Privacitat a les xarxes socials
VII Trobada d’alumnat mediador a l’ IES Benlliure. 20 de desembre de 2010.
Vídeo del Cinefòrum: Convivència i xarxes socials, coordinat per l’IES Molí del Sol.
VII Trobada d’alumnat mediador a l’ IES Benlliure. 20 de desembre de 2010.
Vídeo del Cinefòrum: Convivència i xarxes socials, coordinat per l’IES Molí del Sol.
creo que hay que pensar muy bien las fotos que se suben a la red, al tuenti o a otras redes sociales. hay mucha gente que sube fotos sexis, en posturas sexuales y no se dan cuenta de que cualquier amigo de tus amigos puede hacerse una buena coleccion de fotos casi pornos.
Hi ha un terme anglés que serveix per a designar l’enviament de fotografies o vídeos eròtics i/o sexuals per mitjà de telèfons mòbils o de les xarxes socials: Sexting, contracció de sex i texting.
Aquest vídeo parla d’un tema que m’interessa molt. Parla de les xarxes socials i del seu ús. La veritat és que els meus pares sempre m’han dit que a Internet cap cosa és privada. I jo els deia que si posem a la xarxa la opció de “sols veure els meus amics”, no hem de reocupar-nos. Però en realitat no és així, perquè com diu el vídeo, la teua privacitat també depèn dels teus contactes.
El món de les xarxes és un món públic, i cal recordar que una foto penjada diu molt de tu. Per això, hem de tindre cura i pensar en les coses que pengem. Hem d’analitzar la foto: La posaria al carrer perquè qualsevol la vegera? Li la mostraria als pares? Hauria d’avergonyir-me si certa persona la vegera?
Aleshores, si hi ha fotos que no ensenyaríem a qualsevol, ens hauríem de pensar si la pengem o no. A més a més que el que publiquem mai es borra, sempre queda registrat encara que pensem el contrari.
És per això que si volem tindre una xarxa social, pense jo que hem de tindre cura i posar mesures de protecció i tindre seny.
¿Deixaries entrar qualsevol persona a la teua casa encara que no la conegueres? La majoria de la gent diria que no, encara que això no sempre el podem controlar. Podem veure com una gran part de la població “primermundista” està present en les xarxes socials a Internet, on cada dia es publiquen centenars de fotografies i vídeos, de caràcter general, encara que també privat.
Els administradors d’aquestes xarxes de comunicació ens donen un munt d’opcions per configurar la nostra privacitat, encara que són bastant escasses i a tot això cal afegir els possibles errors de seguretat, com va passar fa poc amb les fotos privades de l’actriu Jennifer Lawrence, que van ser publicades per algunes persones, probablement sense capacitat per pensar més enllà del mal que anaven a causar.
Per altra banda, encara que enfocat d’una altra manera, tenim la violació de les normes de privacitat per part de l’empresa, com pot ser el nou “tick blau” a WhatsApp. Ací trobem que la persona que ens parla pot saber en qualsevol moment si hem llegit o no el seu missatge i, en cas que aparega que està llegit però no hem contestat, poder reprotxar-nos la falta d’atenció que hem mostrat.
Podem dir aleshores que el camp de la privacitat a Internet està encara per millorar, i fins que no arribem al punt en que siga possible tindre control absolut del que publiquem, haurem de ser molt cautelosos.
Bona vesprada.
Hem triat aquesta entrada de la privacitat a les xarxes socials, perquè aquest tema ens ha paregut bastant interessant, ja que hui en dia el nosaltres pensem que aquest tema no té ningú perill i les persones tracten aquest tema com si fóra un joguet.
La nostra opinió és que la majoria de la gent tractem les xarxes socials com si fóra un joc, i estem molt equivocats perquè per exemple, les fotografies que pugem a la xarxa mai és esborren encara que tu cregues que ja l’has eliminat, tot es queda registrat i es queda en mans de molta gent que probablement ni coneixes, i poden fer el que vulguen amb les fotografies que has pujat a la xarxa. Ja que molta gent hi ha patit assetjament, xantatges, etc. I no sempre ha acabat bé, tan sols per pujar unes imatges, ha sigut molt problemàtic. Si anem cautelosos les xarxes socials també poden ser beneficioses.
Aleshores, ja sabeu que les xarxes socials no són un joc i nada paregut. Hem de tindre molta cura amb aquests temes i controlar tot el que publiquem.
I cal haver-hi més seguretat, i avantatges en les noves tecnologies.
Hui en dia quasi cap persona és conscient de les perilloses que són les xarxes socials i de la poca privacitat que tenim una vegada hem entrat en elles. M’interessa molt aquest tema perquè és una cosa que tots – o quasi tots- utilitzem diàriament i no prenem com una cosa seriosa.
Moltes vegades pensem que no, però una vegada tu mateix puges una imatge teua a les xarxes socials o simplement dónes el permís perquè una persona ho faça, aquesta imatge deixara de ser considerada teua i per tant, qualsevol persona que vulga podrà arribara a ella. Pot semblar que no, però en un futur, la imatge que tu vas pujar amb els teus amics quan només eres un xiquet i en la que eixies fent gestos comprometedors pot fotre’t per exemple una entrevista de treball o qualsevol cosa pareguda en aquest àmbit.
A més, no només les imatges, també pugem el nostre número de mòbil o la ubicació exacta d’on estem i mai podrem retractar açò. El fet que qualsevol persona, desconeguda o no, sàpiga el lloc on ens troben en aquest mateix instant dóna por, no? Les coses en internet es viralitzen massa ràpid i pot ser que en menys de dues hores ja sigues conegut per mig país i per això cal anar amb cura amb tot el que publiques.
Per açò, com ja hem dit, tot queda registrat en internet i per tant tot el món té accés fàcil a tota classe d’arxius que tu has compartit en internet fa, pot ser, 5 anys. Mai podran ser esborrades i sempre continuaran vigents en aquesta plataforma. En conclusió, cal anar amb compte amb les coses que publiquem perquè no tinga’m cap problema tant ara com un futur.
Hui en dia quasi cap persona és conscient de com de perilloses són les xarxes socials i de la poca privacitat que tenim una vegada hi hem entrat. M’interessa molt aquest tema perquè és una ferramenta que tots –o quasi tots- utilitzem diàriament i no prenem com un fet seriós.
Moltes vegades pensem que no, però un colp tu mateix puges una imatge teua a les xarxes socials, o simplement dones el permís perquè una persona ho faça, aquesta imatge deixarà de ser considerada teua i, per tant, qualsevol que vulga podrà arribar a ella. Pot semblar que no, però en un futur, la imatge que tu vas pujar amb els teus amics quan només eres un xiquet, i en la que eixies fent gestos comprometedors, pot fotre’t, per exemple, una entrevista de treball o qualsevol circumstància pareguda en aquest àmbit.
A més, no només les imatges, també pugem el nostre número de mòbil o la ubicació exacta d’on estem, i mai podrem retractar-nos-en. El fet que qualsevol persona, desconeguda o no, sàpiga el lloc on ens trobem en aquest mateix instant, fa por, no? Les coses en internet es viralitzen massa ràpid i potser que en menys de dues hores ja sigues conegut per mig país, i per això cal anar amb cura amb tot el que publiques. Per aquest motiu, com ja hem dit, tot queda registrat en internet i per tant tot el món té accés fàcil a tota classe d’arxius que tu has compartit en internet fa, potser, 5 anys. Mai podran ser esborrades i sempre continuaran vigents en aquesta plataforma.
En conclusió, cal anar amb compte amb les coses que publiquem perquè no tinguem cap problema ni ara ni en un futur.