A mi m’han fet bullying i jo també n’he fet

Reaccions (anònimes) d’alguns adolescents després de vore el reportatge Bullying (Roser Oliver i Lluís Armengol, 30 minuts, TV3, 2015)

Deixa la teua experiència en els comentaris!!!

A mi me han hecho bullying. Un día una amiga mía me empezó a insultar. Yo quería saber por qué me insultaba hasta que llegué al punto de decírselo a los profesores. Ellos actuaron, pero ese dolor de no saber por qué me lo había hecho, por qué me había insultado, dejó cicatriz y aún hoy me encantaría saberlo.

A mi me han hecho bullying. Me han llamado gorda y empecé a adelgazar. He hecho también bullying a una de mi clase, pero no soy la única. El video enseña que los que sufren el bullying no ven divertido que se lo hagan, pero en cambio los que insultan sí porque se sienten superiores. También enseña que parece un juego, pero que no lo es porque no tiene nada de divertido. Hoy en día ya sacan insultos hasta de una tontería, y todo para divertirse.

Jo crec que els que fan bullying són els més covards. Yo he hecho bullying sin saber cómo se podía llegar a sentir esa persona y, sinceramente, al pensar en lo ocurrido me siento mal. Y antes de eso recibí bullying por parte de dos amigas.

Jo i la majoria de la meua classe hem fet bullying, però no hem pegat a la gent, sols hem insultat.

La majoria de la gent que conec, inclòs jo, han fet bullying però no tan fort com el que hem vist al vídeo, però sí que han insultat a una persona en especial que no diré. Jo em penedisc del que he fet encara que no siga tan fort.

Durante casi toda la primaria, mis compañeros de clase se metían conmigo y me insultaban, y puedo comprender perfectamente como se sentían las personas acosadas del video; pero lo que no alcanzo a comprender es al chico que dice que les perdonaría. Yo ahora voy a clase con varias de esas personas que me insultaban o que simplemente se quedaban calladas y mirando, y lo que he sido incapaz de hacer en estos años ha sido perdonarlos porque sé que no han cambiado y que aunque no me lo hagan a mi se lo siguen y seguirán haciendo a otras personas, aunque no sea de una manera demasiado visible. Yo, después de la primaria, he visto cómo han seguido acosando a otras personas durante estos años.

Me ha impactado la reacción de la niña que se tiró por el barranco. Nunca había pensado que el bullying pudiera hacer tanto daño.

Yo tengo una amiga a la que le hacen bullying pero no se da cuenta. Se burlan a sus espaldas. A veces les he seguido el rollo, pero siempre, cuando puedo, la defiendo. Muchas veces insulto a la gente, pero siempre lo hago de una forma simpática y, si les ofende, dejo de hacerlo.

Una vez le puse un mote a una niña, pero no lo hice queriendo; lo dije como una broma y, a partir de ese mote, la gente empezó a llamarla así.

Cuando yo era pequeño, la madre de un amigo se suicidó por una depresión. Al día siguiente llegó a clase muy triste y fuimos a preguntarle lo que le pasaba. Se enfadó y nos lo dijo. Al cabo de unos años, unos compañeros le decían cosas sobre su madre para hacerle enfadar.

A mi me ha impactado cuando la madre de Carla contaba lo del fallecimiento de su hija. Pero también me ha impactado que el que hacía bullying se arrepintiera de lo que había hecho, y también cuando se sentía superior si pegaba a alguien.

Jo mai en la meua vida he fet bullying ni me l’han fet. En el vídeo es veu com a un dels xics li fan bullying, però els agressors ho fan per a sentir-se superiors, encara que l’únic que fan és fer mal als altres i, al final, són ells els inferiors i covards. Són mala gent i acabaran malament!!

Me ha impactado mucho lo que hace la gente que provoca bullying. No se dan cuenta del daño que hacen a las personas. También me ha impactado la historia de Carla que, como no podía más y tenía miedo de salir a la calle por todo lo que le hacían, tuvo que suicidarse. Hacer bullying puede provocar enfermedades y a mucha gente le puede hacer mucho daño.

Fa uns anys vaig vore una situació de bullying a una xiqueta de l’institut. Li deien de tot sobre el seu físic, el país d’on provenia… i, si parlaves amb ella, també t’insultaven a tu. Fins que un dia la van seguir a sa casa i sa mare es va adonar de la situació. Varen passar dos cursos seguits assetjant-la fins que van parar.

