Tipus d’homofòbia

 

QUÈ ÉS L’HOMOFÒBIA?

L’homofòbia és l’actitud hostil cap als homosexuals, ja siguen hòmens o dones. Se la pot considerar, junt amb la xenofòbia, el racisme, l’antisemitisme, etc., com una manifestació arbitrària que consisteix a assenyalar a l’altre com a contrari, inferior o anormal.

FORMES D’HOMOFÒBIA

L’homofòbia cognitiva té a veure amb les idees i conceptes que es manegen sobre les persones homosexuals. /…/ la visió que existeix de l’homosexualitat és sobretot una visió negativa i moltes vegades errònia, confusa, manejada basant-se en estereotips i associada a l’antinatural o amoral.

L’homofòbia afectiva està relacionada amb els sentiments de rebuig que afloren en determinades persones en haver de relacionar-se (o imaginar-se que ho han de fer) amb homosexuals. El rebuig pot ser al contacte físic, sentir incomoditat davant de persones homosexuals, o de mostres d’afecte en públic entre homosexuals. Aquestes actituds afecten especialment la visibilitat de les persones homosexuals.

L’homofòbia conductual està en connexió amb els comportaments cap a persones homosexuals. A nivell individual, aquests comportaments es poden manifestar en un ampli ventall de possibilitats, des del grau més lleu de l’acudit fàcil sobre “marietes” fins al més greu d’animadversió, expressat en l’agressió física.

A nivell institucional, igualment es poden trobar signes d’homofòbia, des de lleis que no contemplen la igualtat (quelcom que a Espanya, finalment, ja s’ha superat), missatges dels mitjans de comunicació, fins a violació de drets humans.

L’homofòbia externalitzada té molt a veure amb la tipologia anterior, perquè l’hem definit com aquella en què es donen conductes verbals i físiques (homofòbia conductual), així com emocionals (homofòbia afectiva) que puguen desembocar en algun tipus d’abús cap a les persones homosexuals.

L’homofòbia internalizada sorgiria, en part, arran de l’homofòbia cognitiva. Ja es va dir que aquesta última es referix a la visió negativa que de l’homosexualitat es té. Doncs bé, l’homofòbia internalizada o interioritzada és l’assimilació d’aqueixes imatges i missatges negatius rebuts en l’etapa de socialització d’una persona provinents de la família, col·legi, mitjans de comunicació, etc., i que afecten especialment les persones homosexuals per la contradicció entre aqueixos missatges rebuts i els sentiments viscuts en primera persona d’atracció cap a persones del seu mateix sexe. Les conseqüències que pot provocar en la persona homosexual poden ser una baixa autoestima, repressió de l’expressió i el sentiment d’afectes, etc.

Als principis anteriors se’ls poden afegir alguns altres suposadament més políticament correctes i condescendents com són els de veure l’homosexualitat com una malaltia de què les víctimes no es poden alliberar; o l’homosexualitat com quelcom tolerable, inclús “simpàtic”, però mai equiparable a la sexualitat verdadera.

 Font: Homofobia en el sistema educativo. COGAM.

4 comments

 1. elspunysnoparlen

  Notícia homòfoba de La Gaceta (22 de març)

  “Publican una guía sexual para sordos gays”

  http://www.intereconomia.com/noticias-gaceta/sociedad/publican-una-guia-sexo-para-sordos-homosexuales-20120322

  “Esta guía funciona como un semáforo’, indican en la primera página. Las recomendaciones se clasifican según tres colores: rojo, que significa ‘mejor no lo hagas’, amarillo que quiere decir ‘ten cuidado’ y verde que indica ‘adelante’. En base a eso, el manual promociona el sexo para sordos homosexuales. La guía alerta brevemente del contagio de las infecciones de transmisión sexual, para pasar a promocionar, de forma explícita –las imágenes pueden herir sensibilidades- la práctica de sexo entre personas sordas del mismo sexo (…) La Plataforma Madrid Educa en Libertad ha denunciado el caso en su página web y exigen que la Consejería de Sanidad de la Comunidad de Madrid ofrezca las explicaciones pertinentes. Quieren saber si se sigue subvencionando esta guía con dinero público, y si este tipo de educación sexual es la que se quiere impartir a los alumnos de 13 a 16 años dentro de los colegios sin informar a los padres. Además piden que se aclare si se trata de educación ‘afectiva’ o ‘pervertida’”.

 2. Àngels

  Quantes vegades hem escoltat un “xiste” burlant-se d’algun company o companya per la seva opció sexual? pel seu físic? per la seva manera de parlar o de vestir? Quan es burlen de tu no et fa gràcia, però quan afecta a un altre oblidem la crueltat i el malestar que puga causar, oblidem que la burla és violència. Per què callem o mirem a altra banda o fons i tot riem la “gracia”? Pot ser que ens agrada sentir-nos part de la majoria i la opinió dominant, encara que aquesta siga una opinió racista, masclista u homòfoba? he que si? Tenim por de ser diferents? On està la personalitat que ens agrada pensar que tenim? Si un grup d’amics es burla d’un homosexual o de qualsevol que és diferents, ens sap grue no riure “la gràcia”. De vegades he callat quan he escoltat un acudit que malparla dels immigrants, dels negres, d’una xica que està grossa,de lesbianes, de feministes … perquè m’ha fet por que pensaren que jo era una antipàtica, que no tenia sentit de l’ humor. Però la veritat és que després he sentit vergonya de que m’identifiquen amb els ignorants o els inconscients que fan la convivència difícil, perquè no estan preparats per compartir la diversitat i la llibertat . Què tal si desprès d’escoltar la seva xafarderia o el “xiste”masclista, preguntarem al gracioset masclista …..”escolta no veig on està la gràcia …. m’ho pots explicar?

 3. Carlos Barres

  Maria no he pogut trobar el q em vares dir de la xarrada, no se si sera perq em conecte per el movil o nose. Bueno et deixe el comentari: la xarrada em va pareixer molt he i em va agradar molt. Perq e apres moltes cosas y me adonat de moltes cosas q pasen normalment y pense q hauria de camviar. Em va agradar molt els testimonis de miquel, el seu amic i el xic de Barcelona. Pense q son unes persones molt valentes per dir el q son i tot aixo. Hi tenen q fer mes xarrades com aquestes perq es una forma de veure la vida tal com es.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s