La masculinitat tradicional

Aquests vídeos formem part de la campanya #HeForShe o #NosotrosPorEllas (2017) de la Comisión Nacional para Prevenir y Erradicar la Violencia en contra de las Mujeres (Conavim), de Mèxic. Ací podeu veure més vídeos.

El model tradicional de masculinitat és limitat i condueix a la discriminació, al control i, eventualment, a la violència contra les dones i contra altres hòmens. Durant anys els hòmens han après que han de ser forts i que no han de plorar, la qual cosa converteix l’homofòbia o els comportaments violents en naturals.

Aquesta campanya vol demostrar que hi ha moltes més i millors formes de ser home.

Anuncis

8 comments

 1. Daniel Goldman (1er Batx. Cien.)

  #Nosotrosporellas és una iniciativa que, a més d’ajudar a les dones evitant la violència masclista, també lluita pels hòmens diferents dels models tradicionals que pateixen per aquesta indiferència.

  Són tres vídeos els que ens mostra l’entrada, on es poden veure tres clàssics estereotips masculins: el contacte entre hòmens equival a atracció sexual; l’home no participa a les llavors de casa; i l’home no plora ni mostra els seus sentiments. La iniciativa vol ensenyar que realment no passa res per incomplir aquestos estereotips. No tots els hòmens som igual, i per tant, no hem de seguir els mateixos models. Si un home vol plorar i expressar les seues emocions, pot fer-ho sense ser criticat. Si un home té contacte amb un altre, cal que es veja com un acte natural, i no d’atracció sexual. I l’home no pot pensar que per treballar ja ha fet tot el que havia de fer; també cal ajudar a casa.

  Personalment, pense que és una iniciativa molt necessària perquè vivim en una societat molt estereotipada, què no permet diferents tipus de comportaments. Això, com diu a l’entrada, pot acabar amb accions masclistes, les quals provoquen la mort de moltes dones, i per això, aquest és un problema global, per als dos gèneres, i l’hem de lluitar tots.

 2. Raul Becker

  Aquests vídeos formem part de la campanya #HeForShe o #NosotrosPorEllas (2017) de la Comissió Nacional per a Prevenir i Erradicar la Violència en contra de les Dones (Conavim), de Mèxic. Els tres vídeos tenen en comú que presenten un model de masculinitat tradicional i el seu objectiu és canviar-lo.

  Per exemple en el primer vídeo podem veure que el jove estant al metro en frenar es xoca amb l’home del costat, en el model tradicional, l’home s’enfada perquè un altre home sense voler li haja fet mal i té per vergonya que pot pensar la gent, llavors arriben a barallar-se.

  D’altra banda en el segon vídeo presenten a un home de família on ha tingut un dia llarg de treball, on pel seu lloc la dona ha d’estar a casa, la família ho rep i han d’ajudar-lo a fer que descanse i es relaxe. Aquí veiem un cas claríssim on això cal canviar-ho l’home també ha d’ajudar a la família, ja que la dona de segur també tindrà feina, o només el simple fet que aquest estiga més en contacte amb els fills i l’entorn.

  I finalment en l’últim vídeo apareixen diferents situacions on l’home ha de comportar-se d’una manera, per exemple s’enganxa amb el martell al dit i l’home no es pot queixar, o també que un nen no puga plorar. Doncs no ha de ser així, cada persona és com és i tots som diferents, alguns més sentimentals altres més forts emocionalment, però si el nen plora perquè la pilota se li ha trencat que plore no s’ho poden prohibir perquè siga home.

  La meua opinió he de dir que aquests models de masculinitat tradicionals hem d’anar destruint-los perquè cada vegada la nostra societat avance i puguem conviure tots més relaxats i feliços.

 3. Claudia du chatelet i Helena Becker

  Hola, volem comentar aquests tres vídeos sobre el canvi que suposa per als homes la nova masculinitat, ja que la majoria està acostumada a la tradicional. Al primer es mostra distintes formes sobre com els homes poden començar a canviar el seu pensament i les seues accions. Per exemple: deixar a banda els prejudicis i la violència verbal o física (com la violència de gènere, que naix de la idea d’una certa superioritat dels homes sobre les dones). Al vídeo es diu que no és necessari fer una demostració de força cada minut del dia per a semblar que ets «més home», i és cert. No per ser més fort o més valent eres més home. Cada u és com és i hem de llevar-nos del cap la idea sobre que el fer de ser home significa tindre eixes qualitats.

  Al següent vídeo es mostren les diferències dels dos tipus de masculinitat. La tradicional ens mostra que l’home sempre vol tindre l’última paraula i ser l’amo i el suport de la casa, i per aquest motiu vol que estiga tot fet quan arribe de treballar per poder descansar. La nova masculinitat ens mostra que els homes poden –i haurien de– fer les tasques de casa i criança dels xiquets.

