ha donat l’oportunitat d’escoltar a aquests rapers amb un important missatge.

    El duo de cantants interpreta una cançó d’estil de rap on tracta de reflectir el problema actual de la violència de gènere. Concretament, a través de la música narra una història on es veu aquest conflicte. Per tant, en aquesta peça musical donen la seua opinió sobre el tema, on es pot veure les ganes d’acabar amb la violència i mostren ajuda cap a les víctimes; i també conten un cas per poder representar i deixar encara més clar el missatge de la cançó. Òbviament, el jurat està d’acord amb l’opinió dels rapers i agraeixen la seua participació i treball per intentar canviar la ideologia masclista.

    Pense que la llavor d’aquests cantants mereix molt de reconeixement, ja que a més d’escriure una cançó en contra de la violència de gènere i on es defensa el valor de la dona –missatge difícil de veure en la música actual–, també tenen la valentia de presentar-se a un concurs nacional per interpretar-la. A més, el seu estil, rap, arriba molt més fàcil a la joventut que altres gèneres, pel que pot aconseguir canviar la mentalitat masclista del jóvens que seran el nostre futur.

  2. Edu Davinson

    Aquesta entrada ens mostra una cançó que va aparéixer en un concurs “Factor X” en el canal de televisió “Telecinco”. Sorprén perquè no és una cançó com a moltes altres que s’havien cantat en el programa anteriorment. Aquesta cançó tenia una lletra reivindicativa contra el masclisme. Com diu Carles, en aquesta cadena de televisió no se sol veure aquest tipus de coses, i és per açò que s’agraeix que de tant en tant apareguen missatges de suport fins i tot on un menys li l’espera. He escoltat la cançó moltes vegades, és veritat que no canten molt bé, però la lletra és molt directa i et fa reflexionar.

    Els cantants canten una cançó de rap. La lletra és clarament un exemple de rebot contra el masclisme i la violència de gènere. Mitjançant la seua lletra i una xicoteta representació intenten mostrar a la gent el problema real. Donen la seua opinió (completament de desacord) i donen el seu suport a les víctimes del masclisme. Quan acaben la cançó com és comprensible, tots els jutges els donen l’enhorabona i els agraeixen el que han fet.

    És un gran gest per part d’aquests dos xics. Devem aprendre de persones així, que ens els importa posar-se enfront de milions de persones per a llançar un missatge molt important.

  3. Helena Becker

    La cançó que han presentat els dos rapers per a l’audició de Factor X m’ha deixat realment bocabadada. Si sóc sincera, al principi, quan els he vist entrar a la sala on es decideix si van a formar part del programa de Telecinco o no, no pensava que aquests dos xics pogueren cantar una cançó que transmetera un missatge tan profund i que donara tanta força a totes les dones que pateixen les conseqüències del masclisme.

    La història que contaven ambdós al rap reflecteix els sentiments de la dona que està sent assetjada, i com veu a l’assetjador i a les altres persones del seu voltant. Pot ser, gràcies a açò, moltes dones s’han adonat que el que estan patint és masclisme i han decidit parar-ho i demanar ajuda, bé a un dels seus amics o amigues o bé cridant al 016.

    A més, em pareix una gran idea la que va tindre Risto Mejide, un dels membres del jurat del programa, d’incloure aquesta cançó en el projecte de comunicació social “12 meses” de Mediaset España, que pretén conscienciar i sensibilitzar a la societat dels problemes que ens afecten, i al qual podem participar tots. Pense que d’aquesta manera podrem arribar a salvar vides.

  4. javi west

    En l’entrada del meu company, Carles; hi ha un vídeo, d’un programa caça talents, anomenat Got Talent, d’un canal de televisió, aquest canal és telecinc. Com ja sapigueu no solament és ve en Espanya sinó també en Regne Unit, EEUU i en molts països més.

    En el vídeo es veu a dos homes d’uns 20 anys cantant un rap en contra del masclisme i la violència de gènere, en finalitzar l’actuació tot el jurat compost per Laura pausini, Risto mejide, Fernando Montesinos i Xavi Martinez, es va posar en peu perquè el rap que varen fer va ser espectacular i la frase que es va quedar més a tothom va ser la de Risto Mejide que diu que la cançó hauria d’estar inclosa en la iniciativa de mediaset, anomenada “doce meses doce causas”. No varen passar de fase però el jurat li va dir que siguen amb les seues lletres tan especials, que fan falta en la societat, per a conscienciar a tothom del que passa en realitat.

