Els drets de tercera generació (Enganxa’t 2016)

L’equip de mediació de l’IES Isabel de Villena ha participat aquest 14 d’abril de 2016 en la nova edició de l’Enganxa’t que organitza l’IES Malilla, juntament amb equips de mediació d’altres instituts: IES Enric Valor (Silla), IES Benlliure, IES Enric Soler i Godes, IES Peset Aleixandre, IES Pere d’Esplugues, IES Ballester Gozalvo, IES El Grau, IES Sant Vicent Ferrer, IES Orriols, IES Tavernes Blanques, IES El Saler i IES Les Alfàbegues.

El tema d’enguany ha sigut els drets de solidaritat, i la xarrada ha estat a càrrec de Carme Boqué, reconeguda experta en mediació i en educació per a la pau. En la seua intervenció ha descrit l’evolució dels drets en paral·lel a la concepció de la pau. Al llarg de la xarrada ha anat desgranant la relació que hi ha entre aquests drets, l’educació per a la pau i la mediació. L’escenificació en directe d’una situació i uns quants contes molt exemplificadors (Sopa de pedres, La carrera de l’antropòleg, L’incendi del bosc…) han servit per a explicar la necessitat de convertir-nos en peacebuildings o constructores de pau. 

Després de la xarrada, les mediadores i els mediadors han plantejat diverses preguntes que Boqué ha contestat amb molta claredat. La participació dels equips de mediació s’ha completat amb l’elaboració d’un mural en forma de colom format per plomes decorades per tots els centres amb textos sobre el tema proposat.

Algunes frases de Boqué que destaquem són:

 • «Es necessiten les mateixes pedres per a erigir una torre que per a construir un pont»
 • «Quin món deixarem als nostres fills? Quins fills deixarem al nostre món?»
 • «A Europa li falta un poc d’Àfrica»
 • «Has de dir el que penses i fer el que dius»
 • «Fa falta més feeling i menys bullying»

Els conceptes que s’han explicat en la xarrada són:

 • Drets de primera, segona i tercera generació.
 • Peacekeeping, peacemaking i peacebuilding.
 • Justícia retributiva (qui la fa, la paga) i justícia restaurativa (inclou la mediació i la reparació del dany causat).
 • Pau negativa (absència de guerra) i pau positiva o activa, que busca la justícia social.

I una recomanació: el curt Binta i la gran idea

Relat de l’experiència fet per Pau i Alejandra, de 2n d’ESO

El dia 14 d’abril de 2016, cinc companys de mediació (Pau, Alejandra, Eva, Mireia i Teresa) anàrem a l’IES Malilla a un encontre de mediació. Al arribar, un xiquet ens va demanar les plomes que havíem pintat abans amb una frase referida a la pau. A l’encontre hi vingueren alumnes de mediació de 15 instituts.

La xarrada la va fer Carme Boqué, una professora experta en mediació. Aquesta dona va fer la seua exposició mostrant-nos un Power-Point que tenia a vore amb la pau i amb els DDHH de les 3 generacions i també va parlar de la mediació. Com a exemple, va demanar voluntàries per a fer una interpretació on Carme Boqué anava al cine amb una amiga, però passejant es trobava amb una altra amiga. Varen repetir l’escena 3 vegades:

 • La 1a vegada, no presten atenció a la xica que anava amb ella al cine i aquesta se sent sola i marginada.
 • La 2a vegada, Carme presenta a l’amiga però després continua fent més cas a la nova que es troba.
 • La 3a vegada, Carme pregunta a la nova amiga si vol anar al cine amb elles, i així totes estan encantades.

Boqué explica que la mediació és un pont entre espais, temps i persones. I conta la història d’un antropòleg que va posar una cistella de fruita a 1km de distància d’una aldea africana i va cridar uns xiquets per a proposar-los una carrera, i el que arribara abans s’emportaria la cistella a casa. Aleshores els xiquets s’agafaren de la mà i anaren tots junts cap a la cistella. Ell, sorprés, va preguntar: “Per què aneu tots junts?” I tots van respondre: “Creus que tenint aquest menjar no el compartiríem?”

I Carme va dir que els xiquets de l’aldea representaven aquestes paraules africanes: “Ubuntu, Nigubuntu, Negabuntu” que signifiquen “compartir, empatía, humanitat…”.

Al final vam fer preguntes i vam finalitzar amb una foto dels representants d’aquest institut.

 

One comment

 1. Retroenllaç: Ies Enric Valor Silla

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s