Anselmo ens ensenya els missatges jo (sessió 5)

Acta de la cinquena sessió de Mediació

21 de gener de 2015
Persones Assistents: 31

25 alumnes. 1A (8), 1B (5), 1E (2), 2A (3), 2B (1), 4tA (4), 4tB (1), 1r BAT (1). 6 professores: Anna Frias, Pilar Soto, Rosa Sanz, Cati Machado, Pilar Bueno i Rosa Sanchis.

Horari: 15.00 h a 17 h

Lloc: Saló d’actes.

Ordre del dia:

  • Participació en l’XI Trobada d’alumnat mediador
  • Els missatges jo

Desenvolupament de la sessió:

En primer lloc, llegim l’entrada que parla de la nostra participació en l’XI Trobada d’alumnat mediador, a l’IES Benlliure, i l’alumnat que hi va anar ens relata la seua experiència. A tots els va agradar molt i destaquen la gran quantitat de persones mediadores, més de 600, la novetat d’haver pogut utilitzar els mòbils durant la sessió, l’interés de conèixer altres joves i el treball en grups amb professorat i alumnat de diferents centres.

A continuació, veiem un fragment on el cavall Anselmo ens explica una fórmula màgica que té com a objectiu fer que tornem a ser amos i ames de les nostres emocions.

La por, la tristesa, l’enuig, el dolor, la gelosia, la vergonya… són emocions que solem sentir quan tenim un conflicte. Però aquestes no desapareixen si el que fem és parlar només de l’altra persona, responsabilitzant-la de tot el que ens passa.

Es tracta d’una fórmula màgica que ens fa contar el conflicte des de nosaltres, ja que no parlem de com són les altres persones, sinó de com ens afecta el que ens fan.

Les titelles ens expliquen la fórmula d’aquesta manera:

Quan    Nom     Jo em vaig sentir    Necessite o vull

El porquet Lucio explica el que li passa, segons aquesta fórmula, i relata: “Yo me enojo con César cuando me dice gordo, pelado y sucio.” i afegeix: “¡César! cuando me dijiste esas cosas horribles, yo sentí mucha pena y enojo, y necesito que me pidas disculpas”. I César conta: “¡Lucio!, cuando te ofendiste por mis chistecitos, sentí rabia y pena, y necesito que entiendas que no te quise ofender porque yo soy así, bromista, y me gusta divertirme, y no quiero que me digas que me voy a quedar solo porque me siento muy mal.”

Anselmo felicita el porquet i el llop i explica que hi ha una trampa en la qual poden caure i és dir el perquè de les nostres emocions parlant de l’altre i no de nosaltres. Un exemple de frase trampa seria si el llop diguera: “Yo me enojo y me pongo triste porque es un chanchito peleador que me dice cascarrabias y que me voy a quedar solito.”.

En la fórmula màgica només es pot dir per què estem tristos, enutjats, gelosos… si parlem de nosaltres. Per exemple César conta: “Me siento enojado y triste porque soy un lobito que sufre mucho cuando se queda solito, porque soy muy miedoso y, además, de chiquito todos los animales del bosque me dejaban solo y me decían que era torpe para jugar.” I el porquet explica: “Me enojé con el lobito porque soy muy, pero que muy sensible y hago esfuerzos para tener buen olor, pero no puedo, no me sale, y es que me gusta mucho jugar en el barro y, encima, que me diga que soy sucio, con lo que me cuesta estar limpito… me da mucha tristeza. Los demás animalitos siempre me lo han dicho pero ellos no me importan; pero que te lo diga un amigo…”

Després de vore el vídeo, ens posem en grups i practiquem a contar problemes utilitzant la fórmula màgica. Després d’una estona, fem cercle i ho comentem. D’entre les idees exposades, destaquem que els missatges jo poden ser utilitzats en la vida quotidiana i també en les mediacions, però no són fàcils, tot i que si tot el món els utilitzara, hi hauria menys conflictes.

Ens acomiadem ajuntant les mans en rogle i felicitant-nos per la feina ben feta.

Material de la sessióEls missatges jo o missatges en primera persona

One comment

  1. Retroenllaç: Els punys no parlen 2014-15 | Els punys no parlen

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s