    Estic d’acord en totes les paraules que van dir el jurat del programa, perquè tot açò que està ocórreguen, els assassinats, les violacions, etc. Ha de parar i per això són necessàries totes les reivindicacions possibles, ja siga mitjançant cançons, manifestacions, etc.

  5. Rubén de Burgos

    STOP MAXISME(falta per corregir)

    M’agrada molt aquest video perque expresa tot el dolor que hi ha contra les les dones on demostren evidencies de com maltraten a les dones com el exemple que posa que mentres l’home esta tumbat en el sofa la dona esta quinant o fent les tasques de la casa. La veritat es que aquesta canço que s’ha fet en Factor-X un concurs on la gent va a expressar el seu talent.

    La meua opinió sobre aquest tema es que deuriem de anar contra el malgrat a la dona perque perfectament el que esten fent els homes contra el homes el podrien fer les contra els homes el que passa es que hi ha molta gent la qual no deixa expressar l’opinió de les dones si no que l’opinió dels homes te que anar davant de tot, aleshores aço a de canviar.

    Antiguament en la revolucióo industrial hi havia una gran desigualtat entre els homes i les dones on els homes cobraben mes de la meitat de les dones, no hi havia sufragi femeni i la dona s’encarregaba de tot el que hi havia en casa, en canvia ahora l’unic que ha canviat es que la dona pot votar i que en alguns treballs, que son pocs, les dones cobren el mateix que els homes. En consequencia d’acó aun n’hi ha que lluitar per açó perque la gent el que vol es la igualtat i no que el home estiga dalt de les dones i ni que les dones estiguen dalt dels homes.

  6. Lucia Becker

    bona vesprada, soc Lucia Becker i hui vaig a comentar l’entrada «un rap contra el masclisme» que es troba al blog els punys no parlen.

    En aquest vídeo observem dos joves que van al concurs Factor X que ho produeix Telecinco, abans de començar a fer la seua actuació un del jurat els pregunta que van a cantar i ells diuen: «una cançó contra la violència masclista». Podem observar durant l’actuació cares de sorpresa i admiració no sols del públic, sinó del jurat també.

    Ells mitjançant la lletra han volgut transmetre una història i des de el meu punt de vista, ho han aconseguit. A més a més, han volgut donar suport a totes les dones que estan patit els abusos de la seua parella o de qualsevol home, ja que això que han cantat es una realitat que es troba present hui en dia i que cada vegada els nombres superen als anteriors.

    La iniciativa que han tingut aquests joves hem pareix molt bona, ja que hem de conscienciar a la gent que la violència masclista es un problema que cal que tractem quan més ràpid possible. A més hem d’ajudar a aquelles dones que no han de tenir por per anar a denunciar i també a aquelles que pensen que eixos homes van a canviar.

    Cada vegada més xiquetes sofreixen aquest tipus d’agressió i la mortalitat de les dones assassinades per la seua parella puja, per això estic molt d’acord amb aquests joves i el que han fet. A més a més em pareix perfecte que Risto els haja proposat incloure la seua cançó en l’activitat dotze causes. Per que si no som els joves i les darreres generacions qui canviem aquesta situació qui ho va fer sinó? Hem de seguir lluitant contra aquelles persones que fan la violència masclista, i ajudar a lluitar a les persones que ho pateixen.

  7. Rubén de Burgos

    STOP MAXISME

    M’agrada molt aquest vídeo perquè expressa tot el dolor que hi ha contra les dones on demostren evidències de com maltracten a les dones com l’exemple que posa que mentre l’home està tombat en el sofà la dona està cuinant o fent les tasques de la casa. La veritat és que aquesta cançó que s’ha fet en Factor-X un concurs on la gent expressa el seu talent.

    La meua opinió sobre aquest tema és que deuríem anar contra el malgrat a la dona perquè perfectament el que estan fent els homes contra els homes el podrien fer les contra els homes el que passa és que hi ha molta gent la qual no deixa expressar l’opinió de les dones sinó que l’opinió dels homes té que anar davant de tot, aleshores açò té que canviar.