9 comments

 1. Nerea Roussel i Noelia West

  Hola, som Noelia i Nerea i anem a comentar el vídeo de “a mi m’han fet bullying i jo també n’he fet”.
  Si que es veritat que hi ha molta gent que quan es veig superior que altra persona, comença a atacar-la per tots llocs i com més sap i on més pot.
  Per sort, a nosaltres no ens ha passat això i esperem que no ens passe mai, perquè eixa experiència de sabre que has pogut suïcidar-te per coses com eixa i que en eixos moments penses: ojalà i algun dia el tornen a ells el que ens han fet a nosaltres.
  I si alguna vegada ho has fet tu, supose que per una part et sentes bé per soltar tot el que tens dins de tu, però també et pots sentir mal perquè et dius: jo em pose en el seu lloc i li estarà sentint molt mal; però esque no ho pots evitar, tens tanta ràbia d’algo o que hajas tingut algun problema que reacciones així i fent mal a les persones sense que et dones conta, i en persones que a lo millor ni se’l mereixen.

  Normalment, són les persones que han tingut un problema familiar, com al xiquet que als tretze anys s’havien separat els seus pares, i de vore als xiquets que eren molt més feliços que ell i que ho feien tot molt més millor, ell es sentia inferior i necessitava descarregar tot el que tenia dins; però esque també sapiguem que eixes persones no se’l mereixen, però quan et trobes així, ho fas sense pensar-ho dues vegades.

  El que ni ha que fer quan et passen coses així, és no fer cas i si et diuen algo, plantar-li cara per a que sàpiguen que en tu no es deuen de metre, i que si van de un en un diguen-les coses i tots li plantaran cara, no hauria bullying ningú; i a lo millor, com diu el xiquet del vídeo, si al que li han fet això li haguera plantat cara, no sabria que fer perquè no té motius per a fer-li ni per a dir-li res i es sentiria com més merda todavía.

  Bon matí, us vulguem la cagona i la mangante<3.

 2. Maria Becker

  Em pareix massa fort, tant qui ho fa com qui rebeix. És important que qui fa bullying s’adone del mal que fa. Qui rebeix no pot fer més que suportar o ficar-li cara però tenen massa por de tot, del que puga passar, de demanar ajuda, i fins-hi tot de no tindre ajuda quan tothom ho veu i a més a més els que li fan mal són un grupet perquè es senten més forts junts ja que al ser molts estan protegits. Per tant pense que els de fora tindríem que estar atents i adonar-nos del que passa i ficar-li solució . Les mares del vídeo han donat el seu punt de vista i es que per a una mare, sabre que al teu fill o filla li fan això i pensar que ets la culpable perquè no tas preocupat per ell o ella o qualsevol cossa, però tu no tens la culpa, al teu fill o filla li donen por per a que no diguen res. La mare que el xiquet arriba a casa amb la fusta i li demana a la mare que li peque, per a ella ha sigut molt xocant perquè penses, que ha passat? Què t’ha passat per a que demanes això?

  Hi han colatges que ja estan més atents i fiquen medis per a que no passen aquestes coses però uns altres no li donen importància i després passa lo de la xiqueta que es suïcida, hi ha que ficar remeï a eixes coses. A costa d’això en el carrer acosen també per això hi ha que dir-ho si t’ho fan per molt por que tingues, afronta-ho i dis-ho per a que et puguen ajudar.

 3. esther roussel

  Aquest vídeo tracta sobre persones que han viscut i fet bullying.
  La meua opinió sobre aquest vídeo és que si les persones han viscut el bullying, per quines raons ho feien a altres persones? Tu no saps si ell va a saber llevar com tu o pitjor poden llegar a casos extrems com la idea del suïcidi. En el vídeo apareix que la gent es sentia mes important, tu creus que eres important per fa mal a una persona, fer que aquella persona patisca per la teua culpa,jo soc tu i no podria fer li tot açò. També posa que hi ha mes gent fent bullying tots el de una classe i que jo sepa en una classe els alumnes poden llegar a ser 20 prep 30 i que la gent no pegava sol insultava encara que no pegara lis paraules també dolen i algunes vegades poden doler mes que un cop. A mi del tot vídeo me a cridat la atenció la xiqueta que va a llegar a llançar-se prep un precipici per que no se atrevia a contar-li als demés el seu problema.

 4. ######rodrigo de burgos ######

  A mi m’han fet bullying i jo també n’he fet

  Hola.
  Aquest vídeo tracta de unes persones que estan sent entrevistades , per què les han fet bullying , havia altres persones que les han fet bullying i els també lo han fet i persones que han fet bullying.
  Primer parlarem de les persones que les han fet bullying . Ens van dir que era una experiència horrorosa despertar-se tots els dies anar a l’escola i que te insulten per qualsevol cosa , com per exemple tindre gafes, ser gros , ser fava, etc…
  Ara anem a parlar de les persones que han fet bullying i lo han patit. Els van dir lo mateix que han dit les persones que lo han patit, però els després de aquella experiència van dir que vam fer bullying per a oblidar tot lo que han patit i així unir-se al grup.
  I per últim anem a parlar de les persones que han fet bullying. Ells van dir que sols era una broma que no tenien que tomar-se aquestes coses tan a pit . ( Com ells no van patit bullying sols era una broma , però a l’ altra gent que ha fet i ha patit sols era per a unir-se al grup).
  Una xiqueta va dir que primer era els insults ,després les pintades en la taula, a continuació amagar treballs, deixar-me sola, i per últim per internet.

