La violència en la parella

ciclo_violencia

La violència és un iceberg. En la punta veiem les dones assassinades; més avall hi ha el maltractament físic i el psicològic.

Maltractament psicològic. El control i la gelosia són maltractament psicològic. Identificar aquest tipus de maltractament no és fàcil; però és important recordar que precedeix el maltractament físic. Si no és necessari, els xics que maltracten no arriben a les mans; però si no aconsegueixen que les xiques els facen cas, la violència, en lloc de disminuir, augmenta.

Masclisme. Els xics maltractadors són masclistes i creuen que tenen dret als privilegis derivats de ser els mascles de l’espècie. Les xiques estan per acomplir els seus desitjos. Això els dóna dret a utilitzar la manipulació o la coacció, l’amenaça o la violència física, si els és necessària, per mantenir els privilegis. El xantatge emocional és també maltractament psicològic.

La violència masculina és natural. En general es pensa que els barons tenen dificultats per a controlar la seua agressivitat.

La violència és cíclica. Això vol dir que alternarà conductes violentes (fase d’explosió, precedida de la fase de tensió) amb conductes més o menys amoroses (fase de lluna de mel). Això fa entrar la xica en una espiral d’on és difícil eixir. Algunes xiques, educades des de menudetes per a fer-se càrrec d’algú (i entrenades amb les nines per a veure i cobrir les necessitats alienes) es prenen com a objectiu fer que els xics canvien. Jo aconseguiré que canvie! Això provoca que el seu centre siga ell i els seus problemes, i no ella. I li impedeix eixir del cercle de la violència.

Els límits. De vegades, la fusió, unit al model amorós tradicional, pot provocar que no es posen límits, que s’estiga disposada a fer qualsevol cosa per la parella, perquè no s’enfade, per fer-la feliç… I pot passar que l’altra persona abuse d’aquesta incondicionalitat. La disponibilitat total per a l’altre, unit al control que generalment aquest exercirà… són un camí segur que portarà a quedar-se sense espai personal. Quan una xica perdona i/o accepta acomplir la voluntat del xic, està posant-se en perill. I a això se li diu pràctica de risc emocional.

L’espai personal. Prendre consciència de l’espai personal i no envair l’espai de l’altre, reconèixer la individualitat i la llibertat pròpia i aliena i conjugar-la amb les pors, pensar les coses que volen compartir i les que no i arribar a acords, reflexionar sobre la importància de la qualitat sobre la quantitat, explicitar els malentesos… són aprenentatges emocionals imprescindibles per a les relacions. El model ideal de parella no seria el de fusió (que és insostenible), sinó el d’interdependència, en el qual els cercles només comparteixen una part de la circumferència.

Mites sobre la violència: només passa en famílies sense recursos; són hòmens alcoholitzats, drogoaddictes, aturats o amb estrés. Elles són dones adultes sense educació. O masoquistes (jo no aguantaria); han fet alguna cosa per provocar.

3 comments

 1. Sara González

  La violència de gènere últimament s’estan trobant casos de dones de 14 a 40 anys que han sigut violades i maltractades pel seu home, nòvio, pare…, és a dir, homes del seu entorn familiar i amics més propers, és dels casos més habituals o que més se senten en la televisió, radio o pàgines web.
  Jo crec que tindria que acabar la violència de genere i així que les xiques no sofriren més per maltracte o la violació.

 2. antonio

  pos yo estoi con el maxismo por que emn mi cultura gitana toooodos los hombre estan porencima de la mujeres las mujeres hacen las cosas de la casa y el hombre se ba trabaja asin que perdonarme chicas si su echo mal pero en mi cultura es asin

 3. José Luis

  Jo he patit maltractament psicològic per part d’una dona, i sembla que això no existeix. Sembla que la violència és només cosa d’homes, i no és gens cert.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s