  A l’últim vídeo es diu que els homes no deuen amagar el dolor o demostrar la seua valentia de manera que la seua salut estiga en risc. Però com diu el vídeo, mostrar dolor no significa debilitat sinó que és “reconèixer les limitacions físiques i la necessitat d’ajuda’’.
  És molt important que reconeguen que pateixen dolor i que compartisquen les seues emocions, fer això ajudarà a millorar la relació i la comunicació amb les altres persones del seu voltant.

 4. Edu Davinson

  Aquests vídeos pertanyen a una campanya anomenada #HeForShe impulsada a Mèxic per la Comissió Nacional per a Prevenir i Erradicar la Violència en contra de les Dones. En aquests tres vídeos es presenten dos models de masculinitat. La masculinitat tradicional i la masculinitat moderna. La primera s’aplica a situacions una mica controvertides en les quals durant molts anys, l’home ha hagut d’actuar d’una manera més “valenta” respecte a la dona. Aquest tipus de masculinitat s’intenta canviar a la masculinitat moderna, la qual entén que en aquestes situacions, l’home pot actuar perfectament igual que una dona sense cap tipus de preocupació pel que puguen dir o pensar.

  En el primer vídeo observem que un xic que es troba en el metre, xoca amb un altre home en frenar el tren. En el model tradicional, el xic jove passaria vergonya perquè el contacte físic amb un altre home s’atribueix a un afecte íntim i perquè la gent ho miraria estranyament. D’altra banda, l’home reaccionària d’una manera agressiva per a demostrar que ell és suficientment forta i que no permet que els homes se li acosten. No obstant això, en una masculinitat moderna, no passaria absolutament gens, i tot continuaria igual.

  En el segon vídeo, apareix una família on l’home té un comportament de masculinitat tradicional. En aquesta família, l’és l’amo de la casa, el que mana sobre tots i el que es mereix un descans després de treballar. En canvi, en una família on l’home adopte una masculinitat moderna, s’estrenyeren llaços, es compartiran les tasques de casa i s’intentaran resoldre els problemes conjuntament.

  Finalment, en el tercer vídeo veiem que a causa de la masculinitat tradicional, els homes hem sigut criats per a no plorar en diverses situacions, com per exemple, quan et fas mal, quan et trobes malament i no vas al metge, o fins i tot a no aparentar temor quan vas a fer alguna cosa que t’ho produeix. En un comportament modern, l’home accepta la seua por cap a una cosa, accepta quan necessita ajuda dels altres i sobretot, aprén a plorar i a expressar les seues emocions sense cap tipus de prejudicis.

  Aquests vídeos són un gran exemple de com cal intentar canviar la societat a millor. Necessitem una societat més unida, diversa i respectuosa. Una societat que no tinc prejudicis davant aquestes situacions, i sobretot que ajude en moments complicats per a uns altres. Gràcies a vídeos com aquests, molta gent pot prendre exemple i començar a intentar millorar un mateix, i en conjunt.

 5. Raquel Holley

  Bon dia, hui comentaré l’entrada “La masculinitat tradicional”.

  En aquesta entrada hi ha tres vídeos diferents, vídeos que formem part de la campanya #HeForShe o #NosotrosPorEllas (2017) de la Comisión Nacional para Prevenir y Erradicar la Violencia en contra de las Mujeres (Conavim), de Mèxic,
  on ens ensenya tres tipus de masculinitat tradicional. El primer és la masculinitat amb altres hòmens on ens conta com, tradicionalment, els hòmens no es poden tocar entre si, ja que això crea un clima d’estrès i incomoditat, i acaba d’una manera violenta per demostrar qui és més home. En el segon vídeo es tracta la masculinitat a l’àmbit familiar, ja que sempre s’ha que l’home és el cap de família i per això es limita a treballar i a “portar a família pel bon camí”, deixant a la dona la resta de coses, com tractar amb els fills o fer les tasques de la casa. I en el tercer vídeo ens conta la masculinitat respecte al dolor. Tradicionalment es té la idea que l’home que mostra el seu dolor, o les seues emocions, és menys home.

  Al final de cada vídeo sorgeix la “nova masculinitat”, una forma de veure que tot això és molt antic i que hi ha canviar, que el contacte de dos homes és normal, que l’home pot ajudar en la casa també i que hi ha diferents tipus de famílies. I finalment, que el dolor és igual per a les dones que per als homens, i que sentir-ho és alguna cosa normal i es fa estar millor amb nosaltres i amb el nostre entorn.

