Veig, sent, em pregunte…
Formació de l’Observatori de la Convivència per part de l’ONG Jóvenes y desarrollo
23 de gener de 2018
Assistència del total de 28 cursos: 21 alumnes. 1A (3), 1C (2), 1D (2), 1E, 2A, 2D (3), 2F, 3B, 3C, 4A (2), 4B (3), 2nBatH, 2nBatC.
Comencem la dinàmica a la biblioteca imaginant que és un museu ple de quadres. Cadascun d’aquests representa una escena i l’alumat ha d’anotar en un full: “Veig”, “Sent” i “Em pregunte” a partir de les imatges.
Una vegada fet això, per grups de 5 persones de diferents cursos, es posen en comú les anotacions, i en trien les cinc més destacades.
A continuació, han de pensar un hashtag per a cada imatge i, mentre l’enganxen al quadre corresponent, van explicant a la resta de grups les idees més destacades.
Alguns dels hashtags són:
- #Integració. És necessària per a no marginar els/les companyes.
- #BulismoyRaciling. Es tracta d’un joc de paraules a partir de bullying i racisme. Les preguntes més repetides són: per què fa això la gent?, per què no es pregunten si els agradaria que els ho feren. També es comenta que les xarxes socials intensifiquen el bullying.
- #LágrimasTrasLaPantalla. Es comenta que darrere de la pantalla, la gent és molt valenta i posa coses que en directe no diria.
- #SiEsAmorNoEsControl. És un hashtag aplicat a les relacions de parella en les quals ha d’haver respecte i confiança, no control.
- #CryingAroundTheWorld. #ElMónPlora. #Autodestrucció. Es parla de la sostenibilitat, de la petjada ecològica… i s’apunta que cal intentar deixar un món igual o millor per als que vindran.
- #EliminemFronteresComplimSomnis. Aquest hashtag fa referència a una imatge amb persones immigrants que no són ben rebudes els països als quals acudeixen per a poder viure i acomplir els seus somnis.
- #AceptacióSocial. A partir d’una imatge on hi ha unes adolescents fumant, es parla de la immaduresa, de les inseguretats, del desig de ser igual a altres, del desig de “normalitat”, que ens porta de vegades a actuar d’una manera en la intimitat, i d’una altra de diferent davant de les amistats.
- #TotsElsColors. Aquest hashtag és una petició d’acceptació de la diversitat.
- Etc.
Després de la dinàmica, la formadora explica que l’ONU s’ha marcat uns objectius per a intentar solucionar els problemes dels diferents països que la conformen. I per a saber si els problemes se solucionen, hi ha observadores i observadors que tenen com a missió veure si els objectius s’acompleixen. De la mateixa manera, nosaltres hem de marcar-nos també uns objectius de sostenibilitat a l’Isabel de Villena i observar si s’acompleixen. I si no és així, posar en marxa les mesures adequades per a aconseguir-ho.
En primer lloc ens hem de fer preguntes:
- Quins problemes ens afecten al centre?
- És l’Isabel de Villena un institut discriminador?, masclista? racista?…
Després de prendre la temperatura al nostre centre, han de triar un problema que destaque. La formadora reparteix un full perquè treballen amb el problema elegit per a la propera sessió.
Problemàtica elegida
- Quin problema hem elegit?
- Per què ens preocupa?
- Causes (enumerar les principals causes que originen aquest problema)
- Conseqüències
- Notícies (investiguem sobre el problema)
- Trobem aquest problema en el dia a dia del nostre institut? En quins moments? Quines són les actituds?
Tanquem la sessió després de quasi dues hores de treball ben interessant.
Vull agrair a totes les persones que formen l’Observatòri de Convivència que estiguen pensat i fent aquestes coses. Em donen esperança de que el nostre institut siga un trocet del mon menys injust i mes lliure per a totes i tots . Gràcies observadors i observadores . Animeu als alumnes dels cursos que no han participat a acodir a la reunió i implicar-se .
Me pareix molt be lo de mediació i observatori. M’agrada perquè fan raonar a la gent de no fer coses roines.