  OPINIÓ PERSONAL
  Jo crec que fer bullying es de ser un assassí , perquè en el vídeo conta que una xiqueta es va suïcidar per que li feien bullying.
  També hi ha que tindre empatia.

 5. Joan

  Aquest vídeo tracta sobre persones que han patit i han fet bullying.
  Anem a començar amb les persones que ho han patit, ells diuen que quant eren xiquets patien el assetjament escolar es a dir el bullying, en alguns casos finalment s’ha mare s’entera i ho soluciona, però en altres casos com el de Carla Diaz amb assetjament en Internet i en el col·legi decidien suïcidar-se. Un dels xics del vídeo volia que s’ha mare li pegara amb un pal per a que s’acostumara al dolor que li fan diàriament.
  Jo crec que ells al final no tenen ganes de anar a l’escola.

  Ara vaig a parlar sobre els assetjadors, ells assetgen a les seues víctimes per a sentir-se mes forts i superiors als demés per problemes familiars, perquè abans l’han fet bullying o hi han altres casos en el que assetgen per gust. Alguns de ells el han metit en un «reformatori».

  La meua opinió es que tendríem que ajudar a ells que el patissen més.

 6. Rubén Du Chatelet

  En aquest vídeo es pot veure diversos casos de bullying, però com que no he tingut temps de visualitzar-lo completament, vaig a comentar les referencies de persones anònimes respecte del bullying que ells mateixa han patit o han fet.

  Hi ha comentaris de gent que ha patit bullying i per això ho ha fet, altres que ho han patit i han sigut incapaces de fer-ho cap a altres persones perquè saben el que és viure una situació com aquesta, però fins i tot i a un comentari que m’ha impressionat molt, i el que diu que “Jo i la majoria de la meua classe hem fet bullying, però no hem pegat a la gent, sols hem insultat.” Hem pareix que aquest comentari és una mena de justificació, espere que la persona que l’ha fet no ho haja fet a propòsit. M’agradaria dir que el «sols hem insultat», o «jo no he fet res, però ho he vist» no és una justificació davant d’una situació de bullying.

  El bullying, per definició, és qualsevol assetjament psicològic i/o físic cap a altra persona de manera continuada. Una persona que no fa res, és igual de culpable que la persona que insulta o maltracta per què qui pateix una situació d’aquestes necessita l’ajuda de les persones que l’envolten, no una mostra de indiferència davant del bullying.

 7. Retroenllaç: Els punys no parlen 2014-15 | Els punys no parlen
 8. Àngel Mott

  En aquesta entrada hem pogut veure les reaccions d’uns adolescents quan els mostraven situacions de bullying. L’assetjament escolar és un problema que es sols donar en l’època de l’adolescència. El problema que es done en aquesta etapa de la vida és que les víctimes estan en una època de trastorns i en la majoria dels casos ni ells mateixos s’entenen. Ocasió que aprofiten els assetjadors per a insultar-los i com les víctimes no estan bé psicològicament s’enfonsen i pensen que si els diuen eixes coses és perquè tenen raó. Les víctimes pensen que són ells els que tenen el problema quan en realitat els que tenen el problema són els assetjadors. Aquests són ser persones que solen tindre alguna carència, siga afectiva o mental, i que per a sentir-se importants i estimats necessiten insultar a algú perquè la gent li faça cas. I en realitat no és que els estimen i per això no actuen sinó que la gent els té por i per això no fan res.
  És molt difícil solucionar-ne aquest problema però jo en pense que eixa gent que té carència d’afecte la societat hauria de donar lis eixe afecte abans que es converteixen en assetjadors.

 9. Nadir Davidson

  Al vídeo de l’entrada, es poden veure diversos casos de bullying; aquesta situació és molt dolorosa per a la víctima encara que a vegades no ho expresse, el pitjor de tota la situació és quan la víctima no actua, el que causa que el agresor es senta fortíssim, el que li agradarà i a la seua vegada no actúe.
  Baix el vídeo, hi han una espècie de testimonis curts sobre el bullying fets per diferents persones parlant en castellà i en valencià. Algunes persones diuen que ho ha petit, però que també ho han fet, el mitjor de tot això és que ara estén arrepentits i que se senten mal per haber-ho fet.
  Jo personalment no he assejat ningú però crec que a vegades he ofés algú amb algún mot i coses així, però al menys quan els molestava jo deixava d’anomenarlos així i els demanaba perdó.
  El bullying no és una cosa que u vull que li ocorra, així que anime als joves que anen a llegir aquest comentari a posar-se en el lloc d’una persona assajada i que recapacite ja que a ningú li agradaria estar en eixe lloc. Parle des de la experiència.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s