    Antigament en la revolució industrial hi havia una gran desigualtat entre els homes i les dones on els homes cobraven més de la meitat de les dones, no hi havia sufragi femení i la dona s’encarregava de tot el que hi havia en casa, en canvi en l’actualitat l’únic que ha canviat és que la dona pot votar i que en alguns treballs, que són pocs, les dones cobren el mateix que els homes. En conseqüència d’açò en cal lluitar per açò perquè la gent el que vol és la igualtat i no que l’home estiga dalt de les dones i ni que les dones estiguen dalt dels homes.

  8. LUCÍA STONE

    La veritat és que aquest vídeo m’ha emocionat molt. Transmet molts sentiments (rabia, dolor, intranquil·litat, etc) perquè narra la història d’una dona que va ser maltractada.
    L’important d’aquesta cançó òbviament és el maltractament de la dona. Però fa molt com la transmeten, és a dir, com la canten, li posen sentiments. Molt bé diu un dels jurats, el millor de la cançó és la lletra. El que l’ha passat és que ha seguit la lletra i li ha transmet molt.

    Per al meu punt de vista hi ha moltes dones que pateixen maltractament. El pitjor de tot això és que poques done s’atreveixen a posar fi al problema o accions que pateixen de la seua parella. El maltractament que hi ha en l’actualitat per a mi és bastant alt. Segurament cada dia se sap que hi ha més de mil dones maltractades. El maltractament es pensa que solament és la típica persona que pega a la seua dona, també està la persona que insulta, això és maltractament psicològic.

    Una altra cosa que també estic donant-me compte és que els adolescents també són maltractador, però no en un alt nivell, em referisc a; quan el típic li diu a la seua novia, que perquè va amb eixe amic, o que no vaja amb eixa falda, o qualsevol pensament que tenen que li diu a les seues novies. El problema és que les xiquetes, li fan cas, perquè estan la majoria super enamorades i no s’adonen que el que estan patint és un maltractament.

    Per a finalitzar el comentari, la majoria dels maltractadors jo crec que sorgixen, per una mala vida que haja tingut la determinada persona o els pensaments i opinions que té sobre l’amor i per l’adolescència, perquè si a un xiquet el pares des de xicotet, entén que el que fa està mal i ha d’aprendre a comportar-se d’altra manera.

  9. Òscar Campoamor

    Hola bona vesprada, el meu nom és Òscar Campoamor i hui vaig a parlar sobre l’entrada anomenada un rap contra el masclisme. En aquesta ens posen el vídeo de l’actuació en el programa Factor X, el qual tracta de la recerca de talents musicals. El rap parla del maltracte de la dona, de la història que porta cada dona maltractada.

    Primer parlar que els rapers el volien aconseguir era que la seua cançó donara força a les dones i amb l’ajuda del 016 posar-li fi al maltracte de dones. Aquesta actuació del reality-show va tindre molt bona qualificació tant com part del públic, com del jurat d’aquest. Aquest rap com va dir el jurat en algunes parts em donava rabia i tristesa.

    En la meua opinió crec que aquest rap pot trencar amb el silenci de moltes dones, i també d’hòmens perquè no assoles les dones són les que de vegades necessiten ajuda i no saben com demanar-la. La veritat que aquest rap està molt bé, parla tant de la seua opinió sobre els agressors I sobre la situació d’una dona anomenada Marta.

    Finalment dir que el maltracte és un tema molt seriós en aquesta època en la qual vivim i que no s’hauria d’acceptar, tant dels hòmens a les dones com de les dones als hòmens. Aquest rap vull jo que passe fronteres i que li faça recapacitar als agressors i als que són agredits perquè estiguen amb la boca tancada, que existeixen més eixides i que no a soles has de deixar-lo passar.

    En conclusió crec que aquesta part dels reality-shows ens mostra com en realitat la gent pensa, I com volen expressar la seua opinió en aquest vídeo en forma de rap, però podria ser en forma de dibuix, en forma de cançó o inclús de llibre o test. Amb el que vull dir ara és que la gent s’hauria de adonar del qual passa en realitat amb el masclisme i tot el que provoca aquest.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s