  Jo pense que són vídeos molt reals, ja que aquesta masculinitat tradicional, en molts casos és la culpable de la violència a les dones i a altres hòmens. Per això cal reciclar-se i canviar aquesta forma de pensar, fer una societat millor i veure d’una vegada que l’home és igual que la dona.

 6. Sergio Anthony (1BatxC)

  Hui comentaré aquesta entrada anomenada «La masculinitat tradicional», on apareixen tres vídeos que formen part de la campanya #HeforShe de la Comisión Nacional para Prevenir y Erradicar la violencia en contra de las Mujeres.

  En el primer vídeo, ens parla de la masculinitat tradicional. Ens posa un exemple: la resistència a tocar a un altre home, encara que siga per accident.

  La masculinitat tradicional que ha sigut inculcada per aquesta societat masclista i sexista, fa que una situació com aquesta provoque estrés i incomoditat solament pel que vaja a pensar l’altre o la resta de la gent. En aquest moment, podem parlar del concepte de l’homosexualitat, no pel fet que un altre home t’haja tocat ja vages a ser homosexual.

  Per a solucionar aquest problema, cal deixar a un costat els prejudicis, la violència i les aparences. No és necessari fer sempre una mostra de força per a «paréixer un home».

  En el segon vídeo ens parla de la masculinitat en la llar. Primer ens ensenya que hi ha molts tipus de famílies, no solament la tradicional (pare, mare i fills) sinó que també hi ha altres famílies amb dos pares, dues mares, a soles una mare o a soles un pare.

  També ens parla del repartiment de les labors de la llar. Tots els individus d’una família han de participar i no deixar tot per a la dona.

  L’últim vídeo ens ensenya que els homes també tenen sentiments. Aquesta societat ha inculcat que els homes han de ser forts i que no han de plorar. Molts homes creixen creient que no han d’emmalaltir i han de suportar el dolor i per això no posen atenció a la seua salut.

  Expressar dolor no és un símptoma de debilitat i reconéixer que estàs malalt i compartir les teues emocions millora la salut.

  La meua opinió és que m’han agradat els vídeos, ja que són molt didàctics i visuals. També m’ha agradat la campanya, ja que lluita contra la violència masclista i contra els estereotips i prejudicis que hi ha en aquesta societat.

 7. Andrés Goldman

  En aquesta entrada podem veure 3 vídeos diferents.

  En el primer vídeo veiem com 2 homes estan en l’autobús i al frenar l’home de l’esquerra xoca amb el de la dreta i el de la dreta creu que la gent pensa coses d’ell i es cabreja amb l’altre. Però hi ha una segona escena que s’anomena Masculinitat Moderna i ací no es cabregen ni res perquè els dóna igual el que pensen.

  En el segon vídeo veiem un home que és molt vague i després mira a la finestra i es dóna compte que no passa res si el lava els plats i no la seua dona.

  En el tercer vídeo veiem que els homes no ploren i que no senten dolor (que en veritat s’ho estan aguantant òbviament) i al final se li cau una bola i es posa a plorar perquè dol molt.

  La meua opinió és que és una tontería no plorar o no queixar-se del dolor per ser home, perquè si et trenques el peu es normal que et dola i no enganyaràs a ningú no queixant-te i dient que no t’ha dolgut.

 8. Lucía Byron

  El concepte de masculinitat tradicional es refereix al model d’home que la societat ensenya, el qual promou la posició social dominant dels hòmens, i la posició social subordinada de la dona.

  Des que són xicotets als xics els els vist d’una manera evitant “colors de xiques”, se’ls ensenya a no mostrar els seus sentiments, a no queixar-se o mostrara vulnerables perquè això és una debilitat i la poden usar contra tu o la més típica; no plorar perquè plorar és de xiquetes i no de valents.Des del punt de vista d’aquesta masculinitat és normal que un xic s’expose situacions de risc, o demostre la seua força perquè és el que s’espera d’ell, ja que hi ha una idea que els xiquets han d’aconseguir eixa masculinitat perquè necessiten transformar-se en hòmens.

  Educar d’aquesta manera a un xiquet pot fer que se senta mal amb si mateix o insegur per no ser capaç de “ser home”, fer-ho més influenciable en els grups, sumir-lo en una depressió -ja que un home no necessita mostrar els seus sentiments- o en el pitjor dels casos que s’arribe al suïcidi. De fet en les estadístiques de suïcidi entre adolescents es va demostrar que el 80% havien sigut realitzats per barons.

  Per sort tot millora, com anomena en els vídeos estan apareixent més models de família amb els rols canviats i altres formes d’educar en les que es té en compte el negatiu de la masculinitat tradicional, ja que no és més home o més fort el que més mascle és, hi ha altres maneres de ser fort i molts altres valors que educar, que encara sort que estan començant a introduir-se en